Hozd egyensúlyba az immunrendszered és a kapcsolataidat: stimuláld a szívcsakrád!

Forrás: Thinkstock -
szívcsakra JógaKlikk idegrendszer jóga szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiegyensúlyozott immunrendszer, egészséges bőr, tiszta légutak, nyitottság, feltétel nélküli szeretet, a gyász vagy szakítás megélése, az adás és elfogadás egyensúlya, együttérzés, egységélmény – ezek mind a szívcsakrához (anahata csakra) tartozó témák.

Csakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését, megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Ebben e heti ingyenes Jógaklikk videónk is a segítségedre lesz!

Forrás: Thinkstock

Mi az a szívcsakra?

Alulról felfelé haladva a gerinc mentén, a gyökércsakra, a szexcsakra és a napfonat csakra után a negyedik a sorban a szívcsakra. Ez az energiaközpont a mellkas közepénél helyezkedik el. Szerveink közül ide kapcsolódnak a szív, a tüdő, a karok és a kezek, az immunrendszerünk, a bőrük. A szívcsakra eleme a levegő, ami összeköt bennünket a körülöttünk lévő világgal, ahogyan a szeretet. A szívcsakra ábrázolásában leggyakoribb színek a zöld és a rózsaszín, bár gyakori szimbólumok a piros szív vagy a vörös rózsa is, és az arany is megjelenik néha.

A szívcsakra egyik központi témája az adás és elfogadás egyensúlya. Ez hat érzelmi és mentális síkon, de gyakran megjelenik fizikai síkon is, például az immunrendszert vagy a bőrünket érintő problémák formájában. Ha kibillen a szívcsakra egyensúlya, akkor túl érzékenyek leszünk és támadásnak értékelhetünk a külvilág vagy a saját szervezetünk felől egyébként ártalmatlan dolgokat. Ilyenkor allergiák, autoimmun betegségek, daganatos megbetegedések, ekcéma vagy egyéb bőrprobléma jelentkezhet. Egy egyszerű influenza vagy megfázás is a szívcsakra egyensúlyvesztésére utal: ilyenkor a légutak és a tüdő is érintettek a megbetegedésben, nem akarunk érintkezni a környezetünkkel, befelé fordulunk, elhúzódunk, nem kérünk és adunk puszit (hiszen „fertőzünk"), és muszáj pihennünk.

Forrás: Thinkstock

Jó, ha tudod

Az ünnepek gyakran megterhelik a szívcsakrát, mert ilyenkor többet vagyunk együtt a szeretteinkkel, mint a hétköznapokban, és az együtt töltött idő alatt kénytelenek vagyunk szembesülni a családon belül meghúzódó konfliktusokkal. Egy bölcs mondás szerint, ha azt hiszed, hogy megvilágosodtál, tölts egy kis időt a családoddal.

Hozd egyensúlyba az immunrendszered és a kapcsolataidat: stimuláld a szívcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:
- Színterápia: zöld, rózsaszín, arany
- Kristályok/kövek: rózsakvarc, aventurin, smaragd és más zöld színű kövek
- Illóolajak: bazsalikom, kömény, rózsa
- Tevékenységek: kezek és karok stimulálása: kézfogás, ölelés (oxitocin felszabadul), egymásba karolás. Társas táncok, éneklés (tüdőt is stimulálja), mantrázás, önzetlen munka másokért (az egón való felülemelkedés).
- Vizualizációk: zöld szín légzés vagy szívlégzés: képzelj egy ragyogó zöld tölcsért a szívedhez, ami körbe-körbe forog, örvénylik és feltölti a szívedet zöld színnel, majd a szívedből szétárad az egész testedbe és a testeden kívülre is, elárasztja az egész világot, összekapcsol a többi érző lénnyel. Hófehér virág, ami a szívedben nyílik és csukódik a légzésedre. Egy hatalmas tenyérben vagy virágban/lótuszvirágban fekszel: körülölel, megtart, körülvesz az elfogadás és szeretet, függetlenül attól, hogy mit gondolsz, mondasz, teszel, mindig ott van neked.

Forrás: Thinkstock


- Meditáció: szeretetmeditáció: vedd sorba az embereket, közeli család, barátok, semleges emberek, olyanok, akikkel nem harmonikus a kapcsolatod, és mindenkinek egyformán kívánd, hogy legyen boldog. - Megbocsájtás: idézd fel magadban sorra azokat az embereket, akik úgy érzed, ártottak neked valahogyan az életed során és sorban bocsáss meg nekik, szívből, mélyen átérezve a megbocsátás érzését (ne a fejedben bocsáss meg, hanem a szívedben).
- Mantra: minden mantraéneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát. Ismételgesd ezt a szívcsakrás mantrát: Lokah Samastha Sukhino Bhavantu (Minden érző lény legyen egyformán boldog).
- Pránajáma: Minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a szívcsakrát.
- Mudrák (kéztartások): mind jó, de igen erőteljes: Ganesha mudra, Lótusz mudra, Andzsali mudra és fordított Andzsali mudra.
- Megerősítések - szankalpák: ,,Egyforma mértékben adok és kapok. Mindig körülvesz a támogatás és a szeretet. Szeretek, és engem is szeretnek. Bízom, és bennem is bíznak. Végtelen szeretet vagyok."
- Jógaászanák: hátrahajlítások/mellkasnyitások (pl. kobra, szfinx, felfelé néző kutya, shalabászana, dhanurászana, urdhva dhanurászana, ustrászana, gomukhászana, nataradzsászana, eka pada rádzsakapotászana.) Olyan pózok, amik erőteljesen szétnyitják, kilazítják a lapockák tájékát: mardzsari, garudászana, vállkörzések. A karok/vállak mobilizálását és erősítését célzó pózok.

Life.hu tipp

Gyakorolj velünk alaplégzéseket és hangold össze a légzést a mozgással e heti ingyenes, 30 perces JógaKlikk videónkkal!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.