Létezik eredendően gonosz gyerek? - A gének vagy a szülő a felelős?

Forrás: Thinkstock -
óvoda iskola család gonosz zaklatás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak kifejezetten rafinált, rosszindulatú gyerekek, akiknek lételemük, hogy tönkretegyék osztálytársaikat, szétbomlasszanak barátságokat; kipécéznek maguknak valakit és azt folyton piszkálják. Sok szülő és gyerek életét keserítik meg ezek a gyerekek az óvodában, iskolában, de akár még felnőttkorban is. Ismerős a jelenség? Íme, ez áll a háttérben.

Egy gyerekben hogyan lehet ennyi gonoszság? Vannak olyan gének, amik ezekért felelősek vagy minden esetben a családi háttérben keresendő a probléma forrása? Ha a szülői nevelés, bánásmód a felelős ezekért a viselkedési mintákért, akkor mire figyeljünk oda, hogy a mi gyerekünk semmiképpen ne legyen ilyen? És persze, mi a módszer, hogyan védheti meg magát egy jóindulatú, normális gyerek az ilyen típusú gyerekekkel szemben?

Forrás: Thinkstock

Majsai László pszichopedagógus, a Life.hu szakértője így gondolkodik a témáról: „Azzal kezdem, hogy nem hiszek sem az eredendően jó, sem az eredendően rossz, gonosz gyermekek létezésében. Mint ahogy szerintem a gonosz jelző nem az embert, hanem a viselkedését illeti! Igazolt tény, hogy vannak örökletes tulajdonságok, amik később befolyásolni képesek a viselkedést: van átörökített habitus, vérmérséklet, hormonháztartás, ami módosítani, megváltoztatni bírja – pszichikai fejlődése, érése során – az ember már kialakult, vagy alakulófélben lévő reakció-, illetve viselkedési formáit, rituáléit. Alapvetően azonban példakövető teremtmények vagyunk (életünk első néhány évében biztosan, de később is gyakran!). Viselkedési paneleinket a minket körülvevő – először szűk, majd egyre táguló körű – közösségtől lessük, tanuljuk el (szülők, család, rokonság, első nevelési, nevelődési csoportok). Meghatározó és alapvető személyiségvonásaink életünk első 5-6 évében alakulnak ki. Utána már csak 'nyirbálni-pofozgatni' képes a számunkra referencia értékű világ (a szülők, a nevelők, a barátok, no meg az élethelyzetünk, körülményeink és az átélt események). Tehá, ez az a korszak, amikor az is eldől, hogy inkább gonosz, vagy inkább jószándékú viselkedést tanúsító gyermekké, majd felnőtté válunk.”

Mire figyeljünk oda, mint szülők?

Az a baj, hogy a „gonosz” szülők (akik persze nem tudják vagy érzik, hogy gonoszak) nem veszik, vennék észre ezt a vonást a gyermekükön sem. Annyit mindenesetre tehetünk, hogy figyelünk a viselkedésükre, de legfőképpen gyermekünkre. A törődésben, odafigyelésben felnövő gyermeknek nincsen szüksége olyan élményekre, amikor az örömérzést, boldogságot, kielégültséget mások kárára, rovására szerzi meg. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az a gyermek, aki tisztában van adottságaival, képességeivel, lehetőségeivel (tehát van érő-fázisú önismerete), aki meg- és eltanulhatja szüleitől a társas kapcsolatok kialakításának és fenntartásának készségeit, így képes az alkalmazkodásra, a közösségi létre, akinek lehetősége van arra, hogy megélje és reprodukálni tudja az örömérzést, a kielégítettség élményét, tehát tudja, mi az, amit sikerrel és szívesen csinál, az a gyermek valószínűleg kevesebb „gonoszsággal” fog élni!

Forrás: Thinkstock

Hogyan védekezzünk ellenük?

Nem véletlen, hogy a Miatyánkban is benne van: »…és szabadíts meg a gonosztól…«. Az első és sajnos a legsikeresebb módszer, ha messze elkerüljük őket! Ez persze olcsó recept lenne! A gonoszok legtöbbször kiszemelik maguknak az áldozataikat, tehát arra tanítsuk meg gyermekeinket, hogy ne legyenek áldozatok. A viktimológia, azaz az áldozattan tanításai közül néhányra odafigyelhetünk: gyermekünk merjen és akarjon kommunikálni, vállalja érzéseit és gondolatait és közvetítse is azokat nyilvánosan is, legyen határozott fellépése (szemkontaktus, emelt fő, egyenes tartás), tudjon és akarjon dönteni, felelősséget vállalni a következményekért, legyen magabiztos, tehát ismerje gyengeségeit és erősségeit egyaránt. Tehát ne tűnjön fel céltáblaként a gonoszkodók szemében!” – folytatja a szakértő.

Ebből kitűnik, hogy nincsen módszer, amivel megvédhetik magukat gyermekeink. Védett és védtelen személyiségű gyermekek léteznek – a legjobb, amit tehetünk, hogy tegyük őket védetté. Ez persze amúgy is „kötelező házi feladat” egy igazi szülő számára.

A Life.hu filmtippje: Beszélnünk kell Kevinről

Pszichopata gyerekekhttp://www.life.hu/csalad/20140617-pszichopata-gyerekek.htmlLegyenek bármennyire kicsik, és tűnjenek bármilyen ártatlannak, pszichopata gyerekek sajnos léteznek. Döbbenetesen okosak, remekül manipulálják a környezetüket, hogy a „felnőttek” minél nehezebben tudják követni, kivel és mit csinálnak. Nincsenek érzelmeik, hidegek és kegyetlenek. Jó hír viszont, hogy akár már óvodás korban is kiszűrhető, hogy melyik gyerek hajlamos az erőszakra, és még ideje korán be tudunk avatkozni. Elég lenne csak figyelni…CsaládÁllatkínzó gyerekek – Megmutatjuk, mi lesz belőlükhttp://www.life.hu/csalad/20140709-az-allatkinzasra-hajlamos-gyerekekbol-altalaban-gyilkos-lesz.htmlNemrégiben nagy port kavart az interneten az a videó, amelyen egy, a gazdájától elrabolt nyúl kínzásának képsorai láthatók. A videót maguk az elkövetők tették közzé egy közösségi portálon - jól látható rajta, ahogy a három meztelen tinédzserfiú egy kád vízben ülve borzalmak elé állítja a hófehér házinyuszit. Az állatokkal szemben elkövetett erőszakot már jó ideje veszélyes pszichopata viselkedésformaként definiálják a szakértők. A tapasztalat az, hogy az erőszaktevés nem áll meg az állatoknál… Család--Gyerekkatonák itthon – autóégetés és valódi fegyver használata legálisanhttp://www.life.hu/csalad/20140618-gyerekkatonakat-nevelnek-mogyorodon-a-military-taborban.htmlVan, aki imádja a háborúsdit, és olyan is, akit a szülei visznek, hogy egy kis fegyelmet tanuljon. A mogyoródi Military tábor résztvevői igazi kiképzést kapnak, igazi fegyvereket forgatnak, csak épp vaktölténnyel lőnek. Ám amikor az eldörren, olyan, mintha igazi háborúban lennének a gyerekek…CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.