Egy parfüm néha jobban meghatároz minket, mint a ruha, amelyet viselünk. A jól eltalált illatkombináció megtölti a hétköznapokat élettel, hittel, vágyakozással és felszínre hozza mindazt a csodát, ami bennünk él. Milyen varázslattal bírnak a legnépszerűbb francia parfümök? Utánajártunk.

A parfümök története több mint ötezer éves múlttal rendelkezik. A szó a latin "per fumum" kifejezésből ered, ami annyit tesz: "a füstön át", "füst révén." A tömjén speciális bódító illatát áldozatok bemutatásakor, illetve temetések alkalmával használták, elkábítva, más állapotba hozva vele az ott részt vevőket. A parfümnek a mai napig ez a bódítás, varázslás a célja. A természet és a modern vegyészet eme lélekemelő vívmányait pedig nők millió vásárolják nap,mint nap. A legnépszerűbb illatok listáját itthon is a francia parfümök vezetik – nem ok nélkül. A Life.hu összegyűjtötte az örök kedvenceket.

Forrás: Thinkstock

1. Guerlain: Shalimar (1925)

Ennek az ikonikus parfümnek az elkészítésében Jacques Guerlaint egy indiai mogul, Sáh Dzsahán (Shah Jahan) története ihlette, aki, miután imádott felesége, Mumtaz Mahal belehalt tizennegyedik gyermekük szülésébe, szerelme jeléül megépítette a világ egyik legszebb és leghíresebb mauzóleumát, a Tádzs Mahalt (Taj Mahal). A Shalimar a nevét egyébként a szintén Sáh Dzsahán által építtetett, Pakisztánban található Shalimar kert után kapta; jelentése: a szerelem temploma.

Forrás: Guerlain

Ezt a keleties illatot, történetet mind magában hordozza a Shalimar. Rendkívül bonyolult parfüm, rétegei gyakran csak órák után éreztetik hatásukat. A vaníliás alapillat mellett van benne némi állatias mellékzönge is. A régi receptúra tökéletesen működik még ma is, a legtöbb „kedvenc listán" ez a parfüm áll az első helyen. Laeticia Casta modell, színésznő is ebben a parfümben találta meg önmagát.

2. Thierry Mugler: Angel (1993)

Thierry Mugler az Angel elkészítésekor állítólag csak ennyit mondott: "Egy olyan parfümöt szeretnék, mely felidézi elzászi gyermekkoromat, mely belevegyül a vásári és ünnepi hangulatba, a forró nugát illatát, a papa szakállát, a sült gesztenyét és a csokoládét..."

Forrás: Thierry Mugler

Nagyon megosztó illat, tömény édességéért vagy rajonganak a hölgyek vagy menekülnek előle. Tartósságát mutatja, hogy egy fél könnycsepp is elég belőle egész napra. A gyümölcsök itt csak ízesítőként vannak jelen, főként a csokoládé-vattacukor-karamell trió dominál. Ha szereted a meghatározó, romantikus, mégis akaratos illatokat, valószínű, hogy ezzel a parfümmel is harmóniába kerülsz majd. Ez Kate Hudson egyik kedvenc illata.

3. Chanel: Coco Mademoiselle (2001)

2001-ben Jacques Polge, a Chanel-illatok kreátora megalkotta azt az illatkompozíciót, mely minden eddiginél fergetegesebb sikerrel halmozta el készítőjét. 2002-ben ugyanis a Coco Mademoiselle megkapta Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Angliában és az USA-ban a legjobb női illatnak járó FiFi Award-díjat.

Forrás: Chanel

A kisasszonyt senkinek sem kell bemutatni, itthon a népszerűségi listák élén van ez a keleties-virágos illat. Ez a parfüm valójában a férfiak orrának készült, összetételéért egyszerűen bolondulnak az erősebbik nem tagjai. Már pár csepptől igazi nőnek érezheted magad. Sokan ódzkodnak használni – pont a népszerűsége miatt – ám az őszi-téli szezonban mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát. Az illatért rajong a fiatal francia színésznő Clemence Poesy is.

4. Christian Dior: J'adore (1999)

1999-ben született meg a Dior divatház egyik legnépszerűbb és azóta is töretlen sikerű kreációja, a J'adore. Mivel rögtön népszerű lett, így hamar kidobták a különböző változatait, melyek hasonlóan nagy sikert hoztak, mint pl. J'adore L'or vagy L'eau J'adore.

Forrás: Christian Dior

A J'adore használatakor egy pillanatra megáll az idő. Kifinomult illatkombinációjában egy valódi gyümölcsöskertben érezheti magát az ember lánya. Valószínűleg Éva is így illatozott a Paradicsomban, mikor Ádám beleszeretett. Akadnak, akik fullasztónak találják ezt a virágos-gyümölcsös kompozíciót, de e késő nyári órákban visszahozhatja a kellemes, gondtalan vízparti estéket. Az illat kedvelői közé tartozik Anna Lynne McCord amerikai színésznő is.

5. Chanel No. 5 (1921)

A Chanel No. 5 parfüm – amelyet Marilyn Monroe elhíresült kijelentése szerint egyedüli öltözetként visel magán éjszakánként – alapozta meg Coco Chanel gazdagságát. Az illatot a '20-as évek elején dobták piacra, nevében Coco szerencseszámával, az 5-sel.

Forrás: Chanel

A parfüm a régi korok eleganciáját hozza vissza egy-egy pillanatra. Rendkívül különleges illat, amivel sokan nem tudnak mit kezdeni. Igazi kaméleonnak számít a parfümök között, mindenkin máshogy mutat, egyáltalán nem köthető korhoz vagy korszakhoz. Az erős aldehid miatt egyesek az öreges jelzővel illetik, de az hamar elpárolog és utána már csak a folyékony önbizalom marad. Egyszer mindenkinek érdemes tenni vele egy próbát. Az illat legnagyobb rajongója pedig köztudottan Marilyn Monroe volt.