Bár Málta területe Budapesténél is kisebb, az aprócska szigeten annyi látnivaló várja az utazót, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a történelem és a természet szépségei iránt, hirtelen azt sem tudja, melyiket válassza. Megmutatjuk az öt kedvencünket, amelyeket nem érdemes kihagyni.

1. Valletta: a főváros

Az alapítóról, Jean Parisot de la Valette francia lovagról elnevezett máltai főváros városfalon belüli része az UNESCO Világörökség része. Errefelé szinte minden utcára jut egy-egy történelmi látnivaló. Az egyik leglátványosabb közülük a Szent Elmo-erőd, amelyet még a johannita lovagrend máltai letelepedése előtt építettek, és amelynek egyik bástyája ad otthont a Hadtörténeti Múzeumnak. A város legnagyobb vallási emléke a Szent János társkatedrális (amelynek „társa" Mdinában, áll, ez utóbbiban él Málta mindenkori érseke), ahol Caravaggio festményei mellett az egykor a szigeten élt lovagok sírkamráin és a falakon körbefutó családi címereken keresztül is bepillantást nyerhetünk Málta történelmébe. A múltba tett utazás a Nagymesterek Palotájában folytatódik, ahol a Johannita Lovagrend páncéljai az alsó szint folyosóin állnak sorfalat. Az Alsó és Felső Barrakka kertekben kipihenheted a tömény múltidézést, a felső kertből pedig a Nagy Kikötő, a Grand Harbour és a vele szemben elhelyezkedő 3 régi város, Vittoriosa, Senglea és Cospicua látványában is gyönyörködhetsz. Érdemes a főútvonalakról letérve betévedni a kis mellékutcákra, hogy átérezd a lassú, kényelmes és színes máltai élettempót, amely olyannyira eltér az európai nagyvárosok nyüzsgésétől.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Mivel az óvárosba csak engedéllyel tudsz behajtani, ha bérelt autóval közelíted meg a fővárost, hagyd az autót a Floriana szélén található parkolóban, innen pár perc alatt gyalog is Valletta központjában lehetsz.

A Life.hu extra tippje
Színvonalas szálloda, tenger és esti séták-Málta-Hotel 115 The Strand-95.900/fő/7éjtől

2. Mdina, a csendes város

A 4000 éves múlttal rendelkező Mdina a máltai kereszténység bölcsője és a sziget korábbi fővárosa. A hagyomány szerint Szent Pál itt élt, miután i. sz. 60-ban hajótörést szenvedett Málta partjainál. Kulturális és vallási emlékeinek, időtlen hangulatának köszönhetően a „Csendes Város", vagy más néven a „Cittá Notabile, azaz Nemes Város" ma is különleges élmény. A város szűk utcáit az egykori nemesi családok palotái szegélyezik, a város látképét pedig a masszív városfal, és a vallettai katedrális párja, a Szent Pál katedrális uralja. Ha teheted, maradj estére is, amikor a falakról lelógó lámpák fénye világítja meg a hangulatos utcákat, és költsd el a vacsorádat valamelyik történelmi épületben, a különleges éttermek egyikében. A legjobb csokoládés süteményt állítólag a Fonanella teázóban szolgálják fel.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Mdina közvetlen közelében érdemes meglátogatni Rabatot is, ahol a kolostorokban és rendházakban még mindig szerzetesen élnek. A Katakombák, a Római Villa és Szent Pál barlangja ismét csak a múltat idézi, ha van időd, mindenképp keresd fel őket.

3. Marsaxlokk, ha ennél valami finomat

A kimondhatatlan nevű halászfaluban vethetsz egy pillantást Málta jellegzetes, színpompás, csúcsod alakú halászhajóira, a luzzukra. A hajók oldalán Ozirisz szeme védi a tengerészt a gonosz szellemektől, és mindentől, ami csak leselkedhet rá. A masaxlokk-i halászok gondoskodnak szinte az egész sziget friss hallal való ellátásáról, ők szállítják a halat és a tengeri herkentyűket a vallettai halpiacra is. Nem csoda, ha a kikötő mentén végig haléttermek sorakoznak, finomabbnál finomabb helyi fogásokkal.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Az egyik leghíresebb és legkedveltebb étterem errefelé a La Capanna, amelynek friss tengeri ételei messze földön híresek. Ha vasárnap érkezel a faluba, látogasd meg a halpiacot is, amely igazán különleges látvány.

4. St. Julian's: ha buliznál egy jót

Nappali fényben St. Julian's városa is egy a hangulatos máltai városok közül, amely a nyaralókon kívül nagy számban látja vendégül a nyelviskolák diákjait. Az ebédszünetben és a délután folyamán, amikor véget érnek a nyelvórák, megtelnek a város éttermei és kávézói, és a Szent György-öböl homokos partjain is egyre több lesz a fürdőző. A főutca bevásárlóközpontjaiban és kis üzleteiben is nő a forgalom. Ám a város igazi csúcsideje azután következik, hogy lemegy a nap. Különösen a Paceville néven ismert városnegyedben indul be az élet, a bárok, klubok, mozik és egyéb szórakozóhelyek mind zsúfolásig megtelnek, számos helyen világhírű DJ-k lépnek fel.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
A sziget legjobb kaszinóit a Szent György-öbölre és Sliemára néző 19. századi palotában helyezték el. Próbáld ki itt a szerencsédet!

5. Gozo, a testvérsziget

Málta tulajdonképpen 3 szigetből, Máltából, Gozóból és Cominóból áll. A Málta északi részén fekvő Cirkewwa-ból mindössze 30 perc alatt elérhető komppal a Málta területének körülbelül harmadával megegyező méretű Gozo, Amelyen ha lehet még lassabb, kényelmesebb a tempó, mint a nagyobb szigeten. A főváros, Victoria (más néven Rabat) citadelláját mindenképpen érdemes felkeresned, ha átkelsz a szigetre, de az igazi látnivalók a partokon várnak, ahol a kristálytiszta vízben hatalmas élmény a búvárkodás, és ahol a hagyomány szerint Kalüpszó nimfa próbálta elcsábítani Odüsszuszt – a nimfa állítólagos lakhelyéül szolgáló barlangba ma is ellátogathatsz. A legszebb természeti képződmény a San Lawrenz környékén fekvő Azúr Ablak, amelynek vadregényes báját aligha képesek visszaadni a fényképek. Érdemes felkeresni a Xagra környékén fekvő ősi, megalitikus templomokat is.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Cirkewwa-ból az apró, lakatlan Comino sziget mellett fekvő Kék Lagúnába is eljuthatsz hajóval. A türkizkék vízben megmártózni óriási élmény!