Három éve rasszista kijelentései miatt elbocsátották a Diortól a brit divattervezőt. Akkor a legtöbben azt gondolták, végleg befellegzett John Galliano pályafutásának, ő azonban visszatért, méghozzá a Maison Martin Margiela párizsi divatház kreatív igazgatójaként. 

A hihetetlenül tehetéges Galliano tizenöt évig dolgozott a Christian Dior cégnél, mielőtt részegen rasszista és antiszemita kijelentésekre ragadtatta magát egy párizsi kávéház teraszán, amiért három éve felfüggesztett börtönbüntetésre és 6000 eurós pénzbüntetésre ítélte egy francia bíróság. A divatvilág számos képviselője elfordult tőle viselkedése miatt, többek között a Dior reklámarca, Natalie Portman is közölte, elhatárolódik a tervezőtől. 

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Persze akkor voltak olyanok is, akik kiálltak mellette: többek között Roberto Cavalli és Giorgio Armani is. Most pedig úgy fest, a legtöbben túltették magukat a történteken. Renzo Rosso, a Margielát felügyelő OTB csoport elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a "Margiela kész egy új karizmatikus kreatív lélek" fogadására. John Gallianót minden idők egyik legnagyobb, megkérdőjelezhetetlen tehetségének nevezte, akinek egyedi tervei nagy hatással vannak a divatvilágra.

Galliano várhatóan a januári Paris Couture Week alatt mutatja be első modelljeit. Ő veszi át a Margiela összes kollekciójának irányítását, a konfekcióágazatét is. Ez lesz az első általa felügyelt teljes kollekció, mióta 2011 márciusában elbocsátották a Dior divatháztól. Margiela - aki 2009-ben vonult vissza a divatháza éléről - híresen zárkózott volt, alig jelent meg a nyilvánosság előtt és ritkán beszélt a sajtóval. Ez a stílus Galliano számára is előnyös, aki csöndben, lépésről lépésre építette fel visszatérését karrierjéhez, miközben alkohol- és gyógyszerfüggőségével is megpróbált leszámolni - írja a Vogue.

Forrás: AFP

Az 53 esztendős Galliano tavaly nyáron adott először interjút a Diortól való elbocsátása után. A Vanity Fair magazinnak akkor azt mondta, hogy nem rasszista, és az elmúlt két évben megpróbált vezekelni korábbi szavaiért és tetteiért.

Divatbotrányok

Nem Galliano az egyetlen tervező, aki botrányos ügybe keveredett. Yves Saint-Laurent-t a pajzánsága miatt bírálták, Hugo Bosst pedig Hitler szabójaként tartották számon.