Kovács György 46 évesen lett a testépítő világbajnok - nekünk elárulta, hogyan csinálta

izom fitnesz Kovács György verseny mozgás testépítés sport edzés világbajnokság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Húsz év kihagyás után újra indult testépítő versenyen Kovács György edző, mégis sikerült neki a bravúr, és a 2014-es novemberi világbajnokságon maga mögé utasított mindenkit a talpig tökéletes izomzattal rendelkező sportoló. Edzésről és éledmódról faggattuk a magyar edzőt.

Gyurit régóta ismerem, így elárulhatom, hogy nála nyugodtabb és kitartóbb emberrel rég találkoztam. Egyszer elárulta, sosem gondolta volna, hogy 46 évesen, térdsérüléssel küszködve is világbajnok lehet. A sportoló számára még mindig hihetetlen, amit elért: november 23-án, a Helsinkiben rendezett Testépítő és Fitness Világbajnokságon a 40 év felettiek mezőnyében, master kategóriában győzedelmeskedett.

Forrás: Kovács György

A véletlennek köszönhetően került be egy csapatba, elkapta a hév...

Gyuri gyermekként atletizált, és már akkor is nagyon tetszettek neki a szépen kidolgozott izmok, de akkoriban még nem voltak profi edzőtermek és nem volt divat a testépítés sem. A sportoló 16 éves korában, a véltetlennek köszönhetően került be egy csapatba, akik a maguk által összerakott edzőteremben edzettek. Gyurit ott elkapta a hév, és ez azóta is tart.

"20 éves voltam, amikor megnyílt a közelben egy profi edzőterem. Pár hónap múlva már vezető edző voltam a teremben, és innen indultam életem első versenyén, a budapesti bajnokságon, ahol 3. helyen végeztem. Ez hatalmas motivációt adott, és jöttek sorban a további megmérettetések" - mondta. Húsz évvel ezelőtt lett magyar bajnok, nemzetközi bajnokságon nyílt és master kategóriában első helyezett és abszolút nemzetközi bajnok. Azonban a világbajnoki cím egészen mostanáig váratott magára.

Az ellenfelei meg sem tudták közelíteni

"Novemberben Helsinkiben rengetegen tették próbára magukat, nagyon erős volt a mezőny. A master kategóriában 14-en indultunk, mindannyian a nemzetközi versenyek győzteseiként jöttek, kemény ellenfelekként. Szerintem azzal tudtam mindenkit magam mögé utasítani, hogy száraz és szálkás volt a testem, az arányaim pedig nagyon jók. Alapállásban verhetetlen voltam, mert a hátam genetikailag olyan adottságokkal rendelkezik, hogy az ellenfeleim meg sem tudták közelíteni. A versenyen fontos az esztétikum, de figyelik még azt is, mennyire zsírtalan a test és mennyire teltek az izmok" – magyarázta a világbajnok.

Forrás: Kovács György

Saját magát edzette

Gyuri jelenleg személyi edző és nemrég végezte el a Nemzetvédelmi Egyetemet, védelmi igazgatás szakon. Elárulta, egy évet készült a nagy megmérettetésre: saját magát edzette, hiszen a munkájából adódóan már sok sportolót készített fel versenyekre, és tudja, hogy a saját szervezetével ő van a leginkább tisztában.

"Tavaly tértem vissza a versenysporthoz, mindezt 20 év után. Gyakorlatilag az alapozás már 2013 elején elkezdődött, ősszel pedig versenyeztem. Az alapozás időszakában heti 5x másfél órás súlyzós edzést végeztem. Szerencsére jó alkatom van, nem nagyon zsírosodom, ezért csak heti egy kardiotréningre volt szükségem.

A verseny előtti diéta 12 hétig tartott. Ilyenkor nagyon szigorú az étrend, ki van számolva testsúlykilogramm szerint a fehérje- és szénhidrátbevitel. Az edzés metodikája is változik, ilyenkor heti 3 alkalommal kardiózom 30-40 percet, utána súlyzós edzéseket végzek. A verseny előtt a térdemmel akadt egy kis problémám, mert egy porc letörött, de ennek ellenére kitartóan edzettem és sikerült a bravúr" – mesélte Gyuri.

