Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tartásod, és az évek múltával ne kínozzon állandó hátfájás, akkor nem árt, ha karbantartod ezt a területet. Balogh Zsolt crosstréning-oktató a héten három remek háterősítő gyakorlatot mutatott, méghozzá fitballal. Indulhat is az edzés!

1. Melegíts be!

A test átmozgatására fordíts minimum 8-10 percet: sétával vagy akár biciklizéssel kezdd az edzést, majd jöhet a főbb izomcsoportok bemelegítése - javasolja Balogh Zsolt crosstréning-oktató.

Így csináld

Fejkörzésekkel, fejbiccentésekkel melegítsd be a nyakcsigolyákat, végezz karlendítéseket, törzskörzéseket, és ne maradjon ki a csípő és a boka területének átmozgatása sem. 

2. Statikus hátizomerősítés

Ez az egyszerűnek tűnő gyakorlat alaposan megedzi a hát egész területét. Fitball is kell a gyakorlathoz: akkora labdát válassz, hogy ha a két karod közé fogod, akkor párhuzamosak legyenek a karok. Fitballt egyébként érdemes beszerezned, mert számtalan gyakorlathoz nagyon hasznos, ráadásul ülni is nagyon jó rajta - mi itt, itt és itt találtunk elérhető áron. 

Így csináld

Helyezkedj el vállszélességű terpeszben, legyen a kezed ügyében a fitball. Végezz előre egy törzsdöntést, fogd a fitballt a két kezed közé, és nyújtózz vele előre, miközben a felsőtest párhuzamos marad a talajjal. A karok legyenek nyújtva, a testsúlyt amennyire tudod, vidd előre, a hasizmaidat pedig feszítsd meg. A csípődet kicsit billentsd be magad alá, ez azért fontos, hogy ne terheld túl az alsó csigolyákat. A gyakorlat amellett, hogy edzi a hátizmokat, nyújtja a combhajlító izmokat is. Végezd el háromszor egy percig a gyakorlatot félperces pihenőkkel.

3. Dolgoztasd meg a bordaközi izmokat!

A következő gyakorlatban szintén nincs sok mozgás, mégis nagyon hatékonyan megdolgoztatja a széles hát- és a bordaközi izmokat. 

Így csináld

Helyezkedj el törökülésben vagy sarokülésben, egyenes háttal ülj, a hasizmokat feszítsd meg, és bal kézzel támaszkodj a bal oldaladon. Hozd ki a jobb oldaladhoz a labdát annyira, hogy ha a tenyereddel nyomod, akkor nyújtva legyen a kar. Ha van kedved, pumpálhatod is a kart, de az is elég, ha statikusan, megállás nélkül nyomod a labdát. Egy perc után cseréld a karokat, vidd át a bal oldalhoz a labdát. Amíg az egyik kar pihen, addig a másik dolgozik - végezd el három sorozatban a gyakorlatot. 

4. Törzsemelés másképp

A fitballon végzett törzsemelés nemcsak a hátat erősíti, de az egyensúlyérzékelést is javítja. 

Így csináld

Helyezkedj el hasonfekvésben úgy, hogy a mellkas már ne legyen a labdán. Támaszkodj a lábfejekkel a talajon, ha nem tudod megtartani magad, akkor egy falnál végezd a gyakorlatot. A karok legyenek behajlítva a fül mellett. Emeld el a felsőtestet a hát erejével a labdáról, majd lassan engedd vissza a labda vonala alá. Lendület helyette erőből dolgozz, a hasizmokat végig feszítsd meg. Háromszor egy percig végezd a gyakorlatot félperces pihenőkkel. 

5. Nyújtsd meg magad!

A hátizmok nyújtásával fejezd be az edzést. Tartsd ki pár másodpercig a homorítást és a domborítást. Állj vállszélességűnél nagyobb terpeszbe, belülről kapaszkodj meg a térdhajlatokban, és domboríts egy nagyot. A karok is aktívan részt vettek az edzésben, így őket se hagyd ki a nyújtásból. Szánj erre a részre is néhány percet!