Szabadulj meg az ünnepek alatt felszedett kilóktól - apró trükkök, amik segítenek

Forrás: Thinkstock -
diéta fogyás egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Drasztikus életmódváltást tervezel 2015 elejére? Az sosem baj, ha egészségesebb ételekre váltasz, azonban van néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt belevetnéd magad a nagy átalakulásba. Csináld okosan, és az eredmény is tartósabb lesz!

Január eleje a fogadalmak időszaka, ám ez többnyire az első akadályig tart. Pedig könnyedén fogyhatsz és teheted az életed részévé az edzést, ha betartasz néhány alapszabályt. A legfontosabb dolog pedig az, hogy ne mások miatt határozd el a fogyókúrát, hanem te magad döntsd el, ha változtatni akarsz. Ha pedig igazán kitartasz az elhatározásod mellett, és nem adod fel az első nehézségek után, akkor sikeres leszel. Tisztázd magadban, mi a cél, de arra azonban figyelj: ne csak azt tartsd szem előtt, hogy vékony legyél, hanem azt is, hogy egészséges, és hogy tartós eredményeket érj el.

Forrás: Thinkstock

Fő a fokozatosság!

Benke Rita természetgyógyász, akupresszőr sokaknak segített már az életmódváltásban. A Life.hu szakértője szerint mindenek előtt nagyon fontos a fokozatosság: az nem jó megoldás, hogy december 31-én még literszámra isszuk a pezsgőt és esszük a malacsültet, másnaptól pedig már csak leveleket fogyasztunk. A drasztikus dolgok a testnek nem tesznek jót, így érdemes kis lépésekkel indulni.

"Első körben kezdhetjük azzal, hogy elhagyjuk a köreteket - krumplit, rizst, tésztát, kenyeret -, és a levesekből kihagyjuk a rántást. A köreteket helyettesíthetjük párolt zöldséggel, salátákkal - már ez nagyon sokat számít. Ha 1-2 hétig ezt sikeresen betartottuk, a megszokott vacsora helyett zárjuk a napot salátával, párolt zöldséggel.

Fogyasszunk sok céklát, sárga- és fehérrépát, zellert, zöldbabot, savanyú káposztát. A húsokat, halakat pedig lehetőleg párolva, grillezve készítsük el. Ha még jobban szigorítani szeretnénk, délig együnk csak gyümölcsöt, délben egy tányér tartalmas, meleg levest, délután pedig jöhetnek a zöldségek."

Ne másold a többieket!

Attól még, hogy egy diéta a legjobb barátnődnek beválik, egyáltalán nem biztos, hogy a te szervezeted is bírni fogja. Benke Rita szerint nagyon fontos az életmódváltásban a személyre szabottság. "Nem mindegy, hogy a fogyókúrázó irodai munkát végez, vagy anyuka, aki a gyermekei után szaladgál nap mint nap, esetleg aktívan sportol. Egy édesanya két kisgyerekkel nem lehet el délig egy kivivel, ha azonban valaki nem végez aktív mozgást, kevesebb energiára van szüksége. Éppen ezért fontos, hogy a napi energiaszükséglet szerint állítsuk össze az étrendünket, vagy forduljunk szakértőhöz."

Forrás: Thinkstock

A legideálisabb: heti fél, maximum egy kiló mínusz

Természetesen számtalan olyan módszer létezik, amelyekkel hetek vagy napok alatt látványos súlyvesztést érhetünk el, az életmódváltás azonban nem erről szól. "A legideálisabb a heti fél, maximum 1 kiló fogyás. A bőrnek ugyanis nem tesz jót a hirtelen súlyvesztés, nem tudja követni, és az enzimháztartásunk is megbolondul. Hiszen a fogyással nemcsak vizet, salakanyagot, de izomtömeget is veszítünk. A gyors fogyás másik hátránya az, hogy a zsírszövetben elraktározódott méreganyagok azonnal bekerülnek a szervezetbe, ez pedig rosszat tesz a májnak, a keringésnek, a vérnek. A drasztikus diéta az egész szervezetre nagy terhet ró, ezzel pedig hosszú távon épp az ellenkező hatást érjük el. Ráadásul a gyorsan leadott súlyfelesleg hamarabb visszakúszik, mint gondolnánk. "

Télen is figyelj a folyadékpótlásra!

Nyáron izzadunk, meleg van, azzal pedig mindenki tisztában van, hogy sokat kell inni. De télen is ugyanez a helyzet - az időnk nagy részét fűtött helyeken töltjük, ez pedig csökkenti az életfunkciókat, a bőr könnyebben kiszárad. "Sokszor látom, hogy fiatal lányoknak nagyon száraz a keze, a könyöke, a térde, a hajuk és a körmük. Ebben közrejátszik a kevés folyadék is, így télen se feledkezzünk meg a minimum 2 és fél-3 liter víz vagy gyógytea elfogyasztásáról. A teltebb nőknek, aktív fizikai munkát végzőknek pedig még ennél is többre van szükségük."

Sportolj okosan!

A természetgyógyász szerint a testmozgás beiktatása is nélkülözhetetlen az életmódváltáshoz. Ám elkezdeni nem mindig könnyű, különösen télen - erről kérdeztük a Life.hu aerobikoktatóját, Nagy Amarillát. "Az újévi fogadalom remek ürügy az elhatározásra, de mint mindenben, itt is a fokozatosságon van a hangsúly. Nem kell minden nap végkimerülésig edzeni - sokkal jobb, ha először minimum heti 3 alkalommal beiktatjuk a mozgást az életvitelünkbe. Rá kell hangolni az edzésre az izmokat, ízületeket, főképp azoknak, akik még sosem sportoltak, esetleg hosszab ideig nem mozogtak semmit. Fontos, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amit szívesen végzünk, és amit hosszabb távon is örömmel beiktatunk az életünkbe."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.