Az öngyilkosságnak számos módja van, de mindközül talán az a legszörnyűbb, amikor a szülők először a magatehetetlen kisgyerekekkel végeznek és csak azután magukkal. Az pedig ép ésszel szinte már felfoghatatlan, amikor a családi kupaktanács közösen, felelősségük teljes tudatában dönt úgy, hogy a család minden tagja véget vet az életének.

Félelem az apokalipszistől

Tavaly ősszel egy Utah államban élő házaspárt és három gyermeküket találták holtan az otthonukban, feltehetőleg kábítószer-túladagolás okozta a vesztüket, miután barátaiknak arról számoltak be, hogy rettegnek a közelgő apokalipszistől. A rendőrség olyan régi iratokat is talált, amelyben az anya arról értekezik, hogy Isten nevében gyilkolná meg saját családtagjait. Szeptember 27-én találtak rá Benjamin és Kristi Strack, valamint három gyermekük, a 14 éves Benson, a 12 éves Emery és a 11 éves Zion holttestére saját otthonukban. A hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a halált kábítószer-túladagolás okozhatta, mivel az apa szervezetében nagy mennyiségű heroint, míg az anya szervezetében négyféle drogot is találtak.

A Strack család

Mindhárom gyermek a metadon és diphenhydramine nevű drog miatt vesztette életét, így a két legfiatalabb gyermek egyértelműen gyilkosság áldozata lett. A család ismerősei szerint a szülők aggodalmukat fejezték ki a gonosz világgal kapcsolatban és el akartak menekülni a közelgő végzet elől. Az ágyban nyakig betakart holttestekre a legidősebb fiú és barátnője talált rá, bár egy nyomozó szerint a testeket valaki a haláluk után rendezhette el. A lakásban rábukkantak még egy korsó vörös italra, egy sárga löttyel teli lila vödörre, egy zacskó marihuánára és más gyógyszerekre, többek között altatókra is. A bírósági feljegyzések alapján kiderült, hogy a házaspárnak jogi és pénzügyi problémái voltak, valamint gyógyszeres kezelésen is átestek néhány évvel ezelőtt.

A gyerekek gyógyíthatatlan betegsége miatt döntött úgy az egész család, hogy nincs értelme tovább élni

Feltehetően kollektív öngyilkosság szándékával nagy mennyiségű gyógyszert vett be egy maglódi család négy tagja még 2009-ben. Hárman meghaltak, az anyát pszichiátriára szállították. A rendőrségi információk szerint vélhetően közös megegyezéssel akart véget vetni az életének egy 53 éves nő, hasonló korú férje, valamint 19 és 20 éves lányuk. Mind a négyen nagy mennyiségű gyógyszert vettek be, de az anya még fel tudta hívni a háziorvosukat, akinek elmondta, hogy a férje meghalt. A helyszínre érkező orvos nemcsak a férjet, hanem a két lányt is holtan találta, ám a bejelentést tevő asszony életben maradt. Őt a pszichiátriára szállították, ellene öngyilkosságban való közreműködés miatt büntetőeljárás indult. A nyomozás során kiderült, hogy a család két felnőtt gyermekének gyógyíthatatlan betegsége miatt jutottak mind a négyen arra az elhatározásra, hogy véget vetnek az életüknek. Állítólag az anya azért élhette túl a szörnyűséget, mert pszichiátriai betegségére szedett gyógyszerei közömbösítették az öngyilkossághoz használt szert.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Családi dráma miatt halt meg a milliárdos és családja

Rejtélyes körülmények között halt meg Jan Peter Schmittmann és családja – a tragédiáról Schmittmann idősebbik lánya értesítette a rendőrséget, ő találta meg a három holttestet. Meg akarta látogatni a szüleit, mielőtt elutazott volna Indiába, hogy részt vegyen egy szakmai gyakorlaton. Az átélt sokk miatt azóta is rendőrségi pszichológus foglalkozik vele. Schmittmann felesége, Nelly és lányuk, a huszonkét éves Babette halálának körülményeiről csak annyit árult el a rendőrség: „Minden jel arra utal, hogy családi dráma játszódott le, amelynek látszólag nincs köze a bankár üzleti ügyeihez." Schmittmann annak idején hatalmas összeget markolt fel az általa vezetett bank, az ABN Amro államosítása után. 2003 és 2007 között irányította a pénzintézetet, és hatalmas felháborodást keltett, amikor nyilvánosságra került a végkielégítés összege (2,4 milliárd forint). 

Jan Peter Schmittmann
Forrás: Origo
Interjú Deáki Tímea coachcsal az egyre terjedő jelenségről

Mit érez egy szülőpáros akkor, amikor beleegyeznek, sőt bátorítják a gyereküket abban, hogy azok öngyilkosok legyenek?

Szögezzük le: ezek az emberek nem egészségesek, kezelésre szorulnak. A bátorítást akkor teszik, ha ők maguk is öngyilkosságra készülnek. Ezekben a családokban az átlagtól erősebb a meggyőződés, hogy egy másik világban jobb "életük" lesz. Ha a halál beálltával a korábbi feltevésük beigazolódik, akkor pedig szeretnének a hozzájuk közel álló személyekkel együtt élni tovább abban az új világban. Ezért szorgalmazzák, hogy együtt kövessék el a dolgot: ha valamelyikük kimarad, félő, hogy soha többet nem találkoznak egymással.

Mit éreznek az egyes családtagok, amikor látják egymás haláltusáját?

Ez ember- és helyzetfüggő. Lehet valamiféle ráeszmélés arra, hogy nem is volt olyan helyes ez a döntés. Többször hallani, hogy végül nem mindenki fejezte be a családból a folyamatot. Lehet persze az is, hogy ez az egész az elképzelésük velejárója, s a földi szenvedés szükségszerű ahhoz, hogy átlépjenek egy általuk jobbnak vélt világba. Éppen ezért többnyire a lehető legkíméletesebb módját választják az öngyilkosságnak.

A már nagyobb, akár kamasz gyerekek hogyan vehetők rá egy ilyen tettre (mennyire erőteljes ilyen esetben a szülői ráhatás)?

Ez az egész az addigi szocializálásukkal van összefüggésben. Ha soha nem beszéltek erről a gyerekkel, akkor nem sok esélye van a szülőnek arra, hogy rávegye. Szerencsés helyzetben a gyerek próbál közbeavatkozni, segítséget hívni. Azonban, ha a gyermek már kicsi korától ebben a bűvkörben él, csak jó gyerek módjára, szinte meggondolatlanul megy a szülei után. Aki nem ismer alternatívákat, azt sem tudja, hogy mitől készülnek megfosztani őt.

Külső szemlélőként (ismerősök, rokonok) észrevehetik-e egy ilyen tettnek az előzményeit? Ha igen, mint tudnak tenni, hova fordulhatnak?

Az ilyen családokra jellemző az elszigeteltség. Ha egyszer-egyszer ki is adták nézeteik egyes elemeit a családnak, barátoknak, általában nem igen beszélnek a dologról. Meggyőződésük, hogy az egész világ ellenük van ezzel az üggyel kapcsolatban, ezért otthon egy szövetséget kötve nem kommunikálják a dolgot. Így nagyon kevés a környezeti befolyás lehetősége. Ha valakinek mégis feltűnik valami, meglátásait ossza meg szakemberrel. A csoportos öngyilkosságra készülő embereket egy barát vagy családtag nagy valószínűség szerint nem tudja lebeszélni a dologról. Akár a rendőrséget is be lehet vonni. Arra azonban figyelni kell, hogy alaptalanul nem szabad megvádolni senkit. Ha az egész csak kitaláció, akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk.