Magyar-lengyel két jó barát: körutazás Dél-Lengyelország szívében

Forrás: Thinkstock -
pihenés Felvonó utazás Zakopane Kielce városnézés Katowice Krakkó Lengyelország kirándulás Europeade
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel egy lengyel zlotyi nagyjából 75 Forint körül mozog, Lengyelországban könnyen otthon érzi magát az ember, már ami az árakat illeti. Nincs ugyanis akkora különbség a hazai és a kinti árak között, mintha egy eurós országba érkeznénk. Járd be velünk gondolatban az ország déli területeit!

Zakopane és a hegyes, völgyes Tátra

Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, amely a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. Ez a határ melletti helység a Tátra csodás vonulataival, hegyeivel és völgyeivel nyűgözi le az oda látogatókat, lankái kirándulásokra, nagyobb túrákra és még síelésre is alkalmasak. Ha erre jársz, mindenképpen próbáld ki a zakopanei kötél- és siklóvasutakat is. A Kasprowy Wierch-re közlekedő lanovka például Kuznicéből indul, és egészen 1959 méteres magasságig közlekedik. Végállomásától pedig az 1987 méteren lévő hegycsúcs már könnyen elérhető.

Forrás: Thinkstock

A város és környéke számos ilyen kötélvasúttal rendelkezik, melyek egy része sípályákhoz tartozik, így csak télen üzemel. De jópár olyan felvonó is van, amely egész évben várja utasait. Erről bővebben itt olvashatsz.

Zakopane északi részén húzódik az 1123 méter magas Gubałówka-hegy, amely a turisták egyik kedvenc célpontja. Ide sikló közlekedik, melynek indító állomása a híres Zakopanei Piacnál található. Itt is érdemes egészen a csúcsig menni, hiszen fent a hegyen télen-nyáron bazársorok, éttermek várják a kirándulókat. A kilátás pedig egyszerűen ámultba ejtő:

A megunhatatlan Krakkó

Zakopanétól 100 kilométerre fekszik Lengyelország második legnépesebb városa, Krakkó. Ha nem autós, vagy buszos kirándulást tervezel, akkor jó, ha tudod, hogy az egykori főváros Budapestről vonattal is elérhető. A menetrendről és a díjszabásról bővebb információkat itt találhatsz.

Forrás: Thinkstock

Nem csak a város, de a környéke is számtalan felfedezésre váró csodát rejt. A Flórián-kapu, a Királyi kastély, a Mária-templom, a Wawel Székesegyház (ami ingyenesen látogatható), vagy éppen a Posztócsarnok egyértelműen a város nevezetességei. Utóbbit a legtöbben a hangulata miatt és a vásárlás kedvéért illesztik be az utitervükbe. Az épület, amely a főtér közepén található, a középkorban fűszerek, kelmék és bőráruk adásvételének központja volt, ma pedig ínycsiklandó lengyel ételeket és italokat kóstólhatsz meg itt, valamint ajándékok és szuvenírek közül is válogathatsz.

Krakkóból minden nap indulnak busztúrák Auschwitzba, amely nem feltétlenül a legvidámabb kikapcsolódási lehetőség, de nem érdemes kihagyni. A környező területen egyébként több koncentrációs tábor is működött, de a két legnagyobb az Auschwitz 1 és az Auschwitz 2 (Birkenau) voltak. A történelmi helyszínekről és az odajutásról itt olvashatsz bővebben.

Ha a városnézésen és a vásárláson felül további érdekességekre vágysz, a Wieliczka Sóbánya a tökéletes program. Ez ugyanis a világ egyik legrégebbi sóbányája, a 14. századtól termeltek innen sót, egészen 2007-ig. Napjainkban pedig ez az egyik legnépszerűbb látnivaló Lengyelországban. A bánya több mint 300 méter mély, és közel 300 kilométer hosszú. Idegenvezetővel három különböző mélységi szintet lehet bejárni, az első 65, a második 110, a harmadik pedig 135 méter mélyen található a föld alatt.

Katowice vagy Kielce?

Ha elhagyod Krakkót, nehéz döntés elé kerülsz. Ha balra indulsz, Katowicébe, ha jobbra, akkor Kielcébe visz majd az utad. A Krakkótól 80 kilométerre található Katowicéről szóló blogbejegyzések úgy szólnak, hogy ott aztán semmi sincs, és hogy a világnak azért van szüksége ilyen helyekre, hogy ha máshol van, megláthassa és megtapasztalhassa a különbséget. Ha azonban kíváncsi vagy egy hangulatos, lengyel kisvárosra, az ízeire, a söreire és bájára, akkor érdemes itt is megpihenned. Műemlékei közül rögtön kitűnik a Krisztus Király Székesegyház és az egykori Sziléziai Tartomány Gyűlés monumentális épülete. Ezen felül pedig nem éppen túristalátványosság, de érdekesség az Ejtőernyős Torony. Ez az ötven méteres torony Lengyelország egyetlen ejtőernyős tornya. Ha leugrani nem is feltétlenül, megnézni azért érdemes.

A Krakkótól 130 kilométerre fekvő Kielce neve pedig onnan lehet ismerős, hogy 2014 nyarán itt rendezték meg Európa legnagyobb folklórfesztiválját, az Europeade-t, amelyből természetesen a Life.hu sem maradhatott ki. Beszámolónkat a rendezvényről itt érheted el.

Forrás: Thinkstock

Kielcének nagyon különleges a viszonya az őt körülölelő természettel. Annak ellenére, hogy egy fejlett, tiszta, szép európai város, a területén öt természeti rezervátum található, ami nagyon ritka. Közvetlen közelében van a Swietokrzyski Nemzeti Park is, valamint egy Geológiai Múzeum, amely a Swietokrzyskie hegység sokszínű geológiai szerkezetét mutatja be. Akárcsak Zakopane esetében, itt is érdemes magasabbról szemlélni a városkát, és ezt a lengyelek is pontosan tudják. A városkörnyéki lejtőkre ezért számos felvonót létesítettek, hogy mindenkivel megoszthassák gyönyörű tájaikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.