Wellness-kisokos: Téli újjászületéshez, relaxációhoz, értornához

Forrás: Thinkstock -
pihenés relaxáció egészség wellness test wellness-hétvége Danubius 2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszakban nincs is jobb egy néhány napos wellnesshétvégénél. Ilyenkor mindenki előszeretettel veti alá magát a különböző testkezeléseknek, és próbálja ki a jobbnál jobb szaunákat, kabinokat, kamrákat. Ám jó, ha tudod, mi mire jó, és mi történik a testeddel ilyen alkalmakkor. A Life.hu összeállításából most kiderül, hogy melyik élménybarlang milyen célt is szolgál.

Ha rendszeresen szaunázol, akkor jól tudod, hogy egy tökéletesen felépített szaunaszeánsz csodát tesz a testtel és a lélekkel egyaránt. A szaunázás illemtanát korábban már körbejártuk, írtunk arról is, hogyan kell vegyíteni a szaunázást a sporttal, valamint bemutattuk a szaunaorgazmust is. Lássuk hát, miképp használhatjuk ki a wellness-szálló nyújtotta további lehetőségeket is!

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Sokak fejében nem tiszta a wellness és a spa közti különbség. A wellness-szolgáltatáshoz hozzátartozik a sport, a masszázs és a rekreáció is. Egy teljesen átlagos wellnessközpont legalább kétfajta szaunával felszerelt, különböző edzéseket tart, akár jógát, tajcsit is, és szépségszalon is üzemel a területén. Fontos különbség, hogy a wellnesshez hozzátartozik ma már a mentális problémák kezelése is.

Míg tehát a wellness inkább a mozgásra épül, addig a spa leginkább a különböző kezelésekre. Ilyen például a gőzfürdő, az aroma- és a fitoterápia. Egy spa-kezeléshez zene, illatok és fények társulnak, továbbá minden a meleg és hideg érintések harmóniáján alapszik.

Infraszauna

Az infraszauna sokféle panaszra, egészségügyi és szépészeti gondra jelenthet megoldást. Az infrasugarak ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe hatolva melegítik fel a testedet, és ott fejtik ki jótékony hatásukat. Izom- és ízületi betegségek, hát- és gerinc-, valamint végtagfájdalmak, továbbá szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére is kiváló. A téli időben pedig, okosan használva, meggátolja az influenza kialakulását is. Azon kívül, hogy méregtelenít és erősíti az immunrendszeredet, csökkenti a fáradtságod, segít az ellenálló képesség megőrzésében, feszesít, és a súlycsökkenésben is komoly szerepe lehet.

Ha nem vagy nagy infraszaunázó, első alkalommal 35 fokról indulj, és kezdetben negyed órára ülj be! Később mind a hőfokot, mind pedig az időtartamot növelheted. Fontos, hogy egy nap csak egyszer használd, viszont több napon keresztül. Előtte igyál sokat, és pár tornagyakorlat sem árt, mielőtt beülsz az infrába.

Infraszaunával a narancsbőr ellen:

A narancsbőr elleni kezelés első lépése az infraszauna, mely fellazítja a kötőszöveteket. Az infrakabin 35 fokos levegőhőmérséklete anélkül segíti a méreganyagok eltávolítását és a verejtékezést, hogy megterhelné a vérkeringést. Az infravörös meleg az élő szövet természetes hővezetésének köszönhetően továbbhalad a mélyebben fekvő rétegekbe, ahol a véráramlás viszi tovább magával és osztja el az egész szervezetben, így fejti ki azután pórustisztító és sejtregeneráló hatását. 4 módszer, amivel örökre elűzheted a narancsbőrt című cikkünket itt érheted el.

Bioszauna

A bioszauna lehet a tökéletes megoldás azoknak, akiknek a sima szauna túl meleg, párás. Egy ilyen kabinban csupán 50 ºC körüli a hőmérséklet, a páratartalom pedig 20-60% között mozog. Azzal együtt, hogy egyáltalán nem terheli meg a tested, egészségjavító hatása van. A bioszaunában különböző fények váltják egymást, amelyek más-más hatással vannak a testedre és a lelkedre is, vagyis a melegterápia igen erős hatást fejt ki a szervezetedre. Ha tehetjük, hetente legalább egyszer két órát szánjunk a testünkre és a lelkünkre.

Forrás: Thinkstock

Kezdetben, az infraszaunához hasonlóan, körülbelül negyed órát tölts a melegkabinban, utána pedig lassan hűtsd le a tested! Ne gondolj rögtön a hideg vizes zuhanyra, elég, ha kimész a friss levegőre, és megtöltöd tiszta oxigénnel a tüdődet!

Év eleji feltöltődés garantálva:

Nincs is jobb dolog annál, mint az évet egy pihentető wellnesshétvégével kezdeni. Mutatunk néhány olyan szuper helyet, ahol a különböző szolgáltatásoknak hála az év eleji feltöltődés garantált. (Köztük olyat is, ahol bioszauna is van.)

Krioszauna

Mint az korábbi cikkünkből kiderül, a krioszauna számos betegség esetén hasznos, a sportsérülésektől kezdve a pikkelysömörön át a depresszióig, sőt a narancsbőr ellen is hatásos. Az erre a célra szolgáló helyiségben ugyanis fogvacogtató mínusz 130 Celsius-fok van.

