Híres írók nyomában: irodalmi túrák kultúrínyenceknek

Párizs Dublin irodalom utazás Stockholm programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs jobb módja annak, hogy kifejezd tiszteleted és elismerésed a világirodalom legnagyobb alakjai iránt, mint végigsétálni azokon az utcákon, ahol egykor ők is jártak, felfedezni azokat a helyeket, ahol gyakran megfordultak, és megmártózni az ottani hangulatban, amiből a híres írók és költők is ihletet merítettek. A Life.hu úti tippjeivel irodalmi álomutazásod most valósággá válhat!

Stockholm sötét oldala Larsson szemével

Te is rajongsz Stieg Larsson bűnügyi történeteiért, és szívesen megnéznéd Stockholmot a 2004-ben elhunyt író mesterien formált karaktereinek szemszögéből? Stieg Larsson Millennium trilógiája több mint 60 millió példányban kelt el világszerte, így minden idők legnépszerűbb skandináv krimisorozatává vált, és film is készült belőle. A kötetek megjelenése óta tömegek zarándokolnak el a svéd fővárosba, hogy saját szemükkel is láthassák azokat a helyszíneket, amik Larsson műveiben szerepelnek. A városi múzeum által szervezett sétaút során fontos információkat és érdekes történeteket hallhatsz, amik összekapcsolják a valódi Stockholmot annak kitalált megfelelőjével. A 2 órás Millennium túra kiindulópontja a bohém és vibráló Södermalm városrész, ahol Steig Larsson élt. Ugyancsak itt található a Bellmansgatan 1. – Stockholm talán leghíresebb címe, az oknyomozó újságíró, Mikael Blomkvist otthona, majd a folytatásban azok a kulcsfontosságú helyszínek (bárok, kávézók stb.) következnek, amik megjelennek a történetben. A sétaút utolsó állomásaként megnézheted a Fiskargatan 9. szám alatti épületet, amelynek legfelső emeletén a tetovált hackerlány, Lisbeth Salander egy gyönyörű luxuslakást vásárolt.

/1411/Stock20141127112625

Life.hu tipp

A lebilincselő túra végén ihatsz egy csésze feketét a Mellqvist Kaffebarban, Blomkvist kedvenc kávézójában, ahová Stieg Larsson is rendszeresen ellátogatott.

Párizs, az inspiráció városa

Talán nem létezik a világon még egy olyan város, ami annyi tehetséget vonzott, annyi illusztris karriert indított útjára, mint az érzéki és elegáns Párizs. A különböző útvonalakon haladó irodalmi túrák elkalauzolnak téged a metropolisz leginspirálóbb negyedeibe, és bemutatják azokat a helyszíneket, ahol a híres művészek éltek és alkottak. Ha a spontán élményekre vadászol, és az írózsenik, költőóriások előtt tisztelegve járnád a várost, ne hagyd ki Párizs legjobb könyvesboltját közel a Notre-Dame-hoz, ami az irodalom szerelmeseinek találkozóhelye. Az első 'Shakespeare and Company'-t 1919-ben nyitotta meg Sylvia Beach, aki híres volt arról, hogy lelkesen támogatta a tehetséges írókat, többek között James Joyce-ot, Ernest Hemingwayt és Ezra Poundot. A leghíresebb párizsi kávéházak egyike a La Rotonde - a művészek Mekkájának számító Montparnasse negyed mitikus helyén gyakran felbukkant Henry Miller és George Gershwin. A Rue Delambre-on található 'Rosebud' bár a híres filozófus, Simone de Beauvoir és a francia írónő, Marguerite Duras törzshelye volt, akinek a fotója ma is látható a pult mögött.

/1411/P_riz2014112711229

Life.hu tipp

Ha ihletet adó szálláshelyet keresel, a Párizs szellemi epicentrumában lévő hotelben nem fogsz csalódni, hiszen falai között rendszeresen megfordult Jean-Paul Sartre és Gabriel García Márquez. Juliette Récamier a korai 19. századi irodalmi körök egyik vezető egyénisége volt, a róla elnevezett butikhotelben te is megtapasztalhatod a franciákra jellemző életörömöt.

