Katalin hercegnő királyi család király Károly herceg Vilmos herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem egyenlő arányban megosztott a brit közvélemény abban a kérdésben, hogy II. Erzsébet királynőt elsőszülött fia, Károly trónörökös, vagy Károly idősebb fia, Vilmos herceg kövesse-e majd trónon.

A ComRes közvélemény-kutató cég által a Daily Mail című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett, szombaton ismertetett felmérés szerint az alattvalók 40 százaléka szeretné, ha Károly lemondana a trónról Vilmos javára, ha elérkezik a trónutódlás ideje – írja az MTI.

Forrás: AFP

A megkérdezettek 43 százaléka szerint azonban be kell tartani a természetes sorrendet, és a királynőtől Károlynak kell örökölnie a koronát. A generációs ugrást – vagyis azt, hogy II. Erzsébet királynőt esetleg nem Károly, hanem a trónörökös és Diana elsőszülött fia, Vilmos herceg követné a trónon - brit alkotmánytudorok és történészek azonban nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak. Kifejezett törvényi ok vagy precedens ugyanis nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és nem hivatalos értesülések szerint Vilmos herceg is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.