A hajmosás nem ér fel egy kétismeretlenes egyenlettel, viszonylag egyszerű a képlete: dörzsöl, lemos, ismétel. Mégis kevesen tudják, hogy a szép haj titka a hajmosás mikéntjében rejlik. Erről pedig akkor is tanulhatsz még, ha az olyan egyszerű, mint az egyszeregy.

1. hiba: a sampon a legfontosabb része a hajmosásnak

Megveheted a piacon kapható legdrágább sampont is, az nem ér semmit, ha nem használod helyesen. A fejbőr és a haj gondos átmasszírozása és az öblítés legalább olyan fontos, mint maga a sampon. A fejbőrt soha ne körömmel dörzsöld, használd a puha ujjbegyeket. A masszírozás fontos, mert eközben ledörzsölöd a fejbőrről a verejték- és faggyúmirigyek váladékát, a balzsam, a hajformázók maradványait is, így a fejbőröd tiszta és egészséges lesz.

Forrás: Thinkstock

 

2. hiba: a házi samponok mindig jobbak

Természetesen léteznek olyan házi samponok, amelyek nagyon jó hatással vannak a fejbőrre és a hajra, de nem mindegyik recept tartozik ide. Azok, amelyekben például citrom van, kifejezetten irritálhatják a fejbőrt és a hajszálak gyökereit, a menta és a mentol pedig allergiás reakciókat is okozhatnak.

3. hiba: sok hajhoz sok sampon kell

Sokan jóval több sampont használnak annál, mint amennyire valóban szükség lenne, mert szeretik, ha jó sok hab képződik hajmosás közben. Pedig a hab tulajdonképpen ahhoz kell, hogy segítse a sampont "dolgozni" a hajszálakon és a fejbőrön, de ha túl sok képződik belőle, az megakadályozza, hogy a sampon kifejtse a hatását. Mivel a hajmosásnál csak a fejbőrödet kell igazán megmosni és a fejről lecsurgó sampon pont elég ahhoz, hogy lemossa a hajszálakról is a szennyeződést, sok hajhoz tulajdonképpen ugyanannyi sampon kell, mint kevéshez.

4. hiba: a különleges adalék mindig hatásosabb

Léteznek olyan samponok, amelyek különleges adalékokat tartalmaznak, mint például olívaolaj vagy kaviár. Ahhoz, hogy ezek a termékek valóban különbözzenek "közönséges" társaiktól, 1-3 százaléknyi különleges hozzávalónak jelen kell lennie bennük. Ez viszont azt eredményezheti, hogy a hajad egyszerűen telítődik 4-5 hajmosás után az extra hozzávalóktól.

Ugyanez a helyzet a 2in1 samponokkal is - főleg, ha azokat nap mint nap használod. Ilyenkor a sampon nem tudja véghezvinni azt, amire hivatott, nevezetesen, hogy lemossa a balzsamot a hajról, hiszen egyszerre hatnak.  Érdemes tehát a gyakori hajmosáshoz kizárólag sampont használni.

Forrás: Thinkstock

5. hiba: haj egy idő után hozzászokik a samponhoz és váltani kell

Ha azt vetted észre, hogy a samponod egyszerűen "nem működik jól", mert "hozzászokott a hajad", akkor sem kell azonnal a kukába dobnod a flakont. A hajad állaga, textúrája, tapintása az évszakokkal, az életmódoddal együtt változik - és ennek nem biztos, hogy sok köze van ahhoz, hogy mivel mosol hajat.

Az is lehet, hogy a rossz hajmosási technikád miatt rárakódott egy réteg sampon a fejbőrödre. Érdemes először az életmódod, a táplálkozásod és a hajmosási technikát ellenőrizni, és csak utána leváltani azt a sampont, amelytől megváltozhatott a hajad.

Így moss hajat helyesen!
Ugyan mindenki mos hajat, nem mindenki csinálja helyesen.

A helyes hajmosás első és legfontosabb lépése, hogy találd meg a neked való sampont. Ha kell, beszélj a fodrászoddal, mielőtt vásárolsz. A jó szakember pontosan tudja, milyen a hajad, mire van szüksége.

Sokan azt tanácsolják, ne moss minden nap hajat, elég hetente egyszer, a köztes időt pedig érdemes például szárazsamponnal átvészelni. Pedig ha helyesen mosol hajat és a megfelelő termékeket használod, nem lehet baj abból sem, ha naponta végzed el a procedúrát.

Hajmosás előtt fésüld át a hajad, utána kellemesen langyos vízzel öblítsd át.

Ezután jöhet a sampon, de ne a fejedre! Nyomj ki egy kis adagot a kezedbe, ott dörzsöld el, és utána vidd fel a fejedre. Ahogy korábban említettük, csak az ujjbegyedet használd.

Csak a fejbőrödet samponozd, nem kell a teljes hajad hosszán végigdörzsölni a flakonból kinyomott szert. A fejtetőről lecsurgó sampon pont elég ahhoz, hogy lemossa a hajszálak teljes hosszáról a szennyeződést.

Ne hagyd rajta a sampont a fejbőrödön azért, hogy "amíg hat", addig lemosakszol. A samponozás ne tartson tovább két-három percnél, utána alapos öblítés kövesse.

Ha megismétled a samponozást, használj negyed annyi sampont, mint az első alkalommal, utána újra öblítsd alaposan.