A rúdtánc térhódítása elképesztő. A hét elején tartottak kétnapos dél-amerikai versenyt Buenos Airesben. A legjobbnak a brazil Alessandra Rancan bizonyult. De mit kell tudni erről a sportról és hogyan lehetsz te is profi rúdtáncos?

A díjnyertes Alessandra RancanForrás: AFP/Juan Mabromata

A rúdtáncot a legtöbben bárokból ismerik, pedig eredendően a sportolni vágyók körében terjedt el. Két irányzata alakult ki: az érzéki és akrobatikus elemeket egyaránt tartalmazó rúdtánc és a rúdfitnesz, ahol az erőelemeken van a hangsúly. A gyakorlatok elvégzéséhez hihetetlen hajlékonyságra, kitartásra és erőre van szükség: a sportolók nemcsak megtartják saját súlyukat, de forognak, és laikus szemmel szinte hihetetlen mozdulatokkal tartják meg magukat a rúdon. Emiatt a rúdfitnesz komoly és elismert, az egész testet formáló testedzési forma, melyhez tréneri képzések és rangos versenyek kapcsolódnak. Amerikában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban egyes táncstúdiók már kizárólag férfiak számára is nyújtanak rúdfitnesz-edzéseket. A Life.hu többször írt már a rúdtáncról mint edzési formáról. Most ebben a cikkben gyűjtöttünk össze néhány fontos tudnivalót.

Páros mozdulatForrás: AFP/Juan Mabromata

Szexi és alakformáló is egyben

Hol van ma már az a világ, amikor megbotránkoztató volt a rúdtáncot és a rendes háziasszonyokat egy napon említeni? A poledance - közismertebb nevén rúdtánc - az az edzésmódszer, melyet nemcsak a táncteremben, de a hálószobádban is megéri gyakorolni. Fejleszti a nőiességed, egekbe repíti az önbizalmad, és arra buzdít, hogy szeresd a tested úgy, ahogy van. A Life.hu korábban beszámolt róla, hogy a hazai hírességek is nagy kedvelői a rúdtáncnak, Bódi Sylvi mellett többek között Debreczeni Zita is kipróbálta már ezt az extrémnek számító mozgásformát.

Hogyan készülj az első órára?

A rúdtánctanfolyam többlépcsős - az első, 1-es típusú kezdő óra 60 perces. Itt alapfogásokat sajátíthatsz el a rúdon, összekötő mozdulatokkal és a rúd segítségével végzett erősítő gyakorlatokkal. Az alapórák lényege a test fokozatos erősítése, felkészítése a későbbi bonyolultabb koreográfiákra. Az ajánlott viselet a rúdtáncedzésen rövid sort, hiszen a tapadás miatt a bőrnek a rúdhoz kell érnie - írtuk egy korábbi cikkünkben.

Az argentin verseny egyik résztvevőjeForrás: AFP/Juan Mabromata

Nem csak a nők sportja

A rúdfitneszt alapvetően izmos, hajlékony nőknek találták ki, de jó ideje helytállnak a sportban a férfiak is - az erotika helyett itt már az erő és az akrobatika kap főszerepet. 2013-ban Krajnyák Norbert lett a rúdfitnesz bajnoka. A Life.hu-nak elmondta, egyre több férfi űzi a rúdfitneszt; iskolájában is körülbelül hatan vannak. "Úgy látom, hogy ez a sport is kezd eljutni hozzánk, igaz, hogy lassabban, de úgy gondolom, mindenhez idő kell, és minél reálisabb képet kapnak az emberek, valamint betekintést ebbe a sportba, annál népszerűbb lesz."