Romantikus Németország – 3 csodás történelmi város

Forrás: Thinkstock -
Nünberg Passau Regensburg Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogadjunk, hogy nem Németország jut eszedbe először, ha romantikázni támad kedved. Pedig ez az ország is bővelkedik csodás, ékszerdoboznak is beillő, hangulatos városokban, amelyek még ma is őrzik az elmúlt évszázadok levegőjét. Megmutatjuk a három legjobbat, amelyekbe ilyenkor, az adventi időszakban különösen érdemes ellátogatni.

Mint egy élő múzeum: Nürnberg

A város látképét ma is uraló erődítmény építése III. Konrád császár uralma alatt, a 12. században kezdődött, de egészen a 17. századig nem ért véget. A reneszánsz kor emléke Albrecht Dürer lakóháza, és mindkét városháza épülete is. A Pegnitz folyó kis szigetén áll a 14. századi Szentlélek Ispotály, amely a kor szegényeit és időseit fogadta be. A Miasszonyunk-templom gótikus tornyának harangjátéka minden délben a hét választófejedelem tisztelgését mutatja be IV. Károly császár előtt. A Tucher-palota ma kiállítóteremként idézi fel a város gzadag családjainak 16. századi életét, sokak szerint olyan élő módon, mintha tulajdonosai épp csak elmentek volna otthonról pár órára. A 20. század történelmének sötét fejezeteit a Birodalmi Pártgyűlések Dokumentációs Központja mutatja be: errefelé tartották annak idején a nemzetiszocialisták tömegrendezvényeit. Az Igazságügyi Palota 600-as ülésterme 2010 óta a Nürnbergi per emlékhelye – ennek keretében emeltek vádat 1946-ban a II. Világháború főbűnösei ellen. A Német Nemzeti Múzeum az egész ország egyik legnagyobb kultúrtörténeti kiállítása, a gyerekek egyik kedvence pedig a Vasútmúzeum lehet, ahol a világ legelső mozdonya, az Adler is megtekinthető.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A karácsonyi vásár 400 éve öltözteti lámpások fényébe a várost. Próbáld ki a híres nürnbergi mézeskalácsot, majd térj be a játékmúzeumba, ahol még a korai újkor játékait is megnézheted.

A Life.hu extra tippje

Feledhetetlen élmény év végére - Romantika és csillagtúra karácsonykor Nünbergben - 64.500 forint / fő

Három folyó találkozásánál: Passau

A Németország és Ausztria határán fekvő Passau nemcsak két ország, hanem három folyó találkozásánál is fekszik, itt folyik ugyanis össze a Duna, az Inn és az Ilz. Az Óváros a Duna és az Inn által közrefogott félszigeten helyezkedik el – már önmagában a természeti környezet is gondoskodik a csodás hangulatról, a történelmi épületeknek köszönhetően pedig valóságos ékszerdobozzá válik az apró félsziget.

A város legfontosabb nevezetessége a Szent Istvánról elnevezett dóm – a névadó nem a magyar Szent István, a dolog épp fordítva áll: első királyunk kapta az István nevet Passau védőszentje után. A római kori alapokra épült, eredetileg gótikus székesegyházat az 1662-es tűz után barokk stílusban építették újjá. Itt láthatod a világ legnagyobb templomi orgonáját, amelynek több mint 17 000 sípja van – nem véletlen, hogy a templom gyakran ad otthont orgonakoncerteknek is.

Forrás: Thinkstock

A Dunára néző, késő gótikus stílusban épült városháza hét középkori épületét lépcsősor köti össze, tornyán pedig jelzés mutatja, mekkora volt a vízállás a nagyobb árvizek idején. Itt rögtön beleütközünk egy magyar vonatkozású emlékbe is: egy dombormű jelzi azt a helyet, ahol Ferenc József felesége, Sisi, ekkor még Wittelsbach-hercegnőként hajóra szállt, hogy elinduljon bécsi esküvőjére. A Niederburg-kolostor még egy magyar vonatkozású történelmi emléket rejt: itt van Szent István királyunk feleségének, a boldoggá avatott Gizella királynénak sírja. A bajor Gizella ugyanis férje halála után ebben a kolostorban élt haláláig. Érdemes felsétálni a Felső-várba is, ahol képtárban és helytörténeti kiállításban gyönyörködhetsz.

