Segítség, munkanélküli lettem! - Egy tipp, amivel hamar munkába állhatsz

Forrás: Thinkstock -
továbbképzés átképzés egzisztencia munkanélküli munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár váratlanul ér bennünket a hír, akár saját döntésünkből adódóan válunk munkanélkülivé, egy biztos: új munkahelyet találni manapság nem lesz egyszerű. Sokaknak nincs szakmája, vagy éppen olyan, amivel a jövőben már nem tudnak mit kezdeni. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem szabad megijedni a továbbtanulástól, átképzéstől, mert sok esetben ez az út vezet egy új munkahely felé. Légy bátor, és vágj bele!

Ingyenes átképzések

Amellett, hogy a munkaügyi központ rendszeres állásajánlatokat kínál a munkát keresőknek, ingyenes továbbképzésre is lehetősége adódhat annak, aki regisztráltatta magát, mint munkakereső a lakhelyéhez legközelebb eső munkaügyi központban. A regisztrációt követően a központ munkatársai felmérik a jelentkező lehetőségeit, igényeit és annak tükrében tesznek ajánlatot arra vonatkozóan, hogy milyen irányú átképzést javasolnak neki.

Forrás: Thinkstock

A munkanélküli segély

A jelenlegi szabályozás szerint munkanélküli segélyben az az álláskereső részesülhet, aki az igény beadása előtti 3 évben legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, sem vállalkozása nincs, sem alkalmazásban nincs, illetve a részére a munkaügyi kirendeltség munkát ajánlani nem tud. Az álláskeresési járadék összege a járadékalap 60 százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér napi összegével megegyező lehet, ami 2014-ben 4670 forint volt. A folyósítás időtartama minimum 36 nap, maximum 90 nap.

Természetesen az egyéni igényeket a munkaerőpiac igényeihez igyekeznek igazítani, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan szakirányokat igyekeznek előtérbe helyezni, amiben aktuálisan hiány mutatkozik. Elsősorban a jelentkező iskolai végzettsége határozza meg a továbbképzés, átképzés prioritását. Vagyis a rászorultság foka dönti el azt, hogy valaki részt vehessen egy tanfolyamon vagy szakképzésen. Elsősorban az alacsonyan kvalifikált munkakeresők számíthatnak arra, hogy térítésmentesen vehetnek részt egy-egy átképzésen, amivel kikeveredhetnek a munkanélküliség ördögi köréből.

Forrás: Thinkstock

Te magad is választhatsz

Lehetőség van arra is, hogy a munkakereső talál egy testhezálló tanfolyamot, amelynek elvégzését követően - elképzelései szerint - könnyebben tudna elhelyezkedni és ehhez kér támogatást a központtól. Ám ebben az esetben több a rizikófaktor és kétséges az elhelyezkedés, de ha az illetékes kirendeltség költségvetésébe belefér, megpályázható a tandíj támogatására vonatkozó igény. A munkaügyi központ égisze alatt történt átképzés, szakképzés ideje alatt a résztvevők kereset-pótló támogatásban, ellátásban és társadalombiztosításban részesülnek. A képzések átlagosan fél évig tartanak, de nem ritka az egyéves szakképzés sem. Természetesen ez az idő is beleszámít a majdani nyugdíj kiszámításába, a résztvevők jogfolytonossága ez idő alatt is folyamatos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.