Unod a biciklit? Menő eszközök városi közlekedéshez

longboard roller bicikli közlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokat közlekedsz a városban, de eleged van már a dugókból és a kiszámíthatatlan tömegközlekedésből? Nem csodáljuk, mi is így vagyunk ezzel. Éppen ezért, ha még nem próbáltad, most itt az ideje, hogy felfedezz néhány alternatív közlekedési eszközt.

New Yorktól kezdve a nagy európai városokig mindenhol népszerűek, és Budapesten is egyre gyakrabban találkozunk biciklik helyett kisebb, jól tárolható eszközökkel. Nemcsak férfiaknak, de nőknek is praktikusak: kényelmesek, könnyűek és időt spórolhatsz velük. Egyre több újdonságot találunk a piacon, mi kiválasztottuk a három kedvencünket.

Mi a helyzet a KRESZ-szel?

A roller, gördeszka, görkorcsolya sporteszköznek, játéknak minősülnek, ezért a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell betartaniuk azoknak, akik ezekkel közlekednek. Ha mégis inkább biciklire pattansz, jó, ha tudod, hogy ittasan is közlekedhetsz kerékpárral, ám a jármű biztonságos vezetésére képesnek kell lenned - írja az origo.hu.

Longboard, a gördeszka nagytestvére

Itthon mindössze néhány éve lehet kapni ezt az eszközt, ami lényegesen nagyobb a hétköznapi gördeszkánál. Egy longboard 84-150 centi hosszú, körülbelül 25 centi széles. Hamarabb gyorsul, mint a gördeszka - ez azért is van, mert a kerekei nagyobbak. Ezzel az eszközzel nemcsak gyorsabb, de kényelmesebb is a közlekedés, mint a klasszikus gördeszkával.

Lilla, blogger (27)

,,Tavaly karácsonyra rendeltem magamnak a deszkát, de valójában márciusban tanultam meg. Pár alkalom elég volt, hogy már olyan jól tudjak gurulni, hogy a közlekedés se legyen gond. Szeretem a cruiser deszkámat, mert pici, így a hátizsákomra felcsatolva (amit direkt egyedileg ehhez varrtam) könnyen magammal tudom vinni bárhova, legyen szó nyaralásról vagy rövidebb kiruccanásról. Reggelente, amikor a gyereket viszem a bölcsibe, akkor a hátamon van, miután leadtam a bölcsödében, könnyebben, gyorsabban hazaérek gurulva. De ha a környéken kell elmennem bevásárolni, postára meg még pár helyre, akkor is gyorsabb deszkával közlekedni a közel lévő üzletek között, mintha gyalogolnék."

1. Garagestore - 39.990 Ft, 2. Decathlon - 25.990 Ft, 3. Generator, wakeshop.hu - 57.600 Ft, 4. Decathlon - 24.990 Ft, 5. Wake shop - 62.890 Ft, 6. skateworld.hu - 11.900 Ft

Gyuri, grafikus (35)

,,Régebben a bringa volt a legjobb, legkényelmesebb és a leggyorsabb megoldás. Mivel most sokkal közelebb dolgozom az otthonomhoz, tovább tartana a biciklim tárolóba helyezése és a lakattal bíbelődés, mint maga az út. Ráadásul amiatt is aggódnom kell, mikor kötik el a biciklimet. A tömegközlekedés számomra teljesen kizárt, lassú és nem is olcsó, autóval meg olyan körülményes lenne a parkolás, nem beszélve arról, hogy az lenne a leglassabb. A longboard nagyon praktikus, elfér az asztal alatt, és ha nem haza, hanem meszebbre kell mennem, a buszra is felszállhatok vele. A járdán használom, mert a bringások nagyon mérgesek, ha a lemerészkedem a bringaútra (a tudatos bringásnál nincs rosszabb:). Így marad a járda, ahol kb. annyi helyet foglalok, mint egy normál gyalogos, csak éppen én gurulok. Mivel az emberek nem mindig látnak, és nem számítanak rám, főleg az, aki háttal van, ezért nekem kell jobban figyelni. Nekem még soha nem volt ebből gondom. "

Roller, a kortalan

Sokan akkor is alternatív közlekedési eszközt választanak, ha az autót a munkanap elején a parkolóban hagyják, onnan azonban már nincs kedvük tömegközlekedni. Egy roller tökéletes választás: gyors, kényelmes, és ha arról van szó, fel lehet vele szállni minden eszközre. Ráadásul az egyensúlyérzékelést és a koordinációs képességet is fejleszti. A kisgyerekektől kezdve az üzletemberekig mindenki örömmel rollerezik, Magyarországon is egyre inkább.

