Forradalmi újdonság: egy teszt az AFP helyett kismamáknak, ami pontos, megbízható eredményt nyújt

Forrás: Thinkstock -
terhesség vizsgálat kromoszóma vérvétel kromoszóma-rendellenesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén nyáron hivatalosan is eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a rettegett, mégis a hazai terhesgondozás eddig alapköveként számon tartott AFP-vizsgálatot, mely sok kismamának okozott álmatlan éjszakát, hiszen az a hibaszázalékon túl jóval gyakrabban pontatlan eredményt mutatva, tévesen engedett következtetni a magzat fejlődési rendellenességének valószínűségére. Íme, az igazság a vizsgálat megszüntetéséről, illetve a helyette végezhető tesztekről.

Mi volt a baj az AFP-szűréssel?

Napjainkban az AFP-szűrés európai viszonylatban egyedülálló módon csak hazánkban képezte a kötelező szűrővizsgálatok szerves részét. Mivel a teszt nagyon magas hibaaránnyal dolgozott, így más országok kötelező szűrővizsgálatai közül már korábban kikerült. Az AFP egy, a magzat által termelt fehérje, az úgynevezett alfa-fötoprotein, mely a méhlepényen keresztül jelenik meg az anya vérében és szintje a terhesség előrehaladtával egyre emelkedik. Az AFP-vizsgálat elsősorban Down-kór és velőcső-záródási rendellenességek felismerésére szolgált, azonban mivel értékét több tényező is befolyásolja - például a valós terhességi kor, diabétesz fennállása, dohányzás -, számos alkalommal eredményezett fals pozitív eredményt. Sok egészséges terhesség esetében mutatott az AFP alacsony értéket. A magas hibaarány miatt tévesnek bizonyult az a hiedelem, miszerint az alacsony AFP szint a Down-kór egyértelmű jelzője lenne. Az akkor még kötelező vizsgálat figyelmen kívül hagyása viszont sok esetben jogi következményeket okozott volna az orvos számára, így az AFP-érték függvényében nagyszámú, de ugyanakkor felesleges invazív - és bizonyos fokig veszélyes - amniocentézis (magzatvízcsapolás) vizsgálatra került sor, aggodalmat keltve az édesanyákban és a terhesgondozást végző orvosokban egyaránt.

Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás?

Az OEP által támogatott ultrahang-vizsgálatok utalhatnak fejlődési rendellenességre, viszont a kromoszóma-rendellenesség biztos igazolására továbbra is az invazív vizsgálatok, mint például az amnioncentézis ad biztos eredményt. Ezek a beavatkozások azonban meglehetősen komoly megterhelést jelentenek a kismama számára, nem beszélve a benne rejlő kockázatról, mely szerint a vetélés esélye akár 1 százalék is lehet. Ezen „űr” betöltésére és az invazív vizsgálat elkerülésére dolgozta ki a Genoma - a CryoSave Magyarország anyavállalatának, az Esperite N.V. prediktív orvoslás területén életre hívott üzletága - a Tranquility nevű non-invazív tesztjét.

Miért jobb ez a módszer?

A teszt elvégzéséhez csak anyai vérmintára van szükség. A vérvétel során pedig sem az édesanyát, sem a magzatot nem éri semmilyen káros behatás. A teszt az anyai vérben lévő magzati DNS-t elemzi, melynek előfordulása a terhesség előrehaladtával egyre növekszik. A teszt a sejtmentes magzati DNS-ből mutatja ki a főbb betegségekre utaló eltéréseket, többek között a Down-szindróma, az Edwards-szindróma illetve a Patau-szindróma jelenlétét. Már a 9. héttől, egy hét leforgása alatt képes a teszt megállapítani, hogy van-e kromoszóma-eltérés a magzatban. Mindezek mellett az is kiemelendő, hogy a Tranquility teszt megbízhatóan használható 'in vitro' fertilizációval (azaz mesterséges megtermékenyítéssel) létrejött, illetve ikerterhességek esetén is.” – nyilatkozta dr. Káli Gábor, a CryoSave Magyarország orvos-tanácsadója.

Forrás: Thinkstock

A minta elemzése és értékelése a piacon lévő legkorszerűbb gépek segítségével történik. Ebből adódóan a teszt további különlegessége, hogy a genomot - a szervezet örökítő információinak az összességét - nem részlegesen, hanem teljes egészében analizálja, valamint egyedülálló technológiájának köszönhetően több mint 19 millió olvasást végez a mintán, melynek eredményeként csupán 0,07 százalékban adhat téves eredményt. Mindezek alapján elmondható, hogy a megbízhatatlan AFP vizsgálat és a felesleges invazív beavatkozásként végzett amniocentézis után egy olyan könnyen elérhető korszerű és egyszerű vizsgálat áll a kismamák rendelkezésére, mely nemcsak, hogy pontosan és egyedien alacsony hibaszázalékkal állapítja meg a kromoszóma-rendellenességeket, hanem biztonságosan és egyedi gyorsasággal tájékoztatja az édesanyát és kezelőorvosát az eltérésekről.

A teszteket a kismamák a nőgyógyászuknál igényelhetik. A teszt elvégzéséhez szükséges vért a kismama akár a nőgyógyászánál, vagy a hozzá legközelebb eső laboratóriumban is levetetheti.

Így lehetsz csinos terhesen is - öltözködési tippek kismamáknakhttp://www.life.hu/csalad/20140414-kismamadivat-2014-igy-lehetsz-csinos-terhesen-is.htmlTerhesen nehéznek tűnik csinosan és kényelmesen öltözködni, mert megváltoznak testünk arányai, és sokszor még az ízlésünk is. A következőkben éppen erre az időszakra adunk tanácsokat. Család--10 dolog, amit soha ne mondj egy terhes nőnek - A leggyakoribb bántó megjegyzésekhttp://www.life.hu/csalad/20140218-10-dolog-amit-soha-ne-mondj-egy-terhes-nonek.htmlAz áldott állapot kétségkívül jó, kivéve akkor, amikor bugyuta, olykor sértő megjegyzéseket kapunk a hasunk méretére, súlyban gyarapodó testünk küllemére. Íme, a leggyakoribb megjegyzések, amiktől a terhes nők hormonháztartása biztosan kileng – és nem éppen a jótékony irányba.Család--5 dolog, amit senki nem mondott el neked a szülés előtti egy hétrőlhttp://www.life.hu/csalad/20140626-5-dolog-amit-senki-nem-mondott-el-neked-a-szules-elotti-egy-hetrol.htmlA várandósság egy különleges állapot, lelkileg felemelő, testileg pedig mindenki másképpen éli meg. Az első három hónapra köztudottan a hányinger folyamatos jelenléte a jellemző, a második trimeszter pedig valódi mámor. Ahogy azonban közeledünk a szülés várható időpontja felé, egyre inkább kezd kényelmetlenné, teherré válni a hatalmasra nőtt pocak. Íme, az öt legborzalmasabb dolog az utolsó héten.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.