Minden kismama rémálma – a mellgyulladás

Forrás: Thinkstock -
védőnő mellbimbó szoptatás csecsemő család kórház sebész gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok kismama szinte semmit nem tud az emlőgyulladásról, ezért még fájdalmak árán is arra törekszik, hogy tovább szoptassa újszülött gyermekét, ezzel azonban komoly veszélynek teheti ki magát.

A nők általában túl nagy nyomást helyeznek a szoptatás fontosságának állandó hangsúlyozásával, miközben arra senki nem hívja fel a figyelmüket, hogy mindennek azért negatív következményei is lehetnek. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy a szoptatásnak normális körülmények között nem lenne szabad fájdalommal járnia, vagy ha mégis azzal jár, akkor valamit nem jól csinálnak.

Forrás: Thinkstock

Krisztina, 36 éves

Mielőtt megszületett a kisbabám, soha senki nem mondta nekem, hogy a szoptatás fájdalommal is járhat. Derült égből villámcsapásként ért. Lehet, hogy én csináltam valamit rosszul, de nem volt körülöttem senki, aki segíthetett volna. Éppen ezért viszonylag rövid ideig szoptattam, inkább lefejtem az anyatejet és cumisüvegből etettem. Sajnáltam nagyon, de egyszerűen képtelen voltam arra, hogy ezt a fájdalmat naponta többször is elviseljem. Azzal a kisbabámnak sem tettem volna jót…

A szakember segíthet

A szoptatás nem mindenkinek megy ösztönösen, ilyenkor szakember segítségét kell kérni, még mielőtt bajt okoznánk magunknak. A nem megfelelő szoptatás egyik leggyakoribb következménye a mellgyulladás, amely igen fájdalmas, és a mell kipirosodásával, illetve megduzzadásával jár. A probléma gyakran a mellbimbó kisebesedésével kezdődik, a sérült bőr pedig bakteriális fertőzéshez vezethet, ami a fájdalom és a duzzanat mellett lázzal is járhat, és ilyenkor antibiotikumos kezelésre van szükség, különben súlyos tályog alakulhat ki, ami már sebészi beavatkozást igényel.

Lehetne másképp is

A gond az, hogy a kismamákat túlságosan hamar hazaküldik a kórházakból, így még nincs idejük begyakorolni a szoptatás menetét, otthon pedig sokaknak nagyon kevés a segítsége, így a folytonos fáradtsággal küzdve nehezen birkóznak meg még ezzel a feladattal is. A mellgyulladás kezdeti tüneteit sokan fel sem ismerik, így mire orvoshoz fordulnak, sokszor már nagyon súlyos a helyzet, és csak a műtét segíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.