Képzeld csak el: egy szélfútta homokdűne tetejéről gyönyörködsz a naplementében, hallgatod a fenyőerdő csendjét, relaxálsz egy kellemes helyi fürdőben, és a macskaköves utcákon bóklászva folyamatosan egyik ámulatból a másikba esel. Litvánia színtiszta élvezet!

Fedezd fel Európa alig ismert gyöngyszemét!

A litvánok méltán büszkék országukra, és ha ellátogatsz a Balti-tenger partján található országba, egészen különleges élményekben lehet részed. A helyiek kedvesek, vendégszeretők, és ha szóba elegyedsz egy idős emberrel, rengeteg érdekes történetet hallhatsz. Ha pihenésre vágysz, Litvánia kiváló lehetőség a csendes visszavonulásra: a végtelennek tűnő erdőknek, a gyönyörű tavaknak és az országot keresztül-kasul behálózó folyóknak olyan lélekpihentető a harmóniája, amit másutt talán soha nem éreztél.

Forrás: Thinkstock

Ha pedig nyüzsgésre vágysz, a litván városok mindig izgalmas kalandnak ígérkeznek: gazdag gyűjteménnyel rendelkező múzeumok, művészeti galériák, színházi és zenei csemegék, lenyűgöző éjszakai élet, érdekes sportesemények – nem beszélve az autentikus ételekről és italokról, amit feltétlenül meg kell kóstolnod. A látnivalók sokaságát felsorolni is nehéz, de mi összegyűjtöttük neked az öt legjobb helyet, amit nem szabad kihagynod, ha Litvániában jársz.

A főváros, Vilnius esteForrás: Thinkstock
Forrás: www.heviz.hu
A Life.hu extra tippje

Lazulj el és élvezd a hazai gyógyvizek csodálatos hatását - pihenj Hévízen! Családias szállodában töltenél el egy hétvégét, netán a pároddal tervezel romantikus utazást? ITT kiválaszthatod magadnak a tökéletes hévízi úti célt. 

Vilnius, a barokk remekmű

Litvánia fővárosa páratlan egyvelege a gyönyörű barokk, reneszánsz és gótikus épületeknek, a titokzatos sikátoroknak, a színes templomoknak, ahol olyan érzésed támad, mintha szabadtéri múzeumban járnál. Vilniusban található Európa egyik legnagyobb alapterületű óvárosa, és olyan nevezetességeket rejt magában, mint a több évszázados múltra visszatekintő székesegyház, a késő gótika remekművének számító Szent Anna-templom, a Báthory István alapította vilniusi egyetem, az Elnöki palota és a Hajnal-kapu, ami a város egyik legfontosabb műemléke. Mérete ellenére nehéz eltévedni az óvárosban, és a legjobb módja annak, hogy megismerd ezt a világörökségi területet, ha hagyod magad elveszni a kanyargós középkori utcák labirintusában.

Vilnius óvárosaForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
A Vilniustól kb. 30 km-re található Trakai vízi vár az ország leglátogatottabb műemléke. A litván nagyhercegség egykori központja a gyönyörű természeti környezet, a sokszínű szabadidős programok, az egyedülálló hangulat és a helyi finomságok miatt kihagyhatatlan!
A Trakai vízi várForrás: Thinkstock

A hit és a szeretet jelképe

Litvánia északi részén, Siauliai városához közel található az ország első számú zarándokhelye, a litvánok egyik legerősebb nemzeti szimbóluma. A történészek szerint a Keresztek hegyén (Keresztek dombja, litvánul: Kryžių kalnas) először az 1831-es oroszellenes felkelés áldozatainak hozzátartozói állítottak kereszteket. Ma a becslések szerint kb. 200 ezer fából és fémből készült kereszt díszíti a legendás dombot, ahová 1993-ban II. János Pál pápa, 2006-ban pedig Sólyom László, a volt köztársasági elnök is ellátogatott.

A Keresztek dombjaForrás: Thinkstock

Homokdűnék, ameddig a szem ellát

A 98 km hosszú turzásfélsziget Litvánia egyik leghíresebb nevezetessége, és igazi mesébe illő, paradicsomi hangulatot áraszt. A végtelen homokdűnék, a gyönyörű strandok és az apró falvak csodálatos látványt nyújtanak, így az UNESCO által jegyzett Kur-földnyelv tökéletes hely, ha a természetet és a nyugalmat keresed. A Nida falu melletti Nagy Dűne Európa legnagyobb dűnéje, a félsziget legészakibb pontján lévő Litván Tengeri Múzeum egyedülálló lehetőséget nyújt a vízi világ felfedezésére, de Klaipėdában, a hangulatos kikötővárosban is érdemes néhány órát eltöltened – óvárosa kicsi, de rendkívül érdekes.

Gyönyörű homokdűnékForrás: Thinkstock

Egy igazi gyöngyszem a természet szerelmeseinek

Vadregényes erdők, káprázatosan kék tavak és álmos falucskák adják az Aukštaitija Nemzeti Park különleges karakterét, Északkelet-Litvánia felbecsülhetetlen értékű természeti és kulturális értékét. A kirándulás itt lehetővé teszi, hogy megismerd az ország fantasztikus biológiai sokféleségét és kultúráját a környező néprajzi központokon keresztül. A térség látnivalói közé tartozik még az ősi méhészeti múzeum és a 18. században épült fatemplom Palūšė üdülőfalujában.

Az Aukštaitija Nemzeti Park és a fatemplom Palue-banForrás: www.visitlithuania.net, Wikipedia

Ahol feltöltődhetsz és ellazulhatsz

A Nyeman folyó mentén található az ország legrégebbi fürdővárosa, amelyet festői erdőrezervátum vesz körül, ám gyönyörű parkjai is lenyűgöző vizuális élményt nyújtanak. A festői szépségű Druskininkai igyekszik maga mögött hagyni a szovjet kor építészeti örökségét, és az utóbbi években a modern wellnessközpontoknak és az igényes szállodáknak köszönhetően trendi hellyé alakult át. Ha már a fürdővárosban regenerálódsz, ne hagyd ki a közelében lévő Grutas parkot, ahol a szovjet korszak emlékeivel – köztük Lenin, Sztálin, Marx szobraival – találkozhatsz.

Druskininkai fürdőForrás: www.inlt.eu
Life.hu tipp
Érdemes kitérőt tenned Naujasodė falujába, ahol egy izgalmas szabadtéri múzeumra bukkanhatsz, ám Liškiava egykori domonkos kolostora is varázslatos látványt nyújt.