Varázsold csillogóvá a kopott bútoraidat, karcmentesen!

Forrás: Thinkstock -
kopás otthon bútor dekoráció lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megkopott, fakó bútoraidról sem kell lemondanod: néhány pillanat alatt gyönyörűen fényes, újszerű darabokat varázsolhatsz belőlük. Mutatjuk, hogyan csináld – vegyszerek nélkül!

A lenmagolaj csodákra képes!

A fából készült bútorok számára valóságos ünnep a lenmagolajos kezelés. Először portalanítsd a felületet, majd egy puha rongy segítségével kend át a bútorodat ezzel a különleges olajjal. Hagyd rajta egy hétig, majd egy száraz és puha ronggyal ismét töröld át a felületet. A fa jól beszívja magába az olajat, és ettől valósággal új életre kel majd. Figyelem: a lakkozott felületek nem engedik át magukon az olajat, így ezekhez a bútorokhoz más megoldást ajánlunk!

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A spray és folyékony formában kapható bútorfényező szerek többnyire szintetikus anyagokból és oldószerekből állnak. Gyakran adagolnak hozzájuk mesterséges illatosító anyagokat, amelyek teljesen feleslegesek, és szennyezik a levegőt. Sok bennük az emberi szervezetre nézve mérgező, allergén anyag, valamint nagy valószínűséggel rákkeltő hatásúak is.

A bútor új életének titka: a méhviasz

A méhviasz áldásos hatásairól már bizonyára sokat hallottál. Ez a csodaszer képes az öreg, megfáradt bútornak is új fényt kölcsönözni. Szintén puha rongyot hívjunk segítségül a művelethez, ez ugyanis biztosan nem sérti fel majd a felületet. Egy adag méhviaszt oszlassunk el a bútoron, dörzsöljük át a ronggyal, majd hat-nyolc óra elteltével töröljük át ismét a felületet.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje: Kiváló bútorápoló szer például a meleg tejbe mártott vászondarabka is.

Karcmentes ragyogás

A bútoron keletkezett karcolások is könnyen kezelhetők: a világos színű fán lévőt félbevágott mogyoróbéllel, a sötét faanyagon keletkezett sérülést dióbéllel dörzsöljük be. A vízfoltokat étolaj és 70 százalékos alkohol 1:1 arányú keverékével kezeljük.

Tökéletesen ragyogó csempe – így csináld!http://www.life.hu/otthon/20150326-tokeletesen-ragyogo-csempe-segitseget-adunk-a-tisztitashoz-es-fertotleniteshez.htmlA konyhában, fürdőszobában mindig jó, ha rend van és tisztaság. A makulátlan tisztaságnak azonban az is a feltétele, hogy ne csak a szaniterek, a csaptelepek, a rakodófelületek ragyogjanak, hanem a csempe is. De hogyan tudod a csempét a leghatékonyabban megtisztítani? Ebben segítünk…OtthonA penészfoltoknak vége! Így tüntesd el őket vegyszerek nélkülhttp://www.life.hu/otthon/20150309-peneszfoltok-ellen-a-vegyszerek-helyett-alternativ-csodaszereket-hasznalunk.htmlA penész nemcsak a fürdőszoba vagy a konyha összképén ront, de komoly egészségügyi károkat is okozhat. Ott, ahol magas a páratartalom, könnyen megjelenhet, eltávolítása azonban már nem olyan egyszerű. Szerencsére, ahogy a foltok, úgy a penész ellen is léteznek hatékony házi praktikák.Otthon--Dobd fel az otthonod! – Látványos átalakulás fillérekbőlhttp://www.life.hu/otthon/20150308-dobd-fel-az-otthonod-latvanyos-atalakulas-fillerekbol-tavaszra-dekoracioval.htmlTavasszal minden megújul, frissítsd fel kicsit a környezeted is. Íme, néhány trendi kiegészítő, amikkel újjávarázsolhatod a lakásod.Otthon--Takarítás környezetbarát módon – percek alatt, fillérekbőlhttp://www.life.hu/otthon/20150308-takaritas-kornyezetbarat-modon-percek-alatt-fillerekbol-mososzodaval-boraxszal-goztisztitogeppel.htmlEgy környezet- és egészségtudatos ember takarítószerei környezetbarát vegyszerekből készülnek, de ez még nem elég! Ma már lehetőségünk van vegyszermentes takarításra is. Íme, néhány tipp ehhez.OtthonThinkstock2015 legcukibb húsvéti dekorációi - inspirálódj kedvedre!http://www.life.hu/otthon/20150308-2015-legcukibb-husveti-dekoracioi-inspiralodj-kedvedre.htmlHúsvétkor mindenki egy kicsit kicsinosítja az otthonát, és így várja a tavaszt (és persze a húsvéti nyulat).Otthon--Így válassz szőnyeget!http://www.life.hu/otthon/20150206-szempontok-ami-alapjan-szonyeget-valasztunk-kulterre-es-belterre.htmlA lakásunkba kerülő szőnyegeket különös gonddal érdemes kiválasztani. De vajon melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk?OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.