Life.hu tipp

Igyál meg egy finom puncsot a karácsonyi vásárban, majd élvezd a látványt a félsziget csúcsán, a Dreiflüsseecken, ahol a Duna és az Inn összefolyik.

A legszebb német középkori város: Regensburg

A 2000 éves történelemmel rendelkező Regensburg óvárosa az UNESCO Világörökség része. A várost Marcus Aurelius római császár alapította 179-ben Ratisbona néven: a városközpontban még mindig láthatók a Castra Regina elnevezésű római erőd maradványai. Középkori emlék a 300 méter hosszú Duna-híd, amely a legrégebbi ilyen létesítmény Németországban, és egészen az 1930-as évekig ez volt a város egyetlen hídja, sőt, sokáig Ulm és Bécs között is ezen az egy ponton lehetett átkelni a Dunán. A híd egyik végében áll a Sóház, ahol a sóval megrakodott hajók rakodták ki szállítmányukat.

Forrás: Thinkstock

Regensburgban található Bajorország legnagyobb gótikus katedrálisa, a Szent Péter-katedrális is, ahol állítólag 100 kép és szobor ábrázolja a névadó szentet. A régi Városháza termeiben művészeti és antik gyűjtemény látható, de a középkori bírósági ülések helyszíne, sőt, az alagsori kínzókamrák is látogathatók – ma egyébként az épület a polgármesteri hivatalnak ad otthont. A Szent Emmerám kolostor 19. századi átépítésével nyerte el formáját a Thurn und Taxis hercegek palotája, amely olyan, a maga korában luxusnak számító létesítményekkel is fel volt szerelve, mint például a vízöblítéses WC vagy az elektromos áram. Lakosztályai ma nyitva állnak a látogatók előtt.

Life.hu tipp

Regensburg központjában több mint 1000 műemlék látható. Ha teheted, legalább néhány napra foglalj itt szállást, és élvezd a város hangulatát.

Tökéletes úti cél ősz végére - Fedezd fel az Alpok fővárosát!http://www.life.hu/lifeutazas/20141113-az-alpok-es-tirol-kozpontja-innsbruck-miert-erdemes-odamenni.htmlTöbb ezer méter magas hegycsúcsok ölelésében, az Inn folyó két partján fekszik az Alpok egyik leglátványosabb városa, Tirol központja, Innsbruck. A síelők jól ismerik a környéket, de a város és üdülőfalvai a történelem és a kirándulások szerelmeseinek is tartogatnak meglepetéseket.Utazás--Ismerd meg Franciaország trópusi arcát: Guadeloupe, a buja szépséghttp://www.life.hu/lifeutazas/20141109-guadeloupe-a-tropusokon-programok-a-meses-szigeten.htmlFranciaország kapcsán sokaknak a lüktető Párizs, a fényűző Côte d'Azur és a meseszép Loire-völgye jut eszébe, ám azt már kevesebben gondolnák, hogy egy igazi karibi gyöngyszemmel is büszkélkedhet. A Kis-Antillákhoz tartozó Guadeloupe az ország egyik tengerentúli megyéje, amit az indiánok "Karukera"-nak, azaz a „gyönyörű vizek szigetének" neveztek el, és álomcélpont a romantika szerelmeseinek.UtazásThinkstockMost is ott a Balaton: mássz, evezz és tekerj ősszel is!http://www.life.hu/lifeutazas/20141118-balaton-badacsony-hevizi-to-pihenes-kirandulas-biciklitura-es-kikapcsolodas-osszel-is.htmlKi mondta, hogy attól, hogy vége van a nyárnak, és hűvös szelek járnak, le kell mondanod a vízi élményekről? Miért gondolod, hogy jövő nyárig kellene várnod arra, hogy újra lemehess a Balatonra? Hol van az leírva, hogy ősszel nem csobbanhatsz bele egy tóba, vagy épp nem próbálhatod ki az evezést? Nos, sehol.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.