Japánban már készül a legkülönlegesebb luxusvonat, mely szerelvényeinek kialakítása egy ötcsillagos hotel enteriőrjével vetekszik. A vonat megépítése nem kevesebb mint 5 milliárd yenbe kerül, ami átszámolva több mint 11 milliárd forint. A Kelet-Japán Vasúti Társaság (JR East) szerint a vonat 2017 tavaszán indulhat útjára.

A Cruise Train designját Ken Okuyama neves designer álmodta meg, aki több luxusautó tervezésében is részt vett; dolgozott többek között a General Motorsnak, a Porschénak, a Ferrarinak és a Maseratinak is. Az általa tervezett Ferrari Rossa 2000-ben „The Best Concept Car of the Year” díjat nyert. Az elmúlt években több különleges vonat designja is az ő nevéhez fűződik, de saját designercégében humanoid robotoktól kezdve bútorokon keresztül napszemüvegekig sok mindent tervez.

Forrás: East Japan Railway Company 2014

Nem meglepő, hogy a 34 fő szállítására alkalmas vonat külsején is megjelennek a luxusautók ihlette hatalmas üvegpaneles ablakok és tetők. A tervező koncepciója az utazó számára a mozgó táj dinamizmusának „átadása” és az utazás során szerezhető élmények maximalizálása volt. A vonat alapvetően modern designján jól megfigyelhetők az aprólékos és elegáns japán esztétikai elemek a kényelem és szellősség jegyében.

A 10 kocsis vonat nem csak külsejében lesz különleges, szinte minden megtalálható benne, ami egy szállodában is elérhető, például étterem, bár, illetve exkluzív galériás hálószobák, természetesen saját fürdőszobával. Összesen 16 szoba található a vonaton, ezekből a deluxe suite egy teljes kocsit, a további 15 szoba pedig 5 vagont tesz ki. Az étkezőkocsiban az adott évszakhoz illő helyi ételeket szolgálnak majd fel a vendégek számára. A közösségi térként funkcionáló lounge kocsi hatalmas nyitott tere, az egész vonatra jellemző organikus ablakok ideális hangulatot teremtenek a laza beszélgetésekhez. Ez nem véletlen, hiszen Ken Okuyamának pontosan ez volt a célja, az ő szavaival élve: „Tegyük lehetővé az utasok számára, hogy élvezhessék az idő és tér változását”.

/1409/Jap_n20149413729

A japán vasúti rendszer a világon egyedülálló. Jellemzője a tökéletes pontosság és a szerelvények makulátlan tisztasága. A vasúthálózat kifogástalanul lefedi az ország egész területét, így vonaton utazva kényelmesen és gyorsan érhető el úti célunk. A gyorsaságát legjobban a legtöbbek által megtett út, a Tokió-Kiotó szakasz (513 km) bizonyítja, aminek megtétele mindössze 2,5 órát vesz igénybe” – árulta el nekünk Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője.