Képzelj el egy olyan helyet, ahol tengeri leguánok sütkéreznek a megkövesedett lávasziklákon, hogy élvezzék a melengető napfényt. Képzeld el azt a jelenetet, amint a hatalmas teknősök lomhán bandukolnak előtted, és búvárkodás közben karnyújtási távolságra nézel farkasszemet az oroszlánfókákkal. Végre megérkeztél a varázslatos Galápagos-szigetekre!  

Ahol megállt az idő

Az Egyenlítő környékén elhelyezkedő Galápagos-szigetek földöntúli szépsége évszázadok óta lenyűgözi a kalandos kedvű utazókat, a vulkáni tájak és az egzotikus élővilág pedig lángra lobbantja minden természetrajongó képzeletét. Az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoport emlékeztet bennünket bolygónk nyers erőire, arra a gyorsan eltűnő helyre, ahol a fejlődés és a technológia nem károsítja a környezetet. A Csendes-óceán királynőjeként emlegetett Galápagos-szigetek 13 nagyobb szigetből, valamint számos kisebb szigetecskéből áll, amelyek utánozhatatlan hangulatukkal, valamint egyedülálló növény- és állatvilágukkal csábítják az ide érkező turistákat.

Forrás: Thinkstock

Itt megelevenednek előtted azok a varázslatos jelenetek, amiket eddig csak az ismeretterjesztő filmekben láttál, és érteni fogod, hogy a Galápagos-szigeteket miért is hívják az „evolúció élő múzeumának”. A híres természettudós, Charles Darwin nyomdokaiba léphetsz, aki öt héten keresztül tanulmányozta a szigetcsoport különleges flóráját és faunáját, megfigyelései pedig fontos szerepet játszottak az evolúció elméletének megalkotásában.  

Life.hu tipp
A Galápagos-szigetekre Ecuador fővárosából, Quitóból repülővel juthatsz el a leggyorsabban, jelenleg két nagy légitársaság (Tame, Aerogal) indít ide menetrend szerinti járatokat. Beutazási feltételekről, biztonsági és egészségügyi helyzetről bővebb infót ITT találsz.

Ússz együtt a teknősökkel!

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő szigetcsoport a vadregényes hegyek, a fekete lávasziklák, a kaktuszerdők és a trópusi strandok földje, ám a legfantasztikusabb az egészben, hogy mindenütt szembetalálkozhatsz különlegesnek számító állatokkal. A meleg, párás évszak decembertől májusig tart, a tenger átlaghőmérséklete 26 Celsius-fok, ezért ez az időszak tökéletes a víz alatti világ felfedezésére. A felfedezőtúrák során egészen rendkívüli helyekre juthatsz el, a szigetek között pedig tengerjáró hajókkal vagy motorcsónakokkal közlekedhetsz.

Forrás: Thinkstock

Española szigetén fészkel a galápagosi albatrosz, Rábida partjainál flamingók, vörös tarisznyarákok és oroszlánfóka-kolóniák láthatók, Floreana a zöld tengeri teknősöknek ad otthont, és az egyik legnépszerűbb hely a vadon élő állatok megfigyelésére.

Ha szeretnéd megcsodálni a színpompás vulkanikus képződményeket, érdemes elhajóznod Bartolomé szigetére is, aminek vulkáni kúpjáról káprázatos panoráma tárul eléd, Santa Fé szigetén pedig Galápagos legmagasabb fügekaktuszai állnak. A szigetek körbehajózása hatalmas élmény, a változatos útvonalak gyönyörű partszakaszokat rejtenek, míg a fedélzetről gyönyörködhetsz a végtelen tenger és a távoli mangrove-erdők látványában.

Life.hu tipp
Ha szeretnéd testközelből megfigyelni a türkizkék vízben úszkáló óriásteknősöket és oroszlánfókákat, a San Cristóbal-szigeten található La Loberia strand tökéletes úti cél. Ügyelj azonban a biztonsági távolság betartására, mert a hirtelen mozdulatok és a zaj következtében az állatok agresszívan viselkedhetnek.

Minden sziget egy újabb csoda

A szigetcsoport minden egyes tagjának megvan a maga varázsa, és ebben az érintetlen trópusi paradicsomban olyan élményekben lehet részed, amik életed végéig el fognak kísérni. A Santa Cruz-szigeten fekvő Puerto Ayora pont úgy néz ki, mint egy tipikus ecuadori kikötőváros, ha a parton nem heverésznének oroszlánfókák és tengeri leguánok. Itt működik a Charles Darwin Kutatóállomás is, ahol sok érdekes információt megtudhatsz Galápagos egyedülálló ökoszisztémájáról, utána pedig egy shoppingolással egybekötött ebédet is megejthetsz. 

A mintegy egymillió éves Isabela a legnagyobb az összes sziget közül, és vulkánjaival, valamint csodálatos élővilágával - köztük a híres Darwin-pintyekkel - felejthetetlen pillanatokat ígér.  Az álomszép Tortuga Bay tökéletesen megőrzött tengerpartja idilli látvány, Cerro Brujo fehérhomokos strandján pedig nemcsak a kéklábú szulákat, hanem a korallzátonyok fölött vitorlázó pompás fregattmadarakat is lefotózhatod.

A kéklábú szula és a pompás fregattmadárForrás: Thinkstock

Bár viszonylag kicsi, a Genovesa számít talán az egyik legérdekesebb szigetnek olyan geológiai csodáknak köszönhetően, mint a Darwin-öböl és az Arcturus nevű krátertó. Galápagos tartomány székhelye a San Cristóbal-szigeten fekvő Puerto Baquerizo Moreno, és akkor kel életre igazán, amikor a nap lenyugszik az öböl felett.

Life.hu tipp
Tedd próbára erőnlétedet, és tegyél egy kirándulást a vulkánok világába. Miután tapasztalt helyi túravezetők kíséretében elérted az  Isabela-szigeti Sierra Negra csúcsát, a közeli Chico vulkánt is érdemes felkeresned: az eléd táruló panoráma kárpótol majd a fáradtságért!