A háromdimenziós filmek a francia egészségügyi hivatal szerint károsíthatják a gyerekek látását.

Franciaország nemzeti egészségügyi, élelmiszer- és munkabiztonsági hivatala, a 3D-s filmek és játékok betiltására szólít fel a hat éven aluli gyermekek számára, a 13 éven aluliak esetében pedig a technológia minél ritkább használatát javasolja. A hivatal nemrég publikált tanulmányában azt állítja, hogy a 3D-s filmek és játékok a fejlődő vizuális rendszerre gyakorolt lehetséges negatív hatásai miatt be kellene tiltani a technológiát.

Forrás: Thinkstock

Nem eszik olyan forrón a kását

Egy amerikai szemész szakorvos szerint azonban nincs elegendő bizonyíték egy ilyen tilalom bevezetéséhez, mivel a 3D-s filmeket néző gyermekek és felnőttek esetében csupán rövidtávú diszkomfortérzést jegyeztek fel a szakirodalomban.

Így alakul ki a térlátás
Az emberi vizuális rendszer jelentős mértékű változáson esik át gyermekkorban. Többek között a mélységérzékelő agyi területek is változnak, amelyek összefüggésben állnak a 3D-s filmekkel. Ezek a változások tizenéves korig zajlanak, és a gyermek által megtapasztalt vizuális élmények befolyásolják a binokuláris „áramköröket”, amelyek a mélységérzékeléshez szükségesek. A professzor szerint ez arra utal, hogy továbbra is gondosan meg kell figyelni az új technológia kisgyermekekre gyakorolt hatásait.

A professzor elmondta, hogy a francia szakértőket minden bizonnyal a binokuláris látás két tulajdonsága, a vergencia és az akkomodáció aggasztja, amelyek 3D-s filmek nézésekor összeütközésbe kerülhetnek, és kellemetlenséget okozhatnak. A hétköznapi életben a szemünk az egyik tárgyról a másikra mozdul. Amikor a szem egy tárgyra fókuszál, a vergencia „akuttá” válik, és a néző nem kettő, hanem egyetlen tárgyat lát. Ahhoz, hogy a szemek egyetlen, éles képet láthassanak, úgy kell fókuszálniuk, hogy egy tiszta képet hozzanak létre a retinán, mialatt a kép úgy fókuszálódik, hogy mindkét szemben megváltozik a lencse hajlásszöge. Ezt nevezzük akkomodációnak.

Forrás: Thinkstock
Janka, 9 éves
Mi az anyukámmal többször voltunk már 3D-s moziban, és imádom! Olyan érzés, mintha minden ott történne előttem, mintha igaziak lennének a lehulló virágszirmok vagy a tündér csillogó varázsporja. Olyan, mintha én magam is a mesében lennék. Sokkal jobb, mint a sima mozi.

A homályosság miatt van minden?

Általában a binokuláris látás mindkét tulajdonsága működik egy tárgyon, amely egy bizonyos távolságra helyezkedik el a szemünktől, 3D-s filmek esetében azonban a kép a képernyő előtt vagy mögött jelenik meg. A távolság különbsége azt jelenti, hogy összeütközés alakulhat ki, amitől a kép néhány embernél homályosan jelenhet meg. Ez a homályosság egyesekben diszkomfortérzést vált ki.

Banks professzor szerint azonban a rendelkezésünkre álló bizonyítékok nem támasztják alá azt, hogy a 3D-s filmek nézésével kapcsolatos mellékhatások maradandó károsodást okoznának az emberi látásban, ezért a 3D-s filmek betiltása „feleslegesen szigorú” intézkedés lenne.