Forrás: Kovács György

Ilyen egy bajnok versenydiétája

- Reggeli: zabpehely + proteintrumix, de a verseny előtt már csak aminosavak
- Napközben: csirkemell + rizs + friss zöldségek (főleg uborka, brokkoli)
- Édesség és gyümölcs kizárva
- Diéta alatti kizárólagos nassolnivalók az olajos magvak
- Ami fontos: sokszor kell keveset enni, mert így nem terheljük az emésztőrendszert!

Minden sikeres férfi mögött...

Gyurinak barátnője, Ági segít abban, hogy minden nap a megfelelő és mennyiségre kiszámított étrend kerüljön a sportoló asztalára. A verseny után óvatosan kell visszaállni a megszokott étkezésre, mert a szervezet megszokja az egyoldalú táplálkozást. „Furcsa, mert amikor nem lehetett enni nehéz ételeket és édességet, akkor nagyon kívántam, most, hogy lehetne, már nem vágyom ilyesmikre" – nevetett a sportoló, aki januárig pihenő időszakot tart és utána dönti majd el, indul-e további versenyeken, de természetesen most is heti 5 napot edz, mert ez az élete.

A barátnőjétől azonban nem várja el, hogy tökéletesen kidolgozott izmokkal rendelkezzen. „Az fontos, hogy a párom megértse, a testépítés a szenvedélyem, de vele szemben nem állítok elvárásokat. Fontos azonban, hogy adjon magára és valamilyen módon sportoljon és edzze a testét" – magyarázta Gyuri, aki kedvesével is az edzőteremben ismerkedett meg.

Forrás: Kovács György

Gyuri tippjei nőknek

A túlsúllyal küzdő hölgyeknek a bajnok első körben diétát javasol, mert csakis így képes beindulni a fogyás.
Néhány kiló mínusz után jöhet a súlyzós edzés és a kardiotréning.

A vékony lányoknak, akik izmosodni szeretnének, szintén érdemes változtatniuk nemcsak az edzésükön, de az étkezésen is. Fontos a fokozatosság és a megfelelő fehérjefogyasztás: nem egyik napról a másikra kell emelni a bevitt kalóriát.

Kardióedzések helyett több súlyzós gyakorlatot érdemes végezni, ennek látványos lesz a hatása. Később az állóképesség javítása miatt jöhet a kardióedzés is.

Ilyen a tökéletes férfi? Bogár János Herkulesről és edzésről mesélhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140925-bogar-janos-fitneszmodell-mesel-etkezesrol-es-edzesrol.htmlBár még csak huszonöt éves, de már régóta nagyon tudatosan figyel a testére, az edzésre és az étkezésre Bogár János. A fiatal férfi szép sikereket ért el fitneszmodellként, és szerepelt már itthon forgatott hollywoodi szuperprodukcióban is. Ezúttal a Life.hu-nak mesélt testmozgásról, diétáról, de arról, vajon egy tökéletes testű pasinak mennyire számít a bomba alak, ha szóba kerül a gyengébbik nem.Ez Zsír!--Ő a legszebb testű magyar pasi 2014-ben? Szerintünk igen!http://www.life.hu/ez-zsir/20140602-szarka-akos-street-workout-bajnok-etkezesi-tippjei-es-edzese.htmlSzarka Ákos néhány hete egy reklámfilmben tűnt fel, és nem is akárhogyan. Tökéletesen kidolgozott testét azóta már a fél ország megcsodálhatta, bennünket azonban leginkább azok a gyakorlatok fogtak meg, amiket a néhány másodperc alatt bemutat. Ismerjétek meg ti is a fiatal street workout bajnokot!Ez Zsír!OrigoParadicsom vagy uborka? Ilyen testalkatú a pasidhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130524-hetfele-testalkatba-sorolhatok-a-mai-ferfiak.htmlEgy új tanulmány szerint a férfiakat összesen hétféle testformába lehet sorolni. Ezek a körte, az uborka, a paradicsom, a tégla, a nacho, a zöldbab és a hóember. A tanulmány arra is rávilágított, hogy a férfiak többsége önértékelési problémákkal küzd a külsejét illetően, és általában 28 éves korukban elégedettek magukkal leginkább.Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.