A szép haj titka: a hajmosás - Öt alapvető hiba, amit te is elkövetsz

Forrás: Thinkstock -
sampon hajápolás haj tippek hajmosás szépség hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajmosás nem ér fel egy kétismeretlenes egyenlettel, viszonylag egyszerű a képlete: dörzsöl, lemos, ismétel. Mégis kevesen tudják, hogy a szép haj titka a hajmosás mikéntjében rejlik. Erről pedig akkor is tanulhatsz még, ha az olyan egyszerű, mint az egyszeregy.

1. hiba: a sampon a legfontosabb része a hajmosásnak

Megveheted a piacon kapható legdrágább sampont is, az nem ér semmit, ha nem használod helyesen. A fejbőr és a haj gondos átmasszírozása és az öblítés legalább olyan fontos, mint maga a sampon. A fejbőrt soha ne körömmel dörzsöld, használd a puha ujjbegyeket. A masszírozás fontos, mert eközben ledörzsölöd a fejbőrről a verejték- és faggyúmirigyek váladékát, a balzsam, a hajformázók maradványait is, így a fejbőröd tiszta és egészséges lesz.

Forrás: Thinkstock

2. hiba: a házi samponok mindig jobbak

Természetesen léteznek olyan házi samponok, amelyek nagyon jó hatással vannak a fejbőrre és a hajra, de nem mindegyik recept tartozik ide. Azok, amelyekben például citrom van, kifejezetten irritálhatják a fejbőrt és a hajszálak gyökereit, a menta és a mentol pedig allergiás reakciókat is okozhatnak.

3. hiba: sok hajhoz sok sampon kell

Sokan jóval több sampont használnak annál, mint amennyire valóban szükség lenne, mert szeretik, ha jó sok hab képződik hajmosás közben. Pedig a hab tulajdonképpen ahhoz kell, hogy segítse a sampont "dolgozni" a hajszálakon és a fejbőrön, de ha túl sok képződik belőle, az megakadályozza, hogy a sampon kifejtse a hatását. Mivel a hajmosásnál csak a fejbőrödet kell igazán megmosni és a fejről lecsurgó sampon pont elég ahhoz, hogy lemossa a hajszálakról is a szennyeződést, sok hajhoz tulajdonképpen ugyanannyi sampon kell, mint kevéshez.

4. hiba: a különleges adalék mindig hatásosabb

Léteznek olyan samponok, amelyek különleges adalékokat tartalmaznak, mint például olívaolaj vagy kaviár. Ahhoz, hogy ezek a termékek valóban különbözzenek "közönséges" társaiktól, 1-3 százaléknyi különleges hozzávalónak jelen kell lennie bennük. Ez viszont azt eredményezheti, hogy a hajad egyszerűen telítődik 4-5 hajmosás után az extra hozzávalóktól.

Ugyanez a helyzet a 2in1 samponokkal is - főleg, ha azokat nap mint nap használod. Ilyenkor a sampon nem tudja véghezvinni azt, amire hivatott, nevezetesen, hogy lemossa a balzsamot a hajról, hiszen egyszerre hatnak. Érdemes tehát a gyakori hajmosáshoz kizárólag sampont használni.

Forrás: Thinkstock

5. hiba: haj egy idő után hozzászokik a samponhoz és váltani kell

Ha azt vetted észre, hogy a samponod egyszerűen "nem működik jól", mert "hozzászokott a hajad", akkor sem kell azonnal a kukába dobnod a flakont. A hajad állaga, textúrája, tapintása az évszakokkal, az életmódoddal együtt változik - és ennek nem biztos, hogy sok köze van ahhoz, hogy mivel mosol hajat.

Az is lehet, hogy a rossz hajmosási technikád miatt rárakódott egy réteg sampon a fejbőrödre. Érdemes először az életmódod, a táplálkozásod és a hajmosási technikát ellenőrizni, és csak utána leváltani azt a sampont, amelytől megváltozhatott a hajad.

Így moss hajat helyesen!

Ugyan mindenki mos hajat, nem mindenki csinálja helyesen.

A helyes hajmosás első és legfontosabb lépése, hogy találd meg a neked való sampont. Ha kell, beszélj a fodrászoddal, mielőtt vásárolsz. A jó szakember pontosan tudja, milyen a hajad, mire van szüksége.

Sokan azt tanácsolják, ne moss minden nap hajat, elég hetente egyszer, a köztes időt pedig érdemes például szárazsamponnal átvészelni. Pedig ha helyesen mosol hajat és a megfelelő termékeket használod, nem lehet baj abból sem, ha naponta végzed el a procedúrát.

Hajmosás előtt fésüld át a hajad, utána kellemesen langyos vízzel öblítsd át.

Ezután jöhet a sampon, de ne a fejedre! Nyomj ki egy kis adagot a kezedbe, ott dörzsöld el, és utána vidd fel a fejedre. Ahogy korábban említettük, csak az ujjbegyedet használd.

Csak a fejbőrödet samponozd, nem kell a teljes hajad hosszán végigdörzsölni a flakonból kinyomott szert. A fejtetőről lecsurgó sampon pont elég ahhoz, hogy lemossa a hajszálak teljes hosszáról a szennyeződést.

Ne hagyd rajta a sampont a fejbőrödön azért, hogy "amíg hat", addig lemosakszol. A samponozás ne tartson tovább két-három percnél, utána alapos öblítés kövesse.

Ha megismétled a samponozást, használj negyed annyi sampont, mint az első alkalommal, utána újra öblítsd alaposan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.