8 szépségmítosz, ami még igaz is

Forrás: Thinkstock -
hajápolás mítosz szépség stílus bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan városi legendák a szépségápolásban, amiket úton-útfélen hallunk, a valósághoz azonban igen kevés közük van. Lássuk, melyek azok a szépségmítoszok, amik viszont tényleg igazak!

A szoros copfoktól hullani kezd a haj

Minden olyan frizura, ahol erőteljesen megfeszülnek a hajszálak, így húzódik a fejbőr és a hajhagymák, hajhullást okoznak hosszú távon, és a hajszálak nem is nőnek vissza. Akkor jársz a legjobban, ha a szoros copfok helyett laza, kócos frizurát készítesz magadnak - itt Takács Nóra, a Life.hu szépségszakértője meg is mutatta egyik kedvencét. A copf is jöhet ám, de mindent csak lazán!

A sok dörzsöléstől ráncos lesz a szem

Na, nem konkrétan a dörzsöléstől ráncosodik a szem körüli rész, hanem inkább attól, hogy a rendszeres oda-vissza mozdulattól az amúgy is vékony, érzékeny bőr idő előtt elveszíti rugalmasságát. Itt sem arról van szó, hogy egy-két dörzsöléstől ráncos leszel, sokkal inkább arról, hogy ez a mozdulat ne váljon rossz szokássá.

Forrás: Thinkstock

A sörös öblítéstől a hajszálak vastagabbak és erősebbek lesznek

A vébé alatt mi is írtunk arról, hogy a sör jótékonyan hat a haj szépségére, ám nem egészen úgy, ahogy a közhiedelemben szerepel. A sörös öblítés ugyanis nem vastagítja külön-külön a hajszálakat, csupán remek tartást ad a frizurának. Ez pedig éppen a következő hajmosásig tart. Ha épp nincs más kéznél, a sör tökéletes hajápolószer, ráadásul olcsó is, ám ez csak egy instant szépítőszer.

Néhány étel miatt aknés lesz a bőr

A zsíros ételekben és csokoládéban bővelkedő étrend nem a legjobb a bőrnek, ám valójában ezek az ennivalók nem feltétlenül teszik tönkre a bőrt. Az igazság az, hogy nincs egy olyan "hivatalos" lista sem, ahol fel van sorolva az öszes olyan étel, ami rontja a bőrünk minőségét. Ez azért van, mert minden ember szervezete másként reagál bizonyos ételekre, így bármi, amit beviszel a testedbe, okolható a bőrhibákért. A legjobban akkor jársz, ha listát vezetsz azokról az ételekről, amik nem hatottak jól a bőrödre, így neked is meglesz egy saját "feketelistád".

A parfümöt a hűtőben kell tartani

A parfüm minősége akár évekig is megmarad, ha helyesen tárolod, ám a benne lévő olajok és kemikáliák igen illékonyak, és különbözőképp reagálnak az extrém hőmérsékletre, különösen a nagy melegre. Ha olyan helyen élsz, ahol állandóan meleg van, valóban a hűtőben tárolás a legjobb ötlet, ám egy olyan sötét, hűvös hely is tökéletes erre a célre, ahol állandó a hőmérséklet. A parfümökre az hat a legrosszabbul, ha erős napfény éri - ezt próbáld elkerülni!

Forrás: Thinkstock

Az ajakápoló függőséget okoz

Télen-nyáron imádod kenegetni a szádat szőlőzsírral, ajakbalzsammal, és ez már rutinná vált, pedig nem is szárad ki a szád? Ez nem számít gyógyszerfüggőségnek, még ha néhány netes fórumon ez is áll, ám ha állandóan kened a szádat, a bőröd igenis függővé válhat a krémek alkotóanyagaitól. A kámfor, a mentol és a szalicilsav valójában irritáló, és nem hidratáló hatással bír, így amíg úgy érzed, hogy ezek az alkotóelemek hidratálnak, valójában csak szárítják az ajkakat. Ezzel pedig arra sarkallnak, hogy még többet kenj magadra. Használj inkább természetes olajokat!

A hajlakk tökéletes a smink fixálására

Hajlakkal abszolút stabilabbá, tartósabbá teheted a sminkedet, de valóban használni akarod az arcodra? A cél szempontjából valóban tökéletesen beválik a lakk a sminken, ám nem feltétlenül javasoljuk, hogy használd. Hogy miért? Gondolj az illatára! Telis-tele van kemikáliákkal és olyasmikkel, amiket nem akarnál az arcodra kenni. Manapság már a legtöbb kozmetikai márkának vannak sminkfixáló termékei - ruházz be inkább egy olyanra!

A kondicionáló a sampon helyett is jó

A hajkondicionáló is tartalmaz olyan anyagokat, amiket a samponok, ám sokkal kisebb mennyiségben. Épp ezért a kondicionáló tisztító hatása is jóvan gyengébb. Ha különösen száraz és károsodott a hajad, akkor a kondicionálóval való hajmosástól lágyabbak, egészségesebbek lesznek a tincseid, ám ha zsíros a fejbőröd, és minden nap mosol hajat, akkor ne ezt a megoldást válaszd! Sőt, a házi sampont is kipróbálhatod - itt meg is mutattuk, hogya készül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.