A görög metropolisz éveken át csak „egyéjszakás kalandnak" számított útban a környező szigetek felé, de ma már egy kiruccanás sokkal többet nyújt a főbb nevezetességek előtti szokásos fotózkodásnál. Athén újra feltalálta magát egy olyan városként, ahol harmonikusan illeszkednek egymáshoz a múlt emlékei és az új kor vívmányai, így ideális „randihely" történelemrajongóknak, trendkövetőknek. 

Szókratész, Platón és Periklész nyomában

Athén a világ egyik legrégebbi városa: egyszerre ősi és modern, zsúfolt, mégis élhető, amit ikonikus műemlékei, múzeumai és kozmopolita varázsa tesz igazán egyedi hellyé. A 4 millió lakosú görög főváros kellemesen felfedezhető gyalog, a legfőbb nevezetességek karnyújtásnyira vannak egymástól.

Forrás: Thinkstock

 A látképet az UNESCO világörökség részét képező Akropolisz uralja a Parthenónnal – a szűz Pallasz Athéné templomával -, a számos kultusznak otthont adó Erekhtheionnal, a hatalmas bejárati kapuval (Propülaia) és Niké templomával. A 2,5 mérföld hosszú régészeti sétány köti össze a város legfontosabb történelmi helyszíneit, beleértve a Dionüszosznak szentelt arénát, a Hadriánusz alapította könyvtárat, Zeusz templomának romjait, a Kerameikosz temetőt és az agorát (ókori piactér), ami Szókratész és Platón idején a politikai, gazdasági és kulturális élet központjának számított.

Az ősi fellegvár és a körülötte lévő helyek körbejárása után keresd fel Európa egyik legizgalmasabb, 2009-ben megnyílt múzeumát, ahol bepillantást nyerhetsz az ókori Akropolisz mindennapjainak lenyűgöző aspektusaiba.

Life.hu tipp
A teljesen felújított Nemzeti Régészeti Múzeum egyedülálló a maga nemében. A rendhagyó kiállításokon megismerheted a görög művészet evolúcióját, és egy-két remekmű biztosan ismerős lesz az útikönyvekből, mint pl. a hatalmas Poszeidón-szobor vagy Agamemnón csillogó aranymaszkja.
Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje
Peloponnészosz a szédítő hegyek, a mély szakadékok, a zöld völgyek és a vadvirágos rétek érintetlen mozaikja, felbecsülhetetlen értékű kulturális és történelmi kincseit egy kalandos kirándulás keretében fedezheted fel. Járd be Athént tavasszal - 69.900 forint/fő/4 éjtől

Kulináris és kulturális élmények minden sarkon

A város szívében lévő Plaka igazi turistamágnes, nosztalgikus miliőjébe te is egyből beleszeretsz. Ez a régi városnegyed izgalmas egyvelege a múltnak és a jelennek, kanyargós terein, élettel teli utcáin végigsétálva úgy fogod érezni magad, mintha visszarepültél volna az időben. Itt élmény a vásárlás is: csillogó ékszerek, sálak és antik tárgyak között csemegézhetsz, az Aiolou nevű bevásárlóutcán pedig nem tudsz ellenállni a friss élelmiszerek és a gyönyörű kézműves termékek csábításának. Ha megéheznél, rengeteg nagyszerű taverna közül választhatsz, ahol természetesen meg kell kóstolnod a souvlakit vagy a pastitsiót, és engedned kell egy kupica ouzó kísértésének.

Forrás: Thinkstock

A Plaka legfestőibb része az Anafiotika negyed, ami a hófehérrel meszelt házakkal, a kápolnákkal és az erkélyeket befutó színes virágokkal csodálatos mediterrán hangulatot áraszt. Ha csendes visszavonulásra vágysz, az Athén szívében lévő 16 hektáros kert kis tavaival, eldugott sétányaival és hatalmas fáival tökéletes hely a relaxálásra. A város egyik fő attrakciója a Szintagma tér a parlament impozáns épületével, ahol megnézheted a népviseletbe öltözött evzónok őrségváltását, és felfrissülésként beülhetsz a teret övező hangulatos kávézók egyikébe.

Life.hu tipp
A naplemente a legjobb idő arra, hogy felkapaszkodj Athén legmagasabb pontjára, a Lycabettus-dombra, ahonnan csodálatos a kilátás. Itt egy fantasztikus étterem és egy szabadtéri amfiteátrum is található, ahol olyan híres művészek léptek fel, mint Peter Gabriel, Leonard Cohen és Gary Moore.

Vedd át a helyiek életörömét!

A görög fővárosban a mozik, az éttermek és a bárok sokáig tartanak nyitva, és még a késő esti órákban is rengetegen időznek a kiülős teraszokon. A Monastiraki északnyugati részén található Psiri Athén „Soho"-ja, ami mágnesként vonzza az athéni fiatalokat és azokat a turistákat, akiket szeretnének belekóstolni a nyüzsgő éjszakai életbe.

Forrás: Thinkstock

Az Oineas a kiállított vintage tárgyak miatt rendkívül érdekes étterem, de az ételek is kiválóak, nem beszélve az isteni olajbogyópasztáról, amit friss kenyérrel kínálnak. Ha te is rajongsz az egyedi lábbelikért, van egy hely Athénban, ami igazi kuriózumnak számít. Az 1929-ben született költő és cipész, Stavros Melissinos törzsvásárlói között olyan hírességek szerepeltek, mint Sophia Loren és Jackie Onassis - az Aghias Theklas utcában lévő üzletben te is meglepheted magad egy eredeti Melissinos-szandállal. Ne hagyd ki a szép épületekkel, nagykövetségekkel és múzeumokkal tarkított Vasilissis Sofias sugárutat és Athén gyönyörű strandjait, ahol élvezheted a kellemes tavaszi napsütést.

Life.hu tipp
Vasárnap reggel kihagyhatatlan program a Monastiraki tér bolhapiaca, ahol az antik festményektől a könyveken át az egyedi ruhadarabokig szinte minden kapható, ám Athén központi piacát (Varvakios Agora) is érdemes beiktatnod a programba, hiszen a gasztronómiai élvezetek mellett vizuális élménynek sem utolsó.