Barakk volt - álomlakás lett

loft Stuttgart otthon Németország lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egykori katonai laktanya rideg barakkjai meseszerű terekké változtak. Az átalakításoknak köszönhetően egy igazán modern, fényűző és nagyvonalú, élhető otthonná vált, ahol az egész család jól érzi magát.

A Palmscher Park korábban laktanyaként működött a németországi Esslingen városában, Stuttgarttól nem messze. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően - egy domboldalra épült és mindössze tízpercnyi sétára található a városközponttól - az ezredforduló idején lakóépületekké alakították át az egykori katonai barakkokat.

Fotó: Zooey Braun

Család a barakkban

Az egyik ilyen, közel 400 négyzetméteres, kétszintes, loftlakássá átalakított barakkba néhány éve egy kétgyermekes család költözött – így váltak a hatalmas terek élhetővé és barátságossá: az Ippolito Fleitz Group német építészcsoport kitett magáért, a letisztult modern és minimál terekbe egyedi látványelemeket és belsőépítészeti megoldásokat vittek.

A egyszerre nyíló terek varázsa

Amikor a látogató belép a lakásba, vertikálisan és horizontálisan is egyszerre nyílik meg a tér. A bejáratot egy sejtelmesen áttetsző fényáteresztő függöny választja el a lakótér többi részétől, míg a lépcsőfordulónál kialakított, tükrös gardróbszekrények és az itt található Tom Dixon Mirror Ball lámpa fényes felületei sajátos interakcióba lépnek egymással – a fény játékát csempészik a térbe.

Fotó: Zooey Braun

A konyha és az étkező a közösségi terek színhelye

A földszinten kialakított étkezőben hatalmas asztal kapott helyet, amelynek a helyét mindössze az alatta leterített szőnyeg illetve az asztal fölött elhelyezett látványos kortárs designlámpa jelöli ki. Az étkező és a konyha egy légtérben található, a konyhapult meghosszabbított elemei tökéletes rakodófelületet adnak, ami praktikus az étkező közelében. A rozsdamentes acél konyhai gépek mellett egy egyedi, magasfényű falba épített bortároló található. A tér másik különlegessége az Olaszországból hozatott aranyszínű üvegcsempe, amelyet a fényes felületű alsó és felső szekrények közé terveztek.

Az igazi meglepetés

A nappalit az óriási méretű kanapé, a puha, süppedős szőnyeg és a sarokban elhelyezett zongora uralja, melyet egy, a fölé vágott tetőablakon át beszűrődő fény világít meg. Az igazi meglepetés akkor ér minket, amikor az erkély felé vesszük az utunkat, ott ugyanis a fal teljes szélességében visszatükrözi a teret, a gally- és faágdekoráció pedig a természetességet és a falnélküliség érzetét kelti. A méretes tűzifatároló hasábjai a térben függő elegáns tűzteret táplálják. Az alsó szintet a meleg, természetes színek uralják: a sötétre pácolt tölgy parketta, a földszíneket felvonultató falfestés, a világos függönyök és a fényes és csillogó anyagok.

/1501/Barak2015120134218

Intim szféra, nyugodt esték

A felső szint a szülők intim szférája. Külön kérésre készült a teljesen ablaktalan hálószoba, ahová csak az ajtón juthat be természetes fény, a mesterséges világításról a hatalmas gömblámpák gondoskodnak. A nyitott fürdőszoba tökéletes ellenpontja a hálószobának: a kevésbé elszeparált térben a kék szín dominál, és a hatalmas tükörrel borított falat egyetlen elem választja el a közlekedőfolyosótól.

A Loft ESN-ben immár nyoma sincs az egykori üres és rideg katonai tereknek, az átalakításnak köszönhetően egy tágas, lakható és otthonos életteret hívtak életre.

Cementgyárból lett álomlakáshttp://www.life.hu/csalad/20140930-ricardo-bofill-spanyol-epitesz-megvasarolt-egy-cementgyarat-es-itt-alakitotta-ki-sajat-otthonat-es.htmlRicardo Bofill spanyol építész a hetvenes években fedezte fel a Barcelona környékén évek óta üresen álló és egyre rosszabb állapotban lévő cementgyárat és annyira megtetszett neki, hogy nyomban meg is vásárolta. Család--A lakás, ahonnan egy egész család eltűnthttp://www.life.hu/csalad/20140519-a-nemetorszagi-lakasbol-egy-egesz-csalad-eltunt-elhagyatott-helyek-sorozatunk-kovetkezo-resze.htmlVan egy lakás Németországban, amiből egy szempillantás alatt eltűnt egy egész család. Azóta minden érintetlenül áll – mintha arra várna, hogy a tulajdonosai egyszer csak visszatérnek. Elhagyatott helyek című sorozatunk 11. része következik.CsaládOrigoAhol a lakásokban bokrok nőnekhttp://www.life.hu/csalad/20140416-a-csernobili-atomeromu-mellett-epult-egyhagyatott-varos-pripyat.html1986. április 26-án, ma éppen 28 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros… Elhagyatott helyek című sorozatunk hetedik része következik.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.