Ahol soha nincs hideg: napfürdőzz a mágikus Madeirán!

Forrás: Thinkstock -
Madeira Portugália utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek után kedvet kaptál egy különleges kiruccanáshoz, és olyan helyet keresel, ahol nincs szükség télikabátra? A Portugáliához tartozó Madeira valószínűleg nem jutna elsőre eszedbe, mint lehetséges úti cél, pedig a sziget leginkább az Édenhez hasonlítható: buja növényvilága, lenyűgöző tengerpartja, vad hegyvidéke és egész évben tavaszias időjárása miatt a tökéletes kikapcsolódás záloga.

Legyen a természet a játszótered!

Mintegy 900 km-re Portugáliától és 600 km-re a marokkói partoktól található az „Atlanti-óceán úszó virágoskertjének" is becézett Madeira. A tél itt általában nagyon kellemes, és a sziget fővárosában ötször annyi a napsütéses órák száma, mint Közép- és Kelet-Európában. A nappali átlaghőmérséklet 18-20 Celsius-fok, ami ideális a különféle szabadtéri tevékenységekhez, ráadásul ebben az évszakban kevesebb turista érkezik a szigetre és a szállásköltségek is alacsonyabbak - a karácsonyi túlköltekezés után ez sem elhanyagolható szempont. A hegyvidéki táj páratlan szépsége közelről mutatkozik meg legjobban, és a balzsamos levegő tökéletes lehetőséget biztosít a túrázásra.

A sziget egyik büszkesége az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Laurisilva, vagyis az ősbabéros a Madeira Természetvédelmi Parkban – feltétlenül látogass el ide! Calhet, Caniçal és Machico homokos strandjai télen viszonylag csendesek, így nyugodt körülmények között sportolhatsz, napozhatsz, és szerencsére számos tengerparti étterem, bár ilyenkor is nyitva tart.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Repülővel vagy menetrend szerinti komphajóval eljuthatsz a szomszédos Porto Santo szigetére, ahol olyan érzésed lesz, mintha a karibi térségben járnál.

A Life.hu extra tippje

Sétálj a homokos tengerparton, és töltődj fel a napsütésben, a pálmafák alatt - Portugália - Dom Pedro Baia - 139.900 forint/fő/7 éjtől

Barangolás „kis Lisszabonban"

A káprázatos természeti környezetben fekvő Funchal egy hangulatos, félreismerhetetlenül portugál város, aminek utcáit virágokkal díszített erkélyek, fekete lávakőből épült járdák és elegáns üzletek szegélyezik. A 16. és 19. században a cukornádtermesztésből élő telepesek a templomokat és a palotákat kincsekkel rakták tele, ezen épületek közül ma több múzeumként működik. Madeira kozmopolita fővárosában az elmúlt években több új épület nyitotta meg kapuit, ám ennek ellenére megőrizte régimódi báját, ami továbbra is a „kis Lisszabon" becenevet birtokló Funchal legvonzóbb jellemzője.

A több kilométer hosszú tengerparti sétány kellemes andalgásra csábít, ahol sok étterem és kávézó található, ha esetleg megéheznél. Érdekes látnivalónak számítanak a Mánuel stílusú épületek, köztük a püspöki székesegyház, az erődök, a Santa Clara kolostor és a Madeira felfedezőjének, João Gonçalves Zarcónak emlékét idéző múzeum. A sziget legnagyobb piaca - a Mercado dos Lavradores - páratlan gasztrokulturális élményt nyújt, ahol a tenger gyümölcseitől kezdve a hatalmas virágcsokrokon át a friss zöldségekig szinte minden kapható. A városközponttól mintegy 4 km-re található a sziget egyik legnagyobb turisztikai látványossága, a Jardim Botânico. A színpompás kert gazdag szubtrópusi növényzetével téged is ámulatba ejt majd, és a birtokot kabinos felvonóval is megközelítheted.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Rendkívül szórakoztató módon mutatja be a szigetvilág történelmét és kultúráját a Madeira Story Centre, és az interaktív kiállítások révén felejthetetlen időutazást tehetsz a múltba.

Tudtad?

Funchalban született a portugál futballzseni, Cristiano Ronaldo, aki egy éve nyitotta meg a sziget fővárosában saját múzeumát CR7 néven. A mintegy 400 m2 nagyságú területen Ronaldo érmei és trófeái tekinthetők meg, ám a napokban a 29 éves sztárjátékos szobrot is kapott szülővárosában.

Gyalogtúrák Madeira módra

A legtöbb természetrajongó számára Madeira gyalogos felfedezése elsőre talán komoly kihívásnak tűnhet, ha nem lennének a szigetet teljesen behálózó öntözőcsatornák, az ún. levadák, amelyek mellett gyalogösvények futnak, így a látogatók komolyabb erőfeszítések nélkül barangolhatják be a csodálatos tájat. A „Valley of Paradise" egy könnyű levada-túra, és Camacha illatos eukaliptuszerdőit is érinti, egy kicsit fáradtságosabb útvonal a Ribeiro Frio-Portela, ami áthalad a híres ősbabéros területén, ám a Szent Lőrinc-félsziget is rendkívül népszerű levada-túra, mivel a 8 km hosszan tengerbe nyúló földnyelv fantasztikus kombinációja az anyatermészet alkotta remekműveknek.

Forrás: Thinkstock

Madeira nyugati része is gazdag szépségekben, a festői halászfalu, Câmara de Lobos az idős Winston Churchillt is megihlette, aki itt festegette akvarelljeit, és ha már erre jársz, feltétlenül kóstold meg a híres helyi italt, a "poncha"-t. Porto Moniz városkája a tengerparti lávamedencékről vált ismertté, Seixal fekete homokos strandja meseszép látvány, és São Vincentre is érdemes időt szánnod, ahol a mintegy 400 ezer éve keletkezett lávabarlangok találhatók.

Life.hu tipp

Machico történelmi szempontból egy érdekes hely, hisz ez volt a portugálok első települése a szigeten. A város csodálatos stranddal és kiváló vendéglőkkel büszkélkedhet, ahol különféle hagyományos ételeket kóstolhatsz meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.