Múltidézés, hatalmas bulik és tengeri herkentyűk - 5 kihagyhatatlan látnivaló Máltán

Málta városnézés kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár Málta területe Budapesténél is kisebb, az aprócska szigeten annyi látnivaló várja az utazót, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a történelem és a természet szépségei iránt, hirtelen azt sem tudja, melyiket válassza. Megmutatjuk az öt kedvencünket, amelyeket nem érdemes kihagyni.

1. Valletta: a főváros

Az alapítóról, Jean Parisot de la Valette francia lovagról elnevezett máltai főváros városfalon belüli része az UNESCO Világörökség része. Errefelé szinte minden utcára jut egy-egy történelmi látnivaló. Az egyik leglátványosabb közülük a Szent Elmo-erőd, amelyet még a johannita lovagrend máltai letelepedése előtt építettek, és amelynek egyik bástyája ad otthont a Hadtörténeti Múzeumnak. A város legnagyobb vallási emléke a Szent János társkatedrális (amelynek „társa" Mdinában, áll, ez utóbbiban él Málta mindenkori érseke), ahol Caravaggio festményei mellett az egykor a szigeten élt lovagok sírkamráin és a falakon körbefutó családi címereken keresztül is bepillantást nyerhetünk Málta történelmébe. A múltba tett utazás a Nagymesterek Palotájában folytatódik, ahol a Johannita Lovagrend páncéljai az alsó szint folyosóin állnak sorfalat. Az Alsó és Felső Barrakka kertekben kipihenheted a tömény múltidézést, a felső kertből pedig a Nagy Kikötő, a Grand Harbour és a vele szemben elhelyezkedő 3 régi város, Vittoriosa, Senglea és Cospicua látványában is gyönyörködhetsz. Érdemes a főútvonalakról letérve betévedni a kis mellékutcákra, hogy átérezd a lassú, kényelmes és színes máltai élettempót, amely olyannyira eltér az európai nagyvárosok nyüzsgésétől.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Mivel az óvárosba csak engedéllyel tudsz behajtani, ha bérelt autóval közelíted meg a fővárost, hagyd az autót a Floriana szélén található parkolóban, innen pár perc alatt gyalog is Valletta központjában lehetsz.

A Life.hu extra tippje

Színvonalas szálloda, tenger és esti séták-Málta-Hotel 115 The Strand-95.900/fő/7éjtől

2. Mdina, a csendes város

A 4000 éves múlttal rendelkező Mdina a máltai kereszténység bölcsője és a sziget korábbi fővárosa. A hagyomány szerint Szent Pál itt élt, miután i. sz. 60-ban hajótörést szenvedett Málta partjainál. Kulturális és vallási emlékeinek, időtlen hangulatának köszönhetően a „Csendes Város", vagy más néven a „Cittá Notabile, azaz Nemes Város" ma is különleges élmény. A város szűk utcáit az egykori nemesi családok palotái szegélyezik, a város látképét pedig a masszív városfal, és a vallettai katedrális párja, a Szent Pál katedrális uralja. Ha teheted, maradj estére is, amikor a falakról lelógó lámpák fénye világítja meg a hangulatos utcákat, és költsd el a vacsorádat valamelyik történelmi épületben, a különleges éttermek egyikében. A legjobb csokoládés süteményt állítólag a Fonanella teázóban szolgálják fel.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Mdina közvetlen közelében érdemes meglátogatni Rabatot is, ahol a kolostorokban és rendházakban még mindig szerzetesen élnek. A Katakombák, a Római Villa és Szent Pál barlangja ismét csak a múltat idézi, ha van időd, mindenképp keresd fel őket.

3. Marsaxlokk, ha ennél valami finomat

A kimondhatatlan nevű halászfaluban vethetsz egy pillantást Málta jellegzetes, színpompás, csúcsod alakú halászhajóira, a luzzukra. A hajók oldalán Ozirisz szeme védi a tengerészt a gonosz szellemektől, és mindentől, ami csak leselkedhet rá. A masaxlokk-i halászok gondoskodnak szinte az egész sziget friss hallal való ellátásáról, ők szállítják a halat és a tengeri herkentyűket a vallettai halpiacra is. Nem csoda, ha a kikötő mentén végig haléttermek sorakoznak, finomabbnál finomabb helyi fogásokkal.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Az egyik leghíresebb és legkedveltebb étterem errefelé a La Capanna, amelynek friss tengeri ételei messze földön híresek. Ha vasárnap érkezel a faluba, látogasd meg a halpiacot is, amely igazán különleges látvány.

