Világszerte nincs egyetértés abban, hogy a gyerekvállalás boldogabbá teszi-e az embert, vagy csak még több problémát okoz a kialvatlanság, az időhiány és az anyagi terhek miatt. 

Egy holland kutatás szerint azonban a gyerekre vágyó, de gyermektelen nők csak addig szenvednek, amíg meg nem tanulnak lemondani arról, hogy gyerekük legyen.

Mindez egyértelműnek és világosnak tűnik, viszont van egy csavar a történetben: azok a nők, akiknek már van gyermekük, de több utódot szerettek volna, jobban szenvednek, mint azok a gyermektelen nők, akik nagyon vágytak volna ugyan szülni, de fel tudták dolgozni, hogy erre nem volt lehetőségük, és továbbléptek az életben.

Forrás: Thinkstock

A kutatás során 7 ezer holland nővel töltettek ki kérdőíveket, akik 1995 és 2000 között estek át különféle termékenységi beavatkozásokon. Többek között arra kellett választ adniuk, hogyan érzik magukat, mi okozta a terméketlenségüket, és született-e végül gyermekük. A többségük jól érezte magát a bőrében, kivéve azt a kb. 6 százalékát a megkérdezetteknek, akik még mindig gyermek után vágyódtak, több mint egy évtizeddel az utolsó sikertelen beavatkozást követően.

„Azok a nők, akik még mindig nagyon vágytak gyerekre, 2,8-szor nagyobb eséllyel küzdöttek súlyos mentális problémákkal, mint azok a nők, akik elengedték ezt a vágyukat” – foglalta össze a lényeget Sofia Gameiro, a walesi Cardiff Egyetem pszichológiatanszékének előadója. Kiderült az is, hogy azok a nők, akik sikeres kezelésen estek át, és gyerekük született, nem gyógyultak ki a mentális betegségekből teljesen, tehát a gyerek önmagában véve nem gyógyír a problémákra akkor sem, ha különösen fontos volt az anya számára, hogy megszülessen.