Eszter, a Life.hu főszerkesztő-helyettese (31)

,,Gördeszkára nem szállnék, az nem az én járművem, 30 évesen kellene elkezdenem megtanulni? A rolleren most is gondolkozom, nagyon szuper eszköz. Annyi az előnye a bringával szemben, hogy buszra, hévre meg villamosra is fel lehet szállni vele. Az összecsukhatós verzió meg elfér kis helyen is, a kezedben. De ezt csak kifejezetten a belvárosi közlekedésben tudom elképzelni, máshogy nem."

1. Decathlon - 34.990 Ft, 2. Decathlon - 29.990 Ft, 3. Rollers.hu - 79.900 Ft, 4. Roller worker miami XXL, Shopsport.hu - 15.200 Ft, 5. Spartan Stunt - 16.860 Ft

Enikő, sportedző (23)

"A belvárosban lakom és dolgozom, így általában a lakásom és a munkahelyem között közlekedek rollerrel. Budapesten a tömegközlekedés kiábrándító, és nem szeretem a reggeli tömegnyomort. És most, hogy már nem vagyok diák, de a felnőtt bérlet meg túl drága nekem, maradt a roller, amit nagyon szeretek. Amúgy nagyon jó kis combizmokat csinál, de mivel nincs kiépített út - ami van, az meg nem olyan jó állapotú -, így nem lehet annyira felgyorsulni, hogy leizzadva érjek a munkahelyemre."

Gaushweel - Kétkerekű, mégsem bicikli

A roller és gördeszka ötvözete ez az egyébként magyar találmány, amit már a világ több országában is használnak. A Göczey András építész-formatervező alapötletéből készült eszközre két oldalon, a talpakra lehet felállni, és a rollerhez hasonlóan az egyik lábbal kell lökni, ha pedig már elért egy sebességet, mindkét lábbal kényelmesen állni lehet rajta.

Nagy Amarilla, aerobikoktató

A Life.hu szakértője elárulta, miért örül annak, hogy egyre többen választanak alternatív közlekedési módokat. ,,Környezetvédelmi szempontból szuper, hogy egyre többen használnak ilyen eszközöket, mert nem szennyezik a levegőt. Nemcsak időtakarékosak, de a szervezetre is nagyon jótékonyan hatnak. A gördeszkázás és a kerékpározás kiválóan fejlesztik a koordinációs képességeket és az egyensúlyérzékelést, és bár a pulzus nincs olyan magason, mint egy futónál, mégis kedvezően hatnak az anyagcserére. Persze ne ezekkel váltsuk ki az edzéseket, de ha sűrű az időbeosztásunk, nem árt, ha minden ilyen lehetőséget kihasználunk. Fontos, hogy a munkahelyek biztosítsanak zuhanyzási lehetőséget, hiszen ha valaki izzadós típus, ne ez riassza el a rollerezéstől. Én a kislányommal gyakran görkorizom: imádjuk, de ehhez az is kell, hogy az utak minősége jó legyen."

Kipróbáltuk a Bubit!

Nemrég mentünk egy kört a belvárosban, méghozzá Bubival! Az élményeinkről itt olvashatsz!

Life.hu-tipp

Ha szívesen keresgélnél még a modern és különleges sporteszközök között, ebben a cikkben megteheted! A legújabb, hamarosan debütáló szuper eszközről pedig itt olvashatsz!

Szürkemarharandi a Hortobágyon: Jöttünk, láttunk, ettünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140905-a-szurkemarha-hus-nagyon-egeszseges-ime-az-elettani-hatasai.htmlNem vagyok sem gasztroblogger, sem mesterszakács, de a marhahúst nagyon szeretem. A világ számos országában kóstoltam már, így úgy érzem, van arról fogalmam, milyen egy jó steak. A szürkemarha az utóbbi években kapott hideget és meleget is, ezért gondoltam, itt az ideje megkóstolni.Ez Zsír!Fotó: Hámori Zsófia/Life.huIsmerd meg a világ legnépszerűbb jógatípusát! Iyengarra emlékezünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140905-bellur-krishnamachar-sundaraja-iyengar-a-modern-joga-atyja-elhunyt-ilyen-az-iyengar-joga.htmlAugusztus végén, életének 96. évében örök nyugovóra tért Bellur Krishnamachar Sundaraja Iyengar, a modern jóga atyja. Iyengarnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a jóga eljutott és mindenki számára elérhetővé vált a nyugati világban, ezt a módszert gyakorolják a legtöbben a világon. Ezen a héten rá emlékezünk. Ez Zsír!--Eddz alhasra, jó sokat – könnyű gyakorlatsor kezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140902-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval-konnyu-alhas-gyakorlatok.htmlAz utóbbi hetekben megszavaztátok, melyik izomcsoportokra szeretnétek edzéseket. Az alhas lett a legnépszerűbb, így most mutatunk is három olyan gyakorlatot, amiket a kezdők is bátran végezhetnek hetente többször is. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.