Megaélmény a vízen: hajózd be Európa fantasztikus helyeit!

Forrás: Thinkstock -
folyó hajózás Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tetszik az a gondolat, hogy tökéletesen szabad vagy, közel a természethez, és nincs semmilyen akadály előtted? A tenger felől megközelíteni a gyönyörű mediterrán városokat és a vadregényes szigeteket elmondhatatlan érzés, és a fedélzetről olyan látványban lehet részed, amit a szárazföldön soha nem találnál. A Life.hu útvonalai között biztosan megtalálod az idei kedvencedet, horgonyra fel!

Szicília nélkül nem érezheted az olasz ritmust!

Ha soha nem hajóztál korábban, és kicsit aggódsz ugyan a tengeribetegség miatt, mégis szívesen átélnél egy emlékezetes vitorlásélményt, válaszd Olaszországot az utószezonban, amikor gyengébb a széljárás. Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, és ha szeretnéd körbejárni, két hétre célszerű hajót bérelned. A történelmi emlékek, a gyönyörű homokos strandok, a monumentális Etna vulkán és az ízletes tengeri ételek mind részei a szicíliai kalandozásoknak. Az egzotikus és eklektikus Palermo a sziget legnagyobb városa, és annyi látnivalót rejt, hogy akár több napot is eltölthetnél itt. Az Egadi-szigetcsoport fő turisztikai vonzerejét a kristálytiszta víz és az idilli öblök jelentik, és ha megcélzod a vulkanikus Lipari-szigeteket, érteni fogod, miért hívják a Földközi-tenger gyöngyszemének. Kihajózhatsz a mirtuszillatú Pantelleria szigete felé is, ami varázslatos környezete miatt sok híresség - Madonna, Sting és Julia Roberts - kedvenc üdülőhelye.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ustica szigete a búvárok paradicsoma, míg a nyugat-szicíliai Marsalát nem csupán elegáns barokk épületei, homokos strandjai, hanem világhírű desszertbora miatt is érdemes felírnod a „Mit nézzünk meg Szicíliában?" listára.

Bon voyage! Franciaország más szemmel

A franciaországi Saône folyón tett utazás a nyári szezonban mindig nagy csáberővel rendelkezik a turisták, különösen a bor-, az építészet- és a kultúraínyencek szemében. Ha életre szóló élményekkel szeretnél gazdagodni, Franciaország mesebeli tájait és a régi gall városokat egészen más aspektusból is felfedezheted. A Rhône és a Saône folyók találkozásánál fekvő Lyon az ország kulináris szíve, tele élettel, bájjal és szórakozással, Mâcon mediterrán hangulatába pedig egyből beleszeretsz, a zamatos helyi borokról már nem is beszélve. A történelmi város, Chalon-sur-Saône arról híres, hogy itt született a fotográfia egyik feltalálója, Nicéphore Nièpce - rögtön a nyomdokaiba léphetsz egy fényképezőgéppel a kezedben. A folyón déli irányban továbbhajózva tehetsz egy kitérőt a bájos Tournus-ba. A Szent Philibert apátság körüli terek tele vannak galériákkal, kézműves üzletekkel, és megkóstolhatod a régió legjobb csokoládéit – a sajtok is fenségesek!

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Chalon-sur-Saône városától kb. 70 km-re található Dijon, ami ugyanolyan stílusos, mint Párizs, ám nagyvárosi attitűd nélkül. A központban bóklászva üdítő órákat tölthetsz, az építészet gazdagsága lenyűgöző hatással lesz rád, és egy laktató ebéd után ellátogathatsz az Amora gyárba, ahol mindent megtudsz a mustár történetéről.

