Erőszakos gének harca – testvérek, akik egyáltalán nem hasonlítanak egymásra

testvér hasonlóság genetika család Vilmos herceg Harry herceg gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Testvérek. Az egyik magas és vékony, míg a másik alacsony, gömölyded. Az egyiknek kék, a másiknak barna a szeme. Az egyiknek még idősebb korában is dús a hajkoronája, míg a másik már a húszas éveinek elején kopaszodik. Hogyan lehetséges mindez? Egyáltalán: hogyan lehetnek ennyire különbözőek a testvérek? Lehet, hogy Vilmos és Harry herceg sem azok?

Vannak testvérek, akik úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás és vannak olyanok is, akik között még véletlenül sem vélünk semmiféle hasonlóságot felfedezni. Hogyan lehetséges mindez? Dr. Czeizel Endre egy korábbi előadásában arról beszélt, hogy a közös családi gének egy gyermekben mindenképpen 50 százalékban az anyától és 50 százalékban az apától származó genetikai tervrajz alapján alakulnak ki, így a világra jött utód – érthetően – elsősorban a szüleire hasonlít. Az alapvető szabály az öröklődésben az, hogy minél közelebbi a rokonság foka, annál nagyobb a hasonlóság, vagyis, a gyerekek elsősorban a szüleikre hasonlítanak.

Forrás: genetic.ulriccollette.com

Miért felelősek a gének?

Csemeténk fogantatásának pillanatában a hímivarsejt és a petesejt génállománya egyesül, s ez a génállomány már együttesen felel a kisbaba külső és belső tulajdonságainak kialakításáért. A több ezer gén mindegyikének jól meghatározott feladata van. Vannak gének, amelyek a baba szem- és hajszínének, az arc szerkezetének, a csontozat részeinek, a belső szerveknek, az agynak, az idegeknek a formálásáért felelősek.

Mitől függ, hogy egy testvérpár tagjai hasonlítanak-e egymásra?

A gének párosával működnek, így gondoskodnak arról, hogy mind az apa, mind az anya tulajdonságai fellelhetők legyenek az utódban. Ám a jellemző sajátosságok kialakításában – például termet, hajszín, szemszín, fülek formája - egyetlen, a domináns, erős gén jut kifejezésre, legyőzve és eltávolítva a recesszív, azaz gyenge géneket. Tulajdonságaink tehát attól függnek, hogy e két gén közül melyik lesz az erősebb. Ezért fordulhat elő, hogy két vérszerinti testvér külsőleg alig hasonlít egymásra, mivel egyikükben az anyai, másikukban pedig az apai gének érvényesülnek határozottabban.

Sok vád érte a királyi családot is, hogy a hercegek, Vilmos és Harry talán nem is testvérek, hiszen külső jegyeik alapján egyáltalán nem hasonlítanak egymásra.

/1502/Vilmo2015211161045
/1406/Boldo201462016253

/1409/Ezek_2014915151334

Szerinted hasonlít egymásra a két testvér?

Ulric Collette kanadai fotós elképesztő képeket készített a családtagok közötti genetikai hasonlóság szemléltetésre. A családtagokról készült fotókat ketté vágta, majd összeillesztette egy képpé, és ez által egy arccá. Az eredmény bámulatos.

/1502/Csod_2015211162353

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.