Szürkemarharandi a Hortobágyon: Jöttünk, láttunk, ettünk

hús szürkemarha omega-3 zsírsav egészséges életmód étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem vagyok sem gasztroblogger, sem mesterszakács, de a marhahúst nagyon szeretem. A világ számos országában kóstoltam már, így úgy érzem, van arról fogalmam, milyen egy jó steak. A szürkemarha az utóbbi években kapott hideget és meleget is, ezért gondoltam, itt az ideje megkóstolni.

Miért olyan különleges a magyar szürke?

A hazánkban őshonos, törvényileg védett háziállatokhoz tartozó szürkemarhát a telet kivéve egész évben legeltetik. Hivatalosan, a védjegyezett termék-előállítás szerint tilos bármilyen ipari táppal, terméktakarmánnyal etetni, és olyan növényeket sem legelhet, amelyeket műtrágyáztak vagy növényvédő szerrel kezeltek. Ennek köszönhetően az állat húsa organikus, a színe sötétebb, mint a többi marháé, az állaga pedig szárazabb, rostosabb. Sokan épp ezért nem kedvelik a húst: vannak, akik úgy tartják, hogy ez nem elég jó egy igazán ízletes steak elkészítéséhez. Pusztán laikusként én ezzel vitatkoznék: nemrég ugyanis olyan mennyei steaket kóstoltam szürkemarhából, ami egyáltalán nem volt száraz és rágós.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

És hogy miért is lenne rágós? A szürkemarha húsában a rostok között kevesebb zsír van, a többszörösen telítetlen zsírsavak - omega-3 és omega-6 - azonban nagyobb mennyiségben találhatók benne, mint az egyszerű marhahúsban. Sőt, a vastartalma még a vörös húsok között is kiemelkedően magas. A szürkmarha ugyanis nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket - kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát - is fogyaszt, amelyek egészségesek, ráadásul a konyhában is rendszeresen használjuk őket. Ezen aromák mind a zsírokban raktározódnak el, majd főzéskor-sütéskor felszabadulnak. Ennek köszönheti a szürkemarhahús különleges, vegetális ízét. A belőle készült pörkölt talán még finomabb volt, mint a közepesen átsütött steak.

Milyen gyakran fogyasszuk?

A vörös húst, mint alapanyagot általában összekötik a szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségekkel, ám a megfelelően, zsírszegényen elkészített, sovány marhahús heti 1-2 alkalommal beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe. Itt is, mint mindenhol, a mértékletességen van a hangsúly, és persze azon, hogyan készítjük el. Mert nem mindegy, hogy zsírban sütjük ki, vagy egészségesebb verziót választunk.

/1409/marha201497165436

A Táfelspicc, az origo.hu gasztro oldala egy két évvel ezelőtti cikkében arra hivatkozott, hogy a nemzetközi gasztronómiában nem is tartják számon ezt a húst, mint hungarikumot. Az általuk megkérdezett séfek pedig állítják, a szürkemarha húsa rágós, és nehéz vele dolgozni. Mindebben lehet persze igazság, hiszen nem minden hús egyforma, és nem könnyű megtalálni a jó minőségű alapanyagot sem. A szürkemarha húsát egyébként védjegyezik, így könnyen leellenőrizhető, hogy az általunk vásárolt hús honnan származik.

Ihász Katalin dietetikus

A Life.hu szakértője azt vallja, a csirkehús mellett az egészséges táplálkozásba remekül beilleszthetők a vörös húsok is. "A sertés, marha és így a szürkemarha is számos pozitív élettani tulajdonsággal rendelkezik. Magas a vastartalma, valamint a B-vitamincsalád több tagja is megtalálható benne. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz, ami előnyösnek minősül az egészséges táplálkozás tekintetében. A szürkemarhahús szárazanyag-tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során."

Ha szívesen megkóstolnál egy jó pörköltöt vagy valami különlegességet, nem csak a Hortobágyon teheted meg. Szeptember 12-14. között Budapesten lesz Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyad várban, de szeptember 27-én Csákváron is finom ételekkel várnak a XV. Hagyományos Mihálynapi Lovas és Pásztortalálkozón.

Ragyogó bőr és egészséges test - ismerd meg a kókuszzsírt!http://www.life.hu/ez-zsir/20140901-kokuszolaj-mire-jo-miert-hasznos-ihasz-katalin-dietetikus-is-elmondja-velemenyet.htmlA kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír közkedvelt termék a bioboltokban, de sokan egyáltalán nem tudják, miért hasznos ez az élelmiszer. Pedig az étkezésben és a szépségápolásban egyaránt érdemes használni - el is áruljuk, miért. Ez Zsír!--Zabkása: a tökéletes reggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/20140826-zabkasa-es-zabpehely-ezert-erdemes-ezt-fogyasztani-reggelire.htmlA nap első étkezésének - amellett, hogy fel kell töltsön energiával - tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Az én egyik új kedvencem a zabkása, ami elkészítve egészen más ahhoz képest, amit korábban gondoltam róla. Megéri kipróbálni!Ez Zsír!--Édesség fogyókúra alatt? 3 desszert, ami belefér a diétábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140811-cukormentes-finomsagok-nem-csak-dietazoknak-pite-gyumolcstorta.htmlA diétázás során két megoldás közül választhatsz: vagy nem eszel édességeket egyáltalán, vagy elkészíted őket olyan cukorpótlóval, ami egészséges, de mégis elég finom. Itt a büntetlen majszolás ideje!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.