Egyetlen patikájának laboratóriumában fektette le az egész magyar gyógyszeripar alapjait. Richter Gedeon – szaktudásának és elhivatottságának köszönhetően – nemcsak Magyarországon, de az egész világon meghatározó személyiséggé vált a modern gyógyszeriparban. Számos, ma is használatban lévő gyógyszert fejlesztett ki, de talán a legfontosabb mindközül, hogy fogamzásgátló készítményének piacra dobásával forradalmasította a születésszabályozást. Halálának 70. évfordulóján rá emlékezünk. 

Apró patikából hatalmas részvénytársaság

A Richter Gedeon Nyrt. a​lapításának története egészen 1901-ig nyúlik vissza, amikor az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolta a ma is működő, és a Társaság tulajdonában lévő Sas Patikát, melynek laboratóriumában kezdetekben elsősorban az állati szervek kivonataiból előállított készítmények előállítására helyezte a hangsúlyt. A fejlesztésben megmutatkozó magas szintű innovációra való törekvésnek köszönhetően mindössze hat évvel később már a kőbányai úti hatalmas gyárban folyt a termelés. Az itt előállított első gyógyszerek láz- és fájdalomcsillapítók, valamint fertőtlenítő és életmentő szerek voltak. Mivel Richter Gedeon a kiemelkedő szaktudása mellett kiváló vállalatvezetőnek is bizonyult, a cég hamarosan Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven részvénytársasággá alakult át – ami üzleti szempontból is hatalmas előrelépésnek bizonyult.

Forrás: Thinkstock

A legmeghatározóbb készítmények

A vállalat a folyamatosan növekvő sikereit a fáradhatatlan és szüntelen, világszerte elismert kutatásainak, innovációinak köszönheti: Európában elsőként hozták forgalomba az inzulint, a második világháború után nagy hangsúlyt fektettek a különböző szteroid származékok eljárásainak kidolgozására illetve a B12 vitamin saját eljáráson alapuló gyártása is megkezdődött. 1966-ban megjelentek az első fogamzásgátló készítmények a magyar piacon – forradalmasítva ezzel a születésszabályozást, és gondoskodva a nők egészségéről a tinédzser kortól kezdve egészen a változókorig.

A gondoskodás felelősséggel is jár

A Richter Gedeon Nyrt. mind a mai napig feladatának tekinti, hogy a nők lelki, társadalmi jólétéért tegyen – ezért is hívta életre a Richter a nőkértprogramot, amelynek fontos részét képezi a Richter Aranyanyu Díj. Ennek célja, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.

Forrás: Thinkstock

Richter Aranyanyu Díj: a hétköznapi hőstettekért

"A Richter Gedeon Nyrt.-ben az a rendkívüli, hogy ennyi idő elteltével is ugyanazt a szellemiséget viszi tovább, amit korábban alapítója, Richter Gedeon képviselt." - mondta a Life.hu-nak Beke Zsuzsanna, a Richter Gedon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, aki szerint Richter Gedeon a korát meghazudtolóan volt úttörő.  „Készítményeink fejlesztése és forgalmazása mellett kiemelten fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást is.Ezért is indítottuk el a Richter a Nőkért programot, hogy tehessünk annak érdekében, hogy a nők megkapják a társadalmi súlyuknak és szerepüknek megfelelő megbecsülést. Programunk fontos része a Richter Aranyanyu Díj. Számos díjat ismerünk, amelyek nagyon fontosak, hiszen rámutatnak olyan helyzetekre, amelyekben valaki a hétköznapin túlmutatót vitt véghez. De vannak olyan tettek, amelyek a nyilvánosság előtt kevésbé láthatóak. A Richter Aranyanyu Díj csak nőknek szól és célja immár negyedik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.”

Bővebben a Richter Aranyanyu Díjról
2011-ben Rácz Zsuzsa írónő és a Richter Gedeon Nyrt. indította útjára a kezdeményezést. A Richter Aranyanyu Díj legfontosabb missziója a nők önbecsülésének növelése, a hétköznapi hősök elismerése. Minden évben három kategóriában – orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó - jelölheted saját, hétköznapi hősödet. A jelöltek közül zsűri választja ki azt a kategóriánként négy nőt, akik közül a közönség szavazatai alapján kerülnek ki az év Aranyanyui. Idén november 3-án kezdetét vette a szavazás, ami egészen november 16-áig tart. A Richter Aranyanyu Díj weboldalán, a Facebookonilletve itt, a Life.hu oldalon is megismerkedhetsz a jelöltekkel - bemutatkozó kisfilmjeiken keresztül - és egyetlen kattintással hozzásegítheted a kedvencedet a győzelemhez! A győzteseket – akik az elismerés mellett pénzjutalomban is részesülnek – november 20-án ünnepélyes keretek között hirdetik ki.