A krioterápiás kamra épp fordítva működik, mint a sima szauna. A hideg levegő hatására a szervezet védekező üzemmódra vált, vagyis a vér a végtagokból a fontosabb szervekbe áramlik. Először egyébként az akklimatizációs kamrában kell tartózkodni fél percig, ahol mínusz 60 fok van. Ezt követi a valódi kezelés, amely mindössze három percig tart, és bármikor meg is szakíthatod. Fájdalomérzet állítólag nincs, mindössze csak a hideget fogod érezni.

Szauna ruhában:

A szaunával ellentétben itt védőöltözetet is viselhetsz: bolyhos pamut alsóneműt, kesztyűt, térdzoknit, fejpántot, orr- és szájvédő maszkot, továbbá pólót is fel lehet venni. A védőöltözet segítségével megelőzhetők a végtagok fagyási sérülései, a test mégis eléggé le tud hűlni ahhoz, hogy a krioterápia hatékony legyen.

Gőzkabin és gőzfürdő

A gőzkabin és a gőzfürdő izomlazító, stresszoldó és fájdalomcsillapító hatású, de ajánlják mozgásszervi panaszok enyhítésére, keringési zavarokra, valamint az infraszaunához hasonlóan a cellulitisz tüneteinek enyhítésére is. Mivel ebben az esetben tulajdonképpen inhalálsz, segíti a légúti megbetegedések kezelését, és az immunrendszeredet is erősíti. Vagyis akár a megfázásodat, influenzás vagy asztmás tüneteidet is csökkentheted vele.

Már fél óra alatt is rengeteg mérgező salakanyagoktól megszabadulhatsz, így ha nem bírod a tartósan magas párát, ennyi idő is elegendő lehet belőle.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Ahogy a wellness és a spa szavak, úgy a termálvíz és a gyógyvíz kifejezések is hajlamosak összekeveredni a fejekben. Pedig Magyarországon a jogszabályoknak megfelelően az a hévíz nevezhető termálvíznek, amelynek a hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot.

A gyógyvíz ezzel szemben független a hőmérséklettől. Azokat a felszín alatti vizeket nevezhetjük gyógyvíznek, melyeknek bizonyítottan van valamilyen gyógyító hatásuk.

Tepidárium

A tepidárium, vagyis a langyos melegedőhely a wellnessfürdők egy olyan részlegét jelöli, ahol a levegőt éppen csak egy kicsivel fűtik a testhőmérséklet fölé. Tehát körülbelül 37-39 fok van bent. A bioszaunához hasonlóan azoknak javasolják, akik nem bírják a nagyon forró szaunát. A tepidárium kellemes hőmérsékletével javítja a vérkeringést, és mivel nem idéz elő erős izzadást, nem terheli meg a testedet sem. Emellett nyugtató és stresszoldó hatása is van, legfőképpen ha a relaxálást szín- és aromaterápiával kombinálják. Kiválóan alkalmazható szaunázás, illetve gőzkabinhasználat előtt, illetve ezek levezetéseként is. Mindkét esetben legalább félórás benntartózkodás javasolt.

Aromakabin

Ha nemcsak a testedet, de a lelkedet is kényeztetnéd, akkor a bioszauna mellett az aromakabint is érdemes kipróbálnod. Ezek a helyiségek eltérő hőmérsékletűek és páratartalmúak lehetnek, a hangsúly ugyanis a illóolajok által kifejtett hatáson van. Belélegezve a csodás olajokat felszabadulnak a légutak, és azonnal meg is nyugodhatsz. A legjobb benne, hogy időkorlát nélkül élvezheted az aromakabin kényeztetését, a használata pedig minden korosztály számára ajánlott. Nem kell direkt, ciklikusan ismételned a benntartózkodást, és nem kell félni attól sem, hogy esetleg túlzásba esel, a túladagolás ugyanis szinte lehetetlen.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha éppen menstruációs görcsökkel küzdesz, melyek épp a wellnesshétvége folyamán támadnak meg, az aromakabinban könnyen véget vethetsz a szenvedésednek!

Sókamra

Bár a só fehér, asztali változatát egyre több betegségért teszik felelőssé, addig a légúti problémákat régóta kezelik sószobákban, sóbarlangokban, így a wellness-szállodákban a sókamra is igen nagy népszerűségnek örvend. Mivel a sós levegő belélegezve tisztítja a légutakat, regenerálja a nyálkahártyát, allergia és felső légúti megbetegedések ellen is hatásos, valamint tiszta és allergénanyag-mentes környezetet hoz létre, az emberek évszázadok óta vonulnak gyógyulni sóbarlangokba, kihasználva annak nyugtató, regeneráló hatású levegőjét.

Mivel a sótéglák színe színterápiás hatással is bír, a narancssárga fény akár a depressziót is elűzheti. Akármennyire kellemesen is érzed magad a barlangban, az elérésének sokszor fizikai és időbeli korlátai vannak, vagyis nem ülhetsz ott egész nap. Pedig a felsorolt esetekben a gyógyulás csak állandó páratartalmú helyen eltöltött huzamos idő alatt következhet be.

Otthon is építhetsz sókamrát:

A himalájai sóból különböző méretű darabokat alakítanak ki, így csempét és téglát is egyaránt beszerezhetsz magadnak, melyek esztétikus építőanyagként funkcionálhatnak. Ezekből könnyen dekoratív sófalat lehet kialakítani, mely megvilágítva színterápiás megoldásként javítja a hangulatod, és a lelkedet is ápolja. A hátsó világítás révén nemcsak dekoratív eleme lehet a hálószobádnak vagy a nappalidnak, de a fényforrások hője megnöveli a kipárolgó sórészecskék számát is. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.