Az iskolakezdéssel járó változások megfelelő kezelése mind a gyerekek, mind a szülők együttes feladata. Hogyan tehetjük könnyebbé gyermekünknek az új helyzet pozitív megélését, vagy épp a nyári szünetből az őszi valóságba való visszatérést?

A szülők ugyanolyan izgalommal várják az iskolakezdést, mint a csemetéjük. Fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink, hagyjunk időt arra, hogy a gyermekünk beilleszkedjen az iskolába. A már több éve iskolás gyermekünket ne szidjuk le a szünidő gondtalansága után, ha nem látjuk rajta a kitörő örömöt, amiért megkezdődött a tanév. Természetes, hogy a várakozás és a szorongás keveredik egymással. Összességében sokat segít, ha a szülő megértő, időt hagy a beilleszkedésre és elfogadja, hogy gyermeke esetleg fáradékonyabb, ingerlékenyebb, hiszen egy-két hétre szükség van az iskolai rendhez való alkalmazkodáshoz.  

Forrás: Thinkstock

Az iskolakezdéssel szinte automatikusan elindul a gyermekekben a teljesítménykényszer, egyéb megfelelési kényszer, akár még akkor is, ha a szülő felől semmiféle nyomás nem érkezik. Mi ilyenkor a helyes magatartás? „Az iskola a szülők számára nem csak a teljesítményről, érdemjegyekről és tanári visszajelzésekről szól, fontos számukra az, hogy gyermekük jól érezze magát a közösségben, ott, ahol a nap nagy részét tölti. Ha gyermekünk jól teljesít, és mégis azt tapasztaljuk, hogy nagy benne a teljesítményszorongás, akkor érdemes vele leülnünk, és biztosítanunk őt arról, hogy nem az érdemjegyén múlik a szeretetünk. Az iskolakezdő gyermekek még nem feltétlenül képesek tudatosítani a szorongásaikat, ezért a testük kommunikál helyettük. Ennek a jele az, ha visszatérnek pici korukra jellemző szokások, például ujjszopás, vagy régóta szobatiszta gyermekünk akár újra bepisilhet éjszakánként. Másik jelenség, ami a szorongásról árulkodik, ha a gyermek otthon nagyon agresszív, verekszik, míg az iskolában passzív. Összességében oda kell figyelni arra, hogy őszintén tudjanak beszélni a nehézségekről, az okos szülőnek pedig néha egyszerűen csak meg kell tanulnia hallgatni” – árulta el dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichiátere, gyermekterapeutája.