A hintázás csodás hatásai - ringasd, engedd ringani gyermeked!

ringás betegség hinta anyaméh család egészség ringatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hintázás az a módszer, amit nem kellett feltalálni: a kisbaba belesímul édesanyja ölébe, karjaiba, felveszi mozgásának ritmusát és lüktetését - vagyis ringatózik, hintázik. 

De még ennél is korábbra kell dátumozni a hintázás élményét és hatásait, hiszen a magzat az édesanyja méhében tapasztalja meg először, érez rá annak ritmusára és ízére. Nem csoda, hogy a legnyűgösebb csecsemő is megnyugszik (nem biztos, hogy egyforma idő alatt) a ringatástól.

Forrás: Thinkstock

Szakemberek is régóta hangsúlyozzák, hogy a hintázásnak rendkívül sok pozitív hatása van. Szerepet játszik az anya-gyerek kapcsolat alakulásában, a baba fejlődésének ütemében, (koraszülött babák esetén ez különösen fontos lehet), valamint a betegségek megelőzésében és leküzdésében is elsőrangú eszköz lehet a ringatás illetve a hintázás.

Ősélmény, lelki hatások

Pozitív lelki hatásai egyértelműen az anyaméhben töltött időszakból merítkeznek, hiszen az az első - és rendkívüli mértékben meghatározó- ősélmény a biztonságról, és a valakihez tartozásról az az anya méhében megélt szakadatlan, meleg, álomfinom ringatózás. A ringatás az anyaméhen kívül is a biztonság érzetét idézi fel, kisímit, megnyugat, relaxál. Gyerekek esetében ez teljesen egyértelmű, de akár felnőtteknél is megfigyelhető, ahogy óriási baj esetén a rettenetes belső feszültséget ringatózással enyhítik. Ennek enyhébb változata, de szintén feszültségenyhítő hatása van, amikor a keresztbevetett lábat ringatjuk. Ha nagyon mélyre merítenénk e témában, akkor hosszasan írhatnánk a zene, tánc-ringás összefüggéseiről is, de most nem erre fókuszál a cikk, hanem a hintázás gyerekekre gyakorolt pozitív hatásaira.

Néhány hete egy olyan tündéri videóra bukkantunk, amit meg kellett osztanunk veletek. Ilyen, amikor egy baba azt hiszi, még az anyukája méhében van:

Egy gyerek abban is hintát lát, amiben mi nem

Egy gyerek vágya arra, hogy hintázhasson, rendkívül erős, éppen ezért akár veszélybe is kerülhet, hiszen egy sor olyan eszközben meglátja a lehetőséet, amire egy szülő nem figyel fel. Elég egy lógó kötél ahhoz, hogy a gyerek rácsimpaszkodjon, vagy egy bicegő (nyeklő-nyakló) szék vagy székláb, esetleg egy nyikorgó kapuajtó. Amire rá lehet csimpaszkodni, meg lehet lovagolni abból a gyerek agyában biztosan hinta lesz, és élni is fog a kínálkozó lehetőséggel, akár a szülői tiltás ellenére is. Mert hintázni tényleg jó.

Néha párosan az igazi:

Így fejleszt a hinta-palinta

A hintázás egyszerűsége ellenére meglehetősen bonyolult agyi tevékenységet igényel, hiszen a hintázás során törekedni kell az egyensúly megőrzésére, a ritmusra, a mozgás erejére, annak fokozására. A hintázás megdolgoztatja az agyat, miközben fejlődik a mozgáskoordinációs képesség, az egyensúlyérzék, a ritmusérzék. A gyerek a hintázás során könyedén tanulja meg uralni saját testét, illetve megtanulja a testét elhelyezni a térben, vagyis a téri tájékozódást is elősegíti a "most fenn, most lenn élménye."

Mindeközben a teljes test szinte összes izma fejlődik, közben a gyerek megtanulja koordinálni izommunkáját, ez a későbbiek során alapja lesz a finommotorikus képesség fejlődésének is.

Számos pedagógus és gyerekekkel foglalkozó szakember egybehangzóan azt állítja, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen hintáznak, sokkal ritkábban keverik a b, a d és a p betűket. A sokat hintázó gyerekek kézügyessége fejlettebb, az ábrázolótevékenységekben magasabb szinten állnak, mint társaik. Ennek oka állítólag az, hogy a hintázás elősegíti a jobb és a bal agyfélteke közötti kapcsolatot, illetve a gyerek könnyebben "vált" agyféltekét, amikor a feladat azt megkívánja.

Álomteljesítő születések - a te boldogságod fontosabb, mint a gyerekedé?http://www.life.hu/csalad/20150326-a-gyereknek-kell-teljesiteni-az-almaid.htmlTiszta sor, minden szülő jobbat akar a gyerekének, mint amiben neki része volt. Arra vágyik, hogy a gyerek elérhesse mindazt, ami neki nem adatott meg. Végső soron akár a saját álmait is átadja gyermekének, teljesítse ő, ha tudja. De vajon akarja-e a gyerek beteljesíteni a szülő álmait?Család--Hajbakapva - ki nyeri a csatát? Te le tudod vágni a gyereked haját?http://www.life.hu/csalad/20150325-gyerekhajvagas-otthon-vagy-fodrasznal.htmlA hajápolás és a hajvágás sem tartozik a kicsik kedvenc időtöltése közé. Sokszor unatkoznak, néha akár félnek is a hajukkal kapcsolatos műveletektől.Család--Gyerekek és a tűz - előzd meg a baleseteket!http://www.life.hu/csalad/20150327-gyerekek-es-a-tuzbalesetek.htmlMagyarországon a közelmúltban kettő, New Yorkban hét gyermek égett halálra. A két kisgyerek - mára már nagy valószínűséggel állítható - maga okozta a tüzet, a hét gyermek haláláért felelő lángok fellobbanását még nem tudni,ki vagy mi okozta.Család--Már a nyelved is lóg? Versenyfutás a gyerekkel - te elrakod, ő szétszórjahttp://www.life.hu/csalad/20150324-takaritas-gyerekek-mellett.htmlHa felkaptad a fejed a cikk címére, akkor tuti, hogy te is megélted már a teljes reménytelenséget. Amikor hónapokig szalad a lakás, a gyerek örökké maszatos, és a rendetlenség szinte újratermeli magát. Illetve van azért ludas a dologban: a saját csemetéd, aki káoszt hozott a mindennapjaidba.CsaládThinkstockGyermekkori dohányzás – a szülők miatt nem szégyen korán kezdeni?http://www.life.hu/csalad/20150320-gyermekkori-dohanyzas-van-ahol-nem-szegyen-koran-kezdeni.htmlA gyerekek dohányzásával kapcsolatosan talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen erős a szülők példája.CsaládOrigoNe üvölts, ne kérkedj, ne oktasd ki - házi feladat írása a gyerekkelhttp://www.life.hu/csalad/20150320-igy-segithetsz-a-tanulasban-a-gyereknek-daktalhatod-a-megoldast-vagy-sem.htmlAmikor hullafáradtan érsz haza, és pontosan tudod, hogy a vacsorakészítés, teregetés, rendrakás mellett még a gyerekkel is tanulnod kell, nyilván te is elveszíted időnként a türelmed. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.