Tetszik az a gondolat, hogy tökéletesen szabad vagy, közel a természethez, és nincs semmilyen akadály előtted? A tenger felől megközelíteni a gyönyörű mediterrán városokat és a vadregényes szigeteket elmondhatatlan érzés, és a fedélzetről olyan látványban lehet részed, amit a szárazföldön soha nem találnál. A Life.hu útvonalai között biztosan megtalálod az idei kedvencedet, horgonyra fel!

Szicília nélkül nem érezheted az olasz ritmust!

Ha soha nem hajóztál korábban, és kicsit aggódsz ugyan a tengeribetegség miatt, mégis szívesen átélnél egy emlékezetes vitorlásélményt, válaszd Olaszországot az utószezonban, amikor gyengébb a széljárás. Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, és ha szeretnéd körbejárni, két hétre célszerű hajót bérelned. A történelmi emlékek, a gyönyörű homokos strandok, a monumentális Etna vulkán és az ízletes tengeri ételek mind részei a szicíliai kalandozásoknak. Az egzotikus és eklektikus Palermo a sziget legnagyobb városa, és annyi látnivalót rejt, hogy akár több napot is eltölthetnél itt. Az Egadi-szigetcsoport fő turisztikai vonzerejét a kristálytiszta víz és az idilli öblök jelentik, és ha megcélzod a vulkanikus Lipari-szigeteket, érteni fogod, miért hívják a Földközi-tenger gyöngyszemének. Kihajózhatsz a mirtuszillatú Pantelleria szigete felé is, ami varázslatos környezete miatt sok híresség - Madonna, Sting és Julia Roberts - kedvenc üdülőhelye.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Ustica szigete a búvárok paradicsoma, míg a nyugat-szicíliai Marsalát nem csupán elegáns barokk épületei, homokos strandjai, hanem világhírű desszertbora miatt is érdemes felírnod a „Mit nézzünk meg Szicíliában?" listára.

Bon voyage! Franciaország más szemmel

A franciaországi Saône folyón tett utazás a nyári szezonban mindig nagy csáberővel rendelkezik a turisták, különösen a bor-, az építészet- és a kultúraínyencek szemében. Ha életre szóló élményekkel szeretnél gazdagodni, Franciaország mesebeli tájait és a régi gall városokat egészen más aspektusból is felfedezheted. A Rhône és a Saône folyók találkozásánál fekvő Lyon az ország kulináris szíve, tele élettel, bájjal és szórakozással, Mâcon mediterrán hangulatába pedig egyből beleszeretsz, a zamatos helyi borokról már nem is beszélve. A történelmi város, Chalon-sur-Saône arról híres, hogy itt született a fotográfia egyik feltalálója, Nicéphore Nièpce - rögtön a nyomdokaiba léphetsz egy fényképezőgéppel a kezedben. A folyón déli irányban továbbhajózva tehetsz egy kitérőt a bájos Tournus-ba. A Szent Philibert apátság körüli terek tele vannak galériákkal, kézműves üzletekkel, és megkóstolhatod a régió legjobb csokoládéit – a sajtok is fenségesek!

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Chalon-sur-Saône városától kb. 70 km-re található Dijon, ami ugyanolyan stílusos, mint Párizs, ám nagyvárosi attitűd nélkül. A központban bóklászva üdítő órákat tölthetsz, az építészet gazdagsága lenyűgöző hatással lesz rád, és egy laktató ebéd után ellátogathatsz az Amora gyárba, ahol mindent megtudsz a mustár történetéről.

A vitorlázók Mekkája: Szporádok, Görögország

Ha szuperlelkes hajós vagy, Görögország kitűnő választás, mivel a szél egészen szeptemberig általában erősebb, így a vitorlázás nagyobb kihívást jelent. Az Égei-tengerben fekvő Szporádok szigetcsoportot olyan buja és elszórt szigetek alkotják, mint Szkiathosz, Szkopelosz, Alonniszosz és Szkírosz. Szkiathosz erdőkkel borított szigete a fő kiindulópontja az Égei-tenger északi felén tett hajóutaknak. A bámulatos horgonyzóhelyekkel rendelkező Szkopelosz talán az egyik legszebb sziget Görögországban, nem véletlenül forgatták itt a Mamma Mia című vígjáték jeleneteit. Alonniszosz szigete hihetetlen természeti szépségéről és gazdag élővilágáról ismert, ám a festői tavernákkal büszkélkedő Steni Vala-t is érdemes felkeresned, aminek szélvédett kikötőjében sok hajó dokkol. A szigetek strandjai főszezonban eléggé zsúfoltak, de a hajóddal számos eldugott kis öbölnél kiköthetsz, és átadhatod magad a nyár örömeinek.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

A varázslatos Szkírosz elszigeteltségének köszönhetően megőrizte gazdag kulturális-történelmi örökségét és különleges karakterét. Sétálj végig Chora szűk utcáin, napozz az aranyhomokos Molos strandon, és ismerd meg a sziget védjegyének számító különleges fajtájú pónikat.

Horvátország, a tiszta boldogság

El tudsz képzelni annál érdekesebb nyaralást, mint könnyedén szelni a hullámokat és közben megismerni Horvátország festői üdülőhelyeit? A nyüzsgő Splitből elhajózhatsz Korčula szigetére, és órákon át andaloghatsz Horvátország egyik legmesésebb középkori városában. Délebbre véve az útirányt a szinte érintetlen Mljet sziget elbűvölő látványa tárul eléd, ahol kajakkal és bringával is bejárhatod a természeti kincseket rejtő nemzeti parkot. A következő célpont az Adria gyöngyszeme, Dubrovnik, amelynek legnépszerűbb látnivalói a világörökségi óvárosban találhatók. Magad mögött hagyva a kikötőt folytathatod utad a Pelješac-félsziget bortermelésről híres falvaiba, Trstenikbe és Kunába, majd kora reggel útnak indulhatsz a Dalmácia királynőjének is nevezett Hvar szigetére. A hajótúra utolsó állomása az egyedülálló Brač szigete, ahol minden rendelkezésedre áll, ami egy igazi nyaraláshoz szükséges.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

A tengerparti város, Bol a turisták oázisa, és igazán különlegessé az ikonikus Zlatni rat (Aranyszarv) strand teszi. A helyi pincészetek az ország legfinomabb borait kínálják, és a hagyományos mediterrán fogásokban sem fogsz csalódni.