Csábító színek, extra formák - melyik paradicsomfajta mire jó?

paradicsom piac zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk, hogy a paradicsom egy csodálatos gyümölcs, ráadásul most még szezonja is van. A piacon járva azonban felfedeztünk néhány olyan fajtát, melyek korábban elkerülték a figyelmünket. Kipróbálnál valami újat, vagy maradsz a klasszikusnál? Mi kóstoltunk és döntöttünk: ismerd meg jobban az itthon kapható paradicsomokat!

Azt már tudjuk, hogy a paradicsom hatékony fegyver a rákkal szembeni harcban, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, emellett a méregtelenítéshez is kitűnő, és a sebek is gyorsabban gyógyulnak, ha paradicsommal kezeled őket. No, de melyiket válaszd a millió különleges fajta közül? Mi egy budai piacon kóstolgattunk nem hagyományos paradicsomokat, és döntöttünk is rögtön az ottani kínálat alapján.

Paprikaparadicsom

Méretes, húsos, épp úgy fest, mint egy kaliforniai paprika. De amilyen guszta, annyira jellegtelen az íze - ez pontosan az a fajta, amit befőzőparadicsomnak is használnak, csak az alakja más. Leginkább akkor érdemes választanod, ha lecsót főzöl vagy paradicsomlét készítesz belőle.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Fürtös paradicsom

Szeretjük, mert megbízható, persze fontos, hol vásárolja az ember. Mi azt kaptuk, amit vártunk: erőteljes ízű volt és zamatos, így ennél jobb paradicsomsalátaalapot nem nagyon tudunk elképzelni.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Lukuluszparadicsom

Az íze szinte éppen olyan, mint a fürtös paradicsomé: zamatos, jellegzetes, erős paradicsomíze van, salátába ez a tökéletes választás.

Hosszúkás alakú a lukulusz Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Ökörszív paradicsom

A méretes, szív alakú, vékony héjú és apró magvas gyümölcsöt leginkább befőzéshez ajánlották nekünk. Bár gusztusos látványt nyújtott felszeletelve is, az íze jellegtelen volt. Salátába semmiképp nem ajánlanánk, paradicsompüréhez azonban annál inkább.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Rózsaparadicsom

Korábban valahogy mindig elkerülte a figyelmünket ez a fajta, pedig érdemes megízlelni. A jellegzetes paradicsompiros szín helyett itt egy pinkes piros héj öleli körbe a hagyományosnál jóval édesebb, lédús, kevés magos belsőrészt. Ez volt az egyik kedvencünk, simán megettük magában is, de egy kis mozzarellával is tökéletes volt.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Zöld és sárga paradicsom

Ezek azok, amelyek nagyon kevés konyhában bukkannak fel. Kár, mert a lédús, kicsit sem savas ízű színes paradicsomok minden szempontból megfeleltek az elvárásainknak. Magában is szívesen fogyasztottuk őket, mert egyszerűen jó volt az ízük.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Paradicsomfajtákkal ismerkedhetsz a Táfelspiccen, ahol azt is megtudhatod, miért nincs ízletes magyar paradicsom a piacon.

Készíts házi paradicsomszószt!http://www.life.hu/ez-zsir/20140429-keszits-hazi-paradicsomszoszt.htmlSokkal ízesebb, finomabb lehet, mint a bolti, ráadásul úgy ízesíted, ahogy kedved tartja.Ez Zsír!--Egyél paradicsomot minden nap! Íme 3 könnyű és finom fogáshttp://www.life.hu/ez-zsir/20140429-3-isteni-finom-paradicsomos-recept.htmlBár még csak a paradicsompalánta ültetésének van szezonja, ahogy haladunk a nyár felé, úgy lehet egyre finomabb paradicsomot kapni. Ha teheted, fogyaszd naponta, mert jótékonyan hat a szervezetedre. Íme három izgalmas recept hozzá!Ez Zsír!--Így marad hónapokig tökéletes a paradicsomhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130806-genetikailag-modositott-elelmiszerek-elonyok-es-hatranyok.htmlBár az európai polgárok nagyrészt a génmanipuláció-mentes mezőgazdaság hívei, ennek ellenére az Európai Unió engedélyezte az emberi és állati fogyasztásra szánt génmódosított termékek kereskedelmét, valamint a repce, a kukorica és a szója esetében a termesztését is. Magyarországon azonban nem engedélyezett genetikailag módosított növények termesztése, és ilyen élelmiszerek előállítása sem folyik. Viszont egyre több híresztelést hallunk, miszerint különböző génmódosított élelmiszerek lépik át a magyar határt és kerülnek az asztalunkra. Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.