A Life.hu extra tippje

Lassan közeleg az adventi időszak, hagyományos eseményeivel, gyönyörű fényeivel és hangulatos karácsonyi vásáraival. Tapasztald meg azt az egyedülálló atmoszférát, amit Párizs kínál ebben az ünnepi időszakban-155.000Forint/fő/3éjtől

A dubliniak szeretnek beszélni, de még jobban szeretnek írni!

Dublin neve egyet jelent az olyan kimagasló tehetségekkel, mint Oscar Wilde, George Bernard Shaw és az Ulysses szerzője, James Joyce, így kihagyhatatlan úti cél, ha érdeklődsz az irodalom és a művészetek iránt. A neves írókon és költőkön keresztül Dublin páratlan hatást gyakorolt az egész világra, és ahogy régen, úgy napjainkban is a virágzó kulturális és társadalmi élet teszi az ír fővárost igazi alkotói műhellyé. Tudtad, hogy Samuel Beckett rendkívül ígéretes sportoló volt, és egyetlen Nobel-díjasként bekerült a Wisden krikett almanachba? Az Írók Múzeumában nem csupán érdekes kulisszatitkokat tudhatsz meg kedvenc szerzőidről, de átfogó képet kaphatsz Dublin gazdag irodalmi örökségéről is. A 15. században alapított Trinity College Írország legjelentősebb felsőoktatási intézménye, ahol olyan hírességek tanultak, mint William Congreve, Nahum Tate, Oscar Wilde és Oliver Goldsmith. Az utcaszínház és a kocsmázás egyesítésének felejthetetlen élményét nyújtja az a túra, amely végigvezet Dublin irodalmi nagyságainak kedvenc pubjain, a James Joyce Centre-ben pedig megnézheted azokat a kiállításokat, amik segítenek megérteni a 20. század egyik legnagyobb jelentőségű írójának munkásságát.

/1411/Dubli20141127111159

Life.hu tipp

Az ír főváros első számú turisztikai attrakciója a legendás Guinness Sörház, ahol megismerheted a GUINNESS® történetét a kezdetektől egészen a világhírűvé válásig.

Romantikus Németország – 3 csodás történelmi városhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141118-tortenelmi-varosok-nemetorszagban-regensburg-passau-nunberg.htmlFogadjunk, hogy nem Németország jut eszedbe először, ha romantikázni támad kedved. Pedig ez az ország is bővelkedik csodás, ékszerdoboznak is beillő, hangulatos városokban, amelyek még ma is őrzik az elmúlt évszázadok levegőjét. Megmutatjuk a három legjobbat, amelyekbe ilyenkor, az adventi időszakban különösen érdemes ellátogatni.UtazásTökéletes úti cél ősz végére - Fedezd fel az Alpok fővárosát!http://www.life.hu/lifeutazas/20141113-az-alpok-es-tirol-kozpontja-innsbruck-miert-erdemes-odamenni.htmlTöbb ezer méter magas hegycsúcsok ölelésében, az Inn folyó két partján fekszik az Alpok egyik leglátványosabb városa, Tirol központja, Innsbruck. A síelők jól ismerik a környéket, de a város és üdülőfalvai a történelem és a kirándulások szerelmeseinek is tartogatnak meglepetéseket.Utazás--Amszterdamot csak imádni lehet! Lilu elárulja, miérthttp://www.life.hu/lifeutazas/20141104-lilu-az-rtl-klub-musorvezetoje-amszterdamban-jart-ott-kalauzol-el-bennunket.htmlA holland főváros bővelkedik szex, drog és klumpa klisékben, de hiszed vagy sem, messze többet tud nyújtani, mint a bódító coffee shopok és a hírhedt piroslámpás negyed. A sokarcú város dinamizmusa és kreativitása Lilu számára is inspirációt jelent. Kalandozz a műsorvezetővel!Utazás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.