Valentin-nap környékén szinte magától értetődő ötlet ellátogatni Európa romantikus fővárosaiba. De mi lenne, ha idén nem a turistaáradathoz csatlakozva látogatnád végig a legismertebb látnivalókat, hanem inkább a rejtett kincseket keresgélnéd?

Róma minden szeglete romantikus

A Szent Péter-bazilika, a Spanyol-lépcső és a Trevi-kút természetesen kihagyhatatlan, de a kötelező látnivalók után érdemes elszakadni a legismertebb turistaútvonalaktól, és sétálni egyet a Porta Portese vasárnapi bolhapiacán, vagy az Aventinus-dombon, a Giardini degli Aranci parkban, amely ugyan tavasszal és nyáron látványosabb, ám ilyenkor is kellően romantikus helyszín.

Bal kép: a máltai lovagrend épületének kulcslyuka Jobb felső kép: Giardini degli Aranci park Jobb alsó kép: Porta PorteseForrás: www.romanditaly.com, Fotó: Giulia Gattuso, Steve McCurry

Ne felejts el benézni a máltai lovagrend épületének mesterien megtervezett és elhelyezett kulcslyukán, ugyanis bármilyen hihetetlen, innen nyílik az egyik legjobb kilátás a Szent Péter-bazilika kupolájára. A nevezetes kulcslyuk a Piazza dei Cavalieri di Maltán található. Ha az ókori Róma hangulatára vágysz, a Colosseum és a Fórum után látogass el a Via Appia Anticára is, amely szintén kiváló helyszíne a romantikus sétáknak.

A város északkeleti részén fekvő Quartiere Coppede valóságos szecessziós mesevilág, itt Róma egy egészen más arcát ismerheted meg.

Life.hu tipp

Gyertyafényes vacsorákra a klasszikus olasz filmekből ismert római hangulatot árasztó Trastevere negyed a legjobb választás, a legfinomabb fagyit pedig a San Crispinóban szolgálják fel (Piazza della Maddalena 3. és Via della Panetteria 42.).

A Life.hu extra tippje

Járd be Rómád, és fedezd fel a rejtett kincseit! Városlátogatás Rómában, magyar nyelvű idegenvezetéssel - 84.900 forint/fő/3 éjtől

Prága, a valódi ékszerdoboz

Ha történelmi hangulatra vágysz, de szeretnéd elkerülni a Hradzsinba látogató tömegeket, célozd meg a kedveseddel inkább Vysehrad várát. A név nem véletlen: az erődítmény a mi Visegrádunkhoz hasonlóan egy magaslatra épült, innen ered az elnevezése. A város Smychov negyedében, a Kinský zahrada parkban áll Szt. Miklós hangulatos fatemploma, amely eredetileg egy ukrán faluban épült fel, majd 1929-ban, darabjaira szedve szállították Prágába, ahol a mostani helyén építették újjá. Nem könnyű megtalálni, épp ezért nem vonzza turisták seregeit, pedig a hely valóságos kis ékszerdoboz. Az Emauzy kolostor a város ismert látnivalóinak közelében fekszik, mégis sokan elmennek mellette, pedig az 1348-ban alapított hely már csak gótikus freskói miatt is megér egy látogatást.

Life.hu tipp
A Velkoprevorske Namesti névtelen hídján messziről látszanak a szerelmesek által elhelyezett lakatok – ti is itt hagyhatjátok a sajátotokat!

London elvarázsolt világa

Londont sokan nem tartják kifejezetten romantikus úti célnak, pedig itt is bőségesen van hely és alkalom a romantikázásra. A Kensington High Street fölötti tetőkertek 0,6 hektáros mesterséges oázisában például három tematikus kertet is találtok, ahol elbújhattok a város nyüzsgése elől. A London Bridge és a Tower között félúton fekvő parkban a St-Dunstan-in-the East plébániatemplom romjai csábítanak sétára: az 1100-ban épült templom először az 1666-os londoni tűzvészben sérült meg súlyosan, de ekkor még helyrehozták. Amikor viszont a második világháborúban nagyrészt elpusztult, már nem építették újjá, inkább egy nyilvános parkot alakítottak ki körülötte.

Forrás: www.londonmandir.baps.org

A város északkeleti részén található Európa első tradicionális hindu temploma, a BAPS Shri Swaminarayan Mandir, ismertebb nevén a Neasden-temlom, amelynek építéséhez 5000 tonna hófehér márványt használtak fel, és amely a londoni télbe is képes elhozni India hangulatát.

Life.hu tipp
London legeldugottabb múzeumában, a Hoxton Overground metrómegállónál található Geffrye Múzeumban történelmi lakásbelsőkben gyönyörködhetsz. A múzeum kertje is figyelemre méltó, kávézója pedig remek hely a felfrissüléshez.
A Life.hu extra tippje

Valentin-nap Londonban, Európa egyik legpatinásabb fővárosában - 59.900 forint/fő/3 éjtől

Párizs, az örök klasszikus romantikára vágyóknak

A szerelmesek városának is vannak még fel nem fedezett tartalékai: a város védőszentjének, a Párizst 451-ben a hun hódítástól megmentő Szent Geneviéve-nek emlékét őrző Eglise St-Etienne-du-Mont templom a Panthéonnak is otthont adó Place Ste-Geneviéve-en található, és sokak szerint az egész város egyik legszebb egyházi épülete.

Forrás: www.saintetiennedumont.fr, Wwikipédia

A Jardin des Serres d'Auteuil üvegházai menedéket adnak a februári hideg elől, trópusi növényei, állatai és halakkal teli medencéi pedig fantasztikus látványt nyújtanak. A Musée Marmottan Claude Monet-nek otthont adó villa szintén a világváros egyik rejtett gyöngyszeme: Monet képeinek hatalmas gyűjteménye mellett más impresszionista festők, például Pissarro, Renoir, Manet, Degas és Caillebotte műveit is megtalálod itt. 

Life.hu tipp
A Párizs történelmének érdekességeit bemutató Carnavalet Múzeum egyik legérdekesebb pontja Georges Fouquet ékszerboltja, amelyet eredeti formájában csodálhatsz meg: az Alphonse Mucha által 1901-ben tervezett üzletbelsőben egy kicsit te is a múlt század eleji szerelmesek helyébe képzelheted magad, akik közül sokan itt választottak jegygyűrűt maguknak.