Lekváros csusszancs és társai! Íme, a legjobb tippek, hogyan nyelj le hatalmas gyógyszereket

Thinkstock -
gyógyszer fóbia tabletta nyelési reflex nyelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor egy-egy nagyobb gyógyszert vagy vitamintablettát nem tudsz lenyelni, az a nyelési reflex pszichés gátja, amit különböző praktikákkal ki tudsz cselezni. Mutatunk párat.

A gyógyszernyelési fóbia sok ember életét megkeseríti. Főleg a kisgyermekek és az idősek azok, akik a félelem vagy a nyelési reflex sérülése miatt nehezen nyelik le még a legkisebb tablettákat is. Most összeszedtünk pár praktikát, amelyek garantáltan segítenek, hogy gyermeked, vagy akár te mosolyogva tedd magadévá a tablettákat.

Thinkstock

Lekváros csusszancs

A legegyszerűbb módja, hogy kicselezd a gonosz tablettákat, ha joghurtba, pudingba vagy lekvárba mártva ráhelyezed a nyelvedre és egy gyors nyeléssel lecsusszantod a torkodon. A gyermeked is örülni fog a fimon íznek, így biztos, hogy örömmel veszi be a gyógyszert.

Cukorkodás

Bár nem minden gyógyszert szabad összetörni (például a kapszulákat mindenképpen egybe kell bevenni), de amelyik nem ilyen, azt egy kis cukorral keverve vagy kis kanál vízben feloldva gyorsan lenyelheted.

Vagány fejbillentés

Kisebb tablettáknál helyezd a nyelved leghátsó részére a gyógyszert, kicsit csapd hátra a fejed és közben nyelj egy nagyot.

Sütis gyógyszer

Vegyél egy sütit, például egy kókuszgolyót, nyomd bele a gyógyszert, nyeld le és igyál rá egy nagy pohár vizet, így garantáltan lecsúszik majd és észre sem veszed, hogy bevetted a rettegett tablettát.

Profi megoldás

Profi megoldás is kínálokozik már, ugyanis a gyógyszertárakban kapható a Gloup cseresznye ízű zselé, amit a tabletta vagy kapszula felületére kell kenni, így elfedi a kellemetlen ízt és sokkal jobban csúszik majd. A zselé megnedvesíti a száj- és toroküreget, ezzel pedig szintén segíti a nyelési reflexet.

Gyerekek a tablettákról

A Life.hu videójából kiderül, a gyermekek mit gondolnak gyógyszerekről és azok gyógyhatásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.