Vajda Alexandra személyi stylist stílus stylist Berki Krisztián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre népszerűbb a personal shopping, vagyis a személyi vásárlás. Sokan azért választják, hogy rátaláljanak a stílusukra, mások pedig az életük egy megváltozott szakaszában akarnak teljes gardróbfrissítést – árulja el Vajda Alexandra, aki mostanában Berki Krisztiánnal dolgozik együtt. A magyar férfiak öltözködéséről, stílusról és persze az Édes Élet sztárjáról faggattuk a 28 éves stylistot.

Meglepő módon nemcsak nők, de egyre több férfi is vásárol személyi stylisttal. "Az interjúnk után épp egy negyvenkét éves férfivel vásárolok majd, aki nemrég vált el, és szeretne változtatni a stílusán. Egyre több férfi igényli ezt a szolgáltatást, nekem főképp 32-45 közötti ügyfeleim vannak. Persze dolgoztam már orvosokkal, ügyvédekkel, de abszolút átlagemberek is kérik a segítségemet" – árulja el Alexandra.
A stylist egyáltalán nem csak a márkás üzleteket részesíti előnyben, hiszen ő maga is szívesen vásárol szokatlan helyeken. "Van egy marhabőr szoknyám, amit például az Ecseri piacon vettem 500 forintért. Ha felveszem, aznap biztos, hogy többen megdicsérik rajtam, mert tényleg egy szuper darab. Alapvetően azt gondolom, csak úgy lehet egyedi valaki, ha nem csak a fast fashion boltokból válogat, hiszen itt azok a ruhák vannak, amikhez bárki hozzájuthat. Érdemes keresgélni, mert igazi kincseket találhatunk turkálókban. Simán össze lehet rakni egy szettett 10.000 forintból, ha valaki tudja, miket kell keresnie. Én egyedül a cipőmre és a táskámra vagyok érzékeny, azokból csakis márkás, minőségi darabokat választok, de a többi ruhából minden jöhet!"

Forrás: Facebook/Vajda Alexandra

Persze nem nehéz úgy a stílusról beszélni, ha az ember ért hozzá, éppen ezért kíváncsi voltam rá, vajon tanulható-e ez egyáltalán. "Sokszor azt tapasztalom, hogy a nők nem tudják, mit is akarnak magukról közvetíteni, ezért is nem jó a stílusuk. Ahhoz, hogy összekombináljunk ruhákat, nyilván kell szépérzék, de a stílus azért tanulható is. Ha valakit érdekel a téma, érdemes nyitott szemmel járnia, és külföldi divatmagazinokat olvasgatni. Mert azokból abszolút lehet tanulni, inspirálódni. Plusz ott van még a net: az instagram, a blogok... ott is szuper outfiteket lehet találni."

Alexandra tippjei:

Kísérletezz a színekkel! Nemrég, egy fotózáson leopárdmintás szoknyához passzintottam egy piros felsőt és egy babakék kabátot – az eredmény szuper lett! Ne félj használni a színeket, most például nagyon trendi a bordó és a királykék – építsd be őket a ruhatáradba!

A személyi stylist dolgozott már a Voice énekeseivel, Berkes Olivérral és Gájer Bálinttal, stylingolta Voksán Virágot, mostanában pedig többször feltűnt az Édes Életben is. ,,Korábban egy luxusüzletben dolgoztam, amikor ott forgatták az Édes Élet egyik adását. Én kaptam a feladatot, hogy öltöztessem Berki Krisztiánt, neki pedig nagyon tetszett a munkám. Két nap múlva fel is hívott, hogy dolgozzunk együtt. Most több minden tervben van, amikről egyelőre nem beszélhetek, de az utóbbi időben több stylingot csináltunk közösen. Én nem a hétköznapokon öltöztetem, hanem olyankor segítek neki, amikor fotózásokra készül."

Forrás: Facebook/Vajda Alexandra

De vajon mit gondol a profi öltöztető Berki Krisztián igen egyéni stílusáról? "Neki tényleg van stílusa, nagyon egyedien öltözködik, de persze van, amit változtatnék rajta. Szerintem remekül passzolna hozzá egy modern gentleman stílus, és nem bánnám, ha nem nagyon hordana élénk színeket. A fotózásokon mindig elfogadja a szetteket, amiket összerakok neki, pedig ő tényleg öntörvényű ember."

Alexandra egyik munkája Forrás: Marjai Judit

Alexandra elárulta azt is, hogy bár imádja a personal stylingot, van még egy nagy vágya, amit ha minden jól megy, hamarosan meg is valósíthat. ,,Mindig is nagy álmom volt a divattervezés, és úgy tűnik, ez jövőre megvalósul majd. Nagyon közel áll hozzám Coco Chanel és Victoria Beckham stílusa, mindenképp a letisztult, nőies vonalat fogom képviselni. Szeretem a magyar tervezők munkáit is. Szegedi Kata például amellett, hogy remek tervező, hihetetlenül alázatos, nagy sikerek várnak még rá. De szeretem Zoób Katti, Nanushka és Abodi Dóra kreációit is."

Forrás: Vajda Alexandra

Vajda Alexandra 28 éves, a Werkakadémián tanulta a stylist szakmát. Tanárai között volt többek között Réz András és Lakatos Márk, aki mellett stylist-gyakornokként dolgozott például a Voice-ban is. De csinált már divatbemutatókat és stylingolt videoklipeket is, novembertől pedig modelleknek tart oktatást az öltözködésről.

Hírességek és stylistok itthon

Alexandrához hasonlóan több olyan magyar stylist dolgozik itthon, akik nemcsak a hétköznapi emberek, de a hírességek stílusáért is felelnek. Császári Zita, Zippy ügyfelei elsősorban ismert nők közül kerülnek ki - elsősorban akkor keresik fel, ha valamilyen eseményre hivatalosak. A ruhaválasztásnál ilyenkor jól jön egy szakember segítsége.
"Többször dolgoztam már együtt Jakabos Zsuzsával, Zsédával, Wolf Katival és Kasza Tibivel. Itthon a hírességeknek nincs olyan stylistja, akivel mindenhova együtt járnak vásárolni, ha viszont a közös munka során egy hullámhosszra kerülünk, akkor valószínűleg dolgozunk még együtt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.