4. St. Julian's: ha buliznál egy jót

Nappali fényben St. Julian's városa is egy a hangulatos máltai városok közül, amely a nyaralókon kívül nagy számban látja vendégül a nyelviskolák diákjait. Az ebédszünetben és a délután folyamán, amikor véget érnek a nyelvórák, megtelnek a város éttermei és kávézói, és a Szent György-öböl homokos partjain is egyre több lesz a fürdőző. A főutca bevásárlóközpontjaiban és kis üzleteiben is nő a forgalom. Ám a város igazi csúcsideje azután következik, hogy lemegy a nap. Különösen a Paceville néven ismert városnegyedben indul be az élet, a bárok, klubok, mozik és egyéb szórakozóhelyek mind zsúfolásig megtelnek, számos helyen világhírű DJ-k lépnek fel.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A sziget legjobb kaszinóit a Szent György-öbölre és Sliemára néző 19. századi palotában helyezték el. Próbáld ki itt a szerencsédet!

5. Gozo, a testvérsziget

Málta tulajdonképpen 3 szigetből, Máltából, Gozóból és Cominóból áll. A Málta északi részén fekvő Cirkewwa-ból mindössze 30 perc alatt elérhető komppal a Málta területének körülbelül harmadával megegyező méretű Gozo, Amelyen ha lehet még lassabb, kényelmesebb a tempó, mint a nagyobb szigeten. A főváros, Victoria (más néven Rabat) citadelláját mindenképpen érdemes felkeresned, ha átkelsz a szigetre, de az igazi látnivalók a partokon várnak, ahol a kristálytiszta vízben hatalmas élmény a búvárkodás, és ahol a hagyomány szerint Kalüpszó nimfa próbálta elcsábítani Odüsszuszt – a nimfa állítólagos lakhelyéül szolgáló barlangba ma is ellátogathatsz. A legszebb természeti képződmény a San Lawrenz környékén fekvő Azúr Ablak, amelynek vadregényes báját aligha képesek visszaadni a fényképek. Érdemes felkeresni a Xagra környékén fekvő ősi, megalitikus templomokat is.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Cirkewwa-ból az apró, lakatlan Comino sziget mellett fekvő Kék Lagúnába is eljuthatsz hajóval. A türkizkék vízben megmártózni óriási élmény!

Meríts ihletet Veszprémből - Likó Marcellel, a Vad Fruttik frontemberévelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140927-utazas-veszprembe-latnivalok-es-jo-helyek-liko-marcell-a-vad-fruttik-frontembere-kalauzol.htmlEgy tökéletes őszi hétvégéhez Veszprém nem túl nagy ahhoz, hogy legapróbb zugait is felfedezhesd, ám változatos annyira, hogy minden alkalommal képes legyen valami újat, valami különlegeset mutatni. Ha kíváncsi vagy rá, melyik kocsmában kaphatók a legjobb balatoni borok, hol gyűlnek össze a művészlelkek, és honnan nyílik a legjobb kilátás a városra, a Vad Fruttik frontembere, Likó Marcell most elárul néhány kulisszatitkot!Utazás--Megaélmény a vízen: hajózd be Európa fantasztikus helyeit!http://www.life.hu/lifeutazas/20140922-megaelmeny-a-vizen-hajozd-be-europa-fantasztikus-helyeit.htmlTetszik az a gondolat, hogy tökéletesen szabad vagy, közel a természethez, és nincs semmilyen akadály előtted? A tenger felől megközelíteni a gyönyörű mediterrán városokat és a vadregényes szigeteket elmondhatatlan érzés, és a fedélzetről olyan látványban lehet részed, amit a szárazföldön soha nem találnál. A Life.hu útvonalai között biztosan megtalálod az idei kedvencedet, horgonyra fel!UtazásThinkstock4 különleges élmény, amit feltétlenül át kell élned idén ősszel!http://www.life.hu/lifeutazas/20140917-oszi-programok-toklampas-sarkanyeregetes-kulcsos-hazak.htmlRopogós falevelek, illatos gyümölcsök, napsütéses délutánok, romantikus esti összebújások. Szeretjük az őszt! Nincs túl meleg, nincs túl hideg, és az ezerszínű pompájával gyönyörködtető természet csak arra vár, hogy felfedezd varázslatos szépségeit. Itt az ideje kihasználni a kellemes szeptemberi napokat, a Life.hu most bemutat néhány ötletet a feledhetetlen őszköszöntéshez!UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.