A vitorlázók Mekkája: Szporádok, Görögország

Ha szuperlelkes hajós vagy, Görögország kitűnő választás, mivel a szél egészen szeptemberig általában erősebb, így a vitorlázás nagyobb kihívást jelent. Az Égei-tengerben fekvő Szporádok szigetcsoportot olyan buja és elszórt szigetek alkotják, mint Szkiathosz, Szkopelosz, Alonniszosz és Szkírosz. Szkiathosz erdőkkel borított szigete a fő kiindulópontja az Égei-tenger északi felén tett hajóutaknak. A bámulatos horgonyzóhelyekkel rendelkező Szkopelosz talán az egyik legszebb sziget Görögországban, nem véletlenül forgatták itt a Mamma Mia című vígjáték jeleneteit. Alonniszosz szigete hihetetlen természeti szépségéről és gazdag élővilágáról ismert, ám a festői tavernákkal büszkélkedő Steni Vala-t is érdemes felkeresned, aminek szélvédett kikötőjében sok hajó dokkol. A szigetek strandjai főszezonban eléggé zsúfoltak, de a hajóddal számos eldugott kis öbölnél kiköthetsz, és átadhatod magad a nyár örömeinek.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A varázslatos Szkírosz elszigeteltségének köszönhetően megőrizte gazdag kulturális-történelmi örökségét és különleges karakterét. Sétálj végig Chora szűk utcáin, napozz az aranyhomokos Molos strandon, és ismerd meg a sziget védjegyének számító különleges fajtájú pónikat.

Horvátország, a tiszta boldogság

El tudsz képzelni annál érdekesebb nyaralást, mint könnyedén szelni a hullámokat és közben megismerni Horvátország festői üdülőhelyeit? A nyüzsgő Splitből elhajózhatsz Korčula szigetére, és órákon át andaloghatsz Horvátország egyik legmesésebb középkori városában. Délebbre véve az útirányt a szinte érintetlen Mljet sziget elbűvölő látványa tárul eléd, ahol kajakkal és bringával is bejárhatod a természeti kincseket rejtő nemzeti parkot. A következő célpont az Adria gyöngyszeme, Dubrovnik, amelynek legnépszerűbb látnivalói a világörökségi óvárosban találhatók. Magad mögött hagyva a kikötőt folytathatod utad a Pelješac-félsziget bortermelésről híres falvaiba, Trstenikbe és Kunába, majd kora reggel útnak indulhatsz a Dalmácia királynőjének is nevezett Hvar szigetére. A hajótúra utolsó állomása az egyedülálló Brač szigete, ahol minden rendelkezésedre áll, ami egy igazi nyaraláshoz szükséges.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A tengerparti város, Bol a turisták oázisa, és igazán különlegessé az ikonikus Zlatni rat (Aranyszarv) strand teszi. A helyi pincészetek az ország legfinomabb borait kínálják, és a hagyományos mediterrán fogásokban sem fogsz csalódni.

4 különleges élmény, amit feltétlenül át kell élned idén ősszel!http://www.life.hu/lifeutazas/20140917-oszi-programok-toklampas-sarkanyeregetes-kulcsos-hazak.htmlRopogós falevelek, illatos gyümölcsök, napsütéses délutánok, romantikus esti összebújások. Szeretjük az őszt! Nincs túl meleg, nincs túl hideg, és az ezerszínű pompájával gyönyörködtető természet csak arra vár, hogy felfedezd varázslatos szépségeit. Itt az ideje kihasználni a kellemes szeptemberi napokat, a Life.hu most bemutat néhány ötletet a feledhetetlen őszköszöntéshez!UtazásThinkstockNézz szembe a félelmeiddel! Szédítő túraútvonalak adrenalinfüggőknekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140911-szedito-turautvonalak-adrenalinfuggoknek-kina-papua-uj-guinea-dzsungeltura.htmlA kirándulás kellemes szabadidős tevékenység, és nem jár különösebb veszélyekkel. Ám számos olyan hely akad a Földön, amelyek láttán még a legkalandvágyóbb utazók is megtorpannak egy pillanatra, mielőtt nekivágnának a felfedezésének. Bár a következő útvonalak sokak szemében igencsak extrémnek tűnhetnek, ha teljesíted a kihívást jelentő túrát, a jutalmad nem csupán a természet felett aratott győzelem semmihez nem fogható örömérzete, hanem önmagad korlátainak átlépése is.Utazás--Unod az aranysárga homokot? Ezek a strandok téged is hipnotizálni fognak!http://www.life.hu/lifeutazas/20140822-strandok-amik-gyonyoruek-elafonissi-strand-izland-szardinia.htmlMindenkinek mást jelent a tökéletes tengerparti nyaralás: egyesek az igazi beach-hangulatot keresik jéghideg koktélokkal és hajnalig tartó bulikkal, míg mások legszívesebben egy lakatlan szigetre menekülnének a nyüzsgő tömeg elől. Ha a vakáció terén is kedveled a formabontó dolgokat, a Life.hu válogatásában szereplő színes strandok garantáltan beindítják a fantáziádat! UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.