Sikertörténet: kőkemény edzéssel 50 kilót fogyott Béla

Forrás: http://peterkropko.com -
diéta fogyás sikertörténet testmozgás Kihívások Hétvégéje ironman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Koór Béla július 26-án Ironman lett, ami legfőképp azért nagy szó, mert a harmincéves férfi két év alatt dobta le súlyfeleslege nagy részét. Következzen most az ő története.

Béla gyermekkorában is túlsúlyos volt: mindig is imádott enni, a gyengéi pedig az édességek. Évekig versenyszerűen sportolt - rögbizett –, és sosem volt kifejezetten vékony típus. Bár a 194 centis magasságához kell az energia, Béla próbálkozott életmódváltással, ám tartósan nem sikerült elérnie a célját. Szervi és ízületi problémái azonban sosem voltak, így nem esett nehezére súlyfelesleggel edzeni. 26 évesen azonban abbahagyta a rögbizést, ám az étkezésén nem változtatott, így hamarosan 171 kilót mutatott a mérleg.

Forrás: http://peterkropko.com

A férfi két évvel ezelőtt, egy előadáson ismerte meg Kropkó Péter ötvenegyszeres Ironmant, akinek lehengerlő története teljesen felforgatta Béla életét. Ez a találkozás kellett neki ahhoz, hogy elhatározza: itt az ideje változtatnia az életén. Megfogadta, hogy két éven belül Ironman lesz, mindezt úgy, hogy évek óta semmit nem mozgott, és legalább 50 kiló súlyfelesleggel küzdött.

Mi az az Ironman?

A vasemberek diadala, a világ egyik legnehezebb egynapos versenye, a triatlon nagytestvére: 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és egy maratoni táv - 42,195 km futás - egymás után, szünet nélkül történő teljesítése. Az első versenyt 1978-ban rendezték meg Hawaii szigetén. A legsikeresebb magyar Ironman-versenyző Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője: az 51 éves sportoló ötvenegy Ironman-viadalon indult, négyszer megnyerte a japán Strongman-viadalt, kétszer pedig a svájci Ironman-bajnokságot. Japánban szobrot is állítottak neki.

Béla az első két hónapban konditeremben edzett szakszerűen összeállított edzéstervet követve, mellette gyalogolni-kocogni kezdett, és odafigyelt arra, mit visz be a szervezetébe. Csökkentette az édességek, a cukor, a fehér lisztes termékek fogyasztását, sokkal jobban odafigyelt magára. A futás pedig szépen lassan átvette a gyaloglás szerepét. Ezt alapvetően ilyen súlyfelesleggel a szakértők nem javasolják, ám Béla tudta, mi a jó testének, hiszen hosszú sportolói múlt állt mögötte. Csak addig edzett, amíg bírták az izmai, az ízületei, nem feszegette a határait, de ahogy tudta, növelte a távokat. A negyedik hónapban úgy futotta le a félmaratont, hogy világéletében gyűlölte a futást. ,,Jól ismertem a testem korlátait. Voltak húzós napjaim, amikor a Hármashatárhegyen és a Margitszigeten is futottam egy nap alatt, de olyankor mindig tudtam, hogy meg kell állnom pihenni. A 16 év aktív sportolás nagyon sokat számított."

Béla az első 11 hónapban közel 50 kilótól szabadult meg, így tavaly, 123 kilósan egyre közelebb került céljához. Idén márciusban futotta le az első maratonját, július 26-án pedig Ironman lett. Az étkezésére nagyon figyel: reggelire gyakran fogyaszt főtt tojást salátával, ebédre csirkemellet vagy halat zöldségekkel, vacsorára pedig fehérjeturmixot. Az alaposan átgondolt étrend azért is nagyon fontos, mert még egy 10-15 kilós fogyás sokat javíthatna az eredményein. Bélának ugyanis esze ágában sincs megállni egy Ironmannél. ,,Jövő héten, a Kihívások hétvégéjén kétszer is ott leszek az indulók között. Szombaton rajthoz állok az IRONMAN 70.3 Budapest versenyén, vasárnap pedig a BEFiTRUN nagyköveteként népszerűsítem az egészséges életmódot a 6 km-es futóversenyen. Szeptemberben a párommal váltóban csináljuk meg az Ironmant, októberben pedig részt veszek a fővárosi maratonfutáson."

Forrás: http://peterkropko.com

Béla az edzések mellett próbál egyre több figyelmet szentelni a nyújtásnak, és tervbe van véve az is, hogy jógázni kezd - ez ugyanis sokat tud javítani az izmok, ízületek állapotán. A fiatal férfi kitartásból kétségkívül jelesre vizsgázott, reméljük, a küzdelmeit siker koronázza majd!

Béla tippje:

"Ha valaki elkezd edzeni, mindenképp javaslom, hogy szerezzen be egy pulzusmérő órát, és használja azt. Nagyon fontos ugyanis tudni, hogy edzés közben melyik pulzustartományban mozgunk, hiszen ez nagyban megkönnyíti a céljaink elérését. Más pulzuson történik a zsírégetés, mint a gyorsító edzések. Sokkal hatékonyabb a sport, ha ezt tekintetbe vesszük, és beruházunk egy ilyen szerkezetre."

Fuss a Life.hu-val a Kihívások Hétvégéjén!

Augusztus 23-án Budapest ad otthon az első magyarországi IRONMAN 70.3 versenynek, amelyet szuper sporthétvégével kötnek össze a szervezők. Ez a Kihívások Hétvégéje.

Mutasd meg te is, hogy képes vagy elérni a kitűzött céljaidat - jelen esetben le tudsz futni 10 kilométert. Az ALL YOU CAN MOVE IRONGIRL futóversenyre most a Life.hu-val ingyen regisztrálhatsz a futásra. Nem kell mást tenned, csak küldj egy e-mailt az info@life.hu címünkre az IRONGIRL tárggyal. Augusztus 18-án, délben kisorsolunk 20 nevet, akik egy egyszer használatos kód segítségével ingyen regisztrálhatnak az IRONMAN 70.3 oldalán a versenyre. A szerencséseket augusztus 18-án, e-mailben értesítjük.

A Kihívások Hétvégéje az egész családnak szól. A programokról itt tájékozódhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.