„Rosszabb, mint egy börtönben” - Csapdába esve a pszichiátrián: egy tinédzser lány naplójából

Forrás: Thinkstock -
betegség gyógyszer pszichológia mentális egészség pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatal lány szorongani kezdett, ezért ambuláns pszichiátriai kezelésre került. Ám a kapott pszichiátriai szerek nem javítottak az állapotán, ellenkezőleg: furcsa mentális tüneteket kezdett produkálni, amelyek miatt aztán többször visszavitték a pszichiátriai osztályra. Tapasztalata szerint ez volt „a legrosszabb hely a világon, rosszabb, mint a börtönök”.

Ildikó 2009-ben kezdett szorongani. Nemsokára a pszichiátriai ambulancián találta magát, ahol pszichiátriai szereket írtak fel a problémájára. Ezek a tudatmódosító szerek azonban, úgy tűnik, csak rontották a helyzetet. Miután szedni kezdte őket, egyre furcsább mentális tünetei jelentkeztek: nyugtalan lett, agitált, világmegváltásról és emberek irányításáról kezdett terveket szőni, megállíthatatlanul pörgött. Nem telt bele sok idő, hogy kényszerrel egy budapesti kórház pszichiátriai osztályára kerüljön.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Még az is megőrül, akinek egyébként nem lenne különösebb baja

Az ott szerzett tapasztalatai egy rémálomhoz voltak hasonlatosak. Megpróbáltatásairól így írt: „...a velem szemben lévő széknél vagy padnál ült egy idős bácsi teljesen magába roskadva, meztelenül kikötözve a székhez a kezénél fogva, bepelenkázva... Az a szegény szerencsétlen ember így tölthette az egész éjszakát, mert másnap reggel a reggelinél szintén ugyanígy találtam rá… Azt kell, hogy mondjam, a zárt osztály a legrosszabb hely a világon, rosszabb, mint a börtönök, mert tudtommal ott még csak véletlenül sem kötözik ki az embereket, pedig azok között sok a közveszélyes bűnöző. Ott még az is megőrül, akinek egyébként nem lenne különösebb baja.

Jóindulatú daganat a háttérben

Időközben az egyik vizsgálat jóindulatú daganatot mutatott ki a lány agyalapi mirigyében, ami az orvosi szakirodalom szerint oka lehet a lány által tapasztalt szorongásnak. Ennek ellenére azonban – noha az ilyen betegség egészen másfajta orvosi beavatkozást igényel – továbbra is pszichiátriai kezelést kapott és egyre újabb tudatmódosító szerekkel tömték.

A gyógyszerelhagyás megoldás lehet?

Ildikó 2012-ben elégelte meg a pszichiátriai szerek szedésének rendkívül kellemetlen hatásait – amelyekre erősen rászoktatták – és fokozatosan csökkentve az adagjukat, végül leszokott róluk. Erről nem szólt a pszichiáternek – három hónappal később, egy kontrollon jelentette ezt be és miután látták, hogy Ildikó életvidám, tanul és munkahelye lett, nem kényszeríthették arra, hogy tovább szedje a gyógyszereit. Pedig a lány felkészült: nem egyedül érkezett a vizsgálatra, pontosan azért, ha konfliktus lenne a gyógyszerelhagyás miatt, ne kényszeríthessék. De szerencsére nem került erre sor.

Józsi nővér szexuális aktusra kényszerítette a neve elhallgatását kérő nőt

Nem Ildikó esete az egyetlen a pszichiátrián történő visszaélésekkel kapcsolatban. A neve elhallgatását kérő nő szintén nem felejti el egy életre pszichiátriai kezelését. Kórházi tartózkodása alatt ugyanis az ápoló, akit mindenki csak „Józsi nővérként” ismert, szexuális aktusra kényszerítette az asszonyt. A nőnek először csak az tűnt fel, hogy azon esték másnapján, amikor az illető ápoló volt az ügyeletes, mindig sokkal rosszabbul érezte magát a budapesti kórház pszichiátriai osztályán. Később kezdtek csak felderengeni az emlékek: a pszichiátriai szerek túladagolásával az ápoló akaratgyenge állapotba hozta a nőt, majd szexuális aktusra kényszerítette. Amikor a nő beszámolt férjének tapasztalatairól, és a férfi felelősségre akarta vonni az ápolót, kipattant a botrány: a pszichiátriai osztály vezetői kijelentették, hogy „Józsi nővérért” tűzbe tennék a kezüket. A házaspár feljelentést tett, és a nyomozás során az ápoló beismerte tettét. Miután a nyomozás lezártával a rendőrség úgy találta, hogy bár a pszichiátriai ápoló tette elítélendő, ám „bűncselekmény nem történt”, a házaspár bírósági útra terelte az ügyet, amelynek során az ápolót a bíróság elítélte és körözést adott ki ellene. A férj információi szerint „Józsi nővér” jelenleg külföldön tartózkodik, ám letartóztatására csak akkor van lehetőség, ha visszajön Magyarországra. Kérdéses viszont, mi történik, ha nem jön vissza; talán soha nem vonják felelősségre azért, amit elkövetett.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az ön- és közveszélyes emberek közöttünk vannak

Skizofrén vagyok, gyereket nevelek… vagy megölömcímmel korábban egy pszichiátriai kezelés alatt álló nőről írtunk, aki egyik reggel ahelyett, hogy bölcsődébe vitte volna gyermekét, a Dunába sétált vele. Akkor kerestük az illetékeseket az ügyben, de sajnos senkit nem találtunk, aki érdemben nyilatkozni tudott (vagy mert) volna. A napokban újabb tragédia híre jelent meg a média számos csatornáján: Szombathelyen az 53 éves M. Juditot és 81 éves édesanyját holtan találták. A gyanú szerint a pszichiátriai kezelés alatt álló Judit előbb édesanyával, majd magával végzett. Kifejezetten hosszú azoknak az eseteknek a listája, amelyeknek közös nevezője, hogy az érintettek pszichiátriai kezelés után követnek el erőszakos bűncselekményeket, ami legalábbis felveti a kezelő pszichiáterek felelősségének, illetve a pszichiátriai kezelések eredményességének kérdését.

/1501/Megre201511618938

Sajnos úgy tűnik, a napjainkban alkalmazott pszichiátriai kezelések csak kémiailag nyomják el a kellemetlen tüneteket, ez azonban nem oldja meg a páciens problémáját, csak elfedi azt – mondja az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi szervezet.
Üldöztetéses téveszmék, szorongás, leépülés – az Alzheimer-kór nem válogathttp://www.life.hu/csalad/20141217-az-alzheimer-kor-tunetei-megelozese-es-kezelese.htmlAmikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis?CsaládOrigoBomlott elmék egykori otthona: Greystone Park Pszichiátriai Kórházhttp://www.life.hu/csalad/20140509-elmebetegek-egykori-otthona-greystone-park-pszichiatriai-korhaz-new-jersey-ben.htmlA Greystone Parknak, közismertebb nevén a New Jersey állami bolondokházának egy részét, egészen pontosan 30 épületét még ma is használják, a lezárt részekre azonban tilos a bemenet. Ez persze nem gátolja meg az igazán bátrakat abban, hogy belopózzanak ide és fotóikon keresztül megmutassák a nagyvilágnak azokat a helyiségeket, amiket elzárnak a kíváncsi szemek elől. Elhagyatott helyek című sorozatunk 10. része következik. Család--Szellemkórház: ahol egykor Hitlert is ápoltákhttp://www.life.hu/csalad/20140304-szellemkorhaz-ahol-egykor-hitlert-is-apoltak-a-beelitz-heilst-tten-nevu-korhaz-egy-resz-meg-ma-is.htmlRozsdás ágyak, növényekkel befutott, omladozó falak – így néz ki a hatalmas Beelitz-Heilstätten-i kórházkomplexum, ahol korábban tuberkulózisban szenvedő betegeket ápoltak és ahol egykoron Adolf Hitlert is kezelték. A komplexum egy része még jelenleg is üzemel, de az épületek javarésze már elhagyatott. Most induló Elhagyatott helyek elnevezésű sorozatunk első részét olvashatjátok. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.