Ma már egyre több pincészet törekszik arra, hogy ne csak a saját boraival, hanem figyelemreméltó épületeivel is kivívja a szakma és a vendégek elismerését. Ezek a pincészetek nem csupán egy adott régió üde színfoltját jelentik a turisztikai látnivalók palettáján, hanem sokszor magát a konkrét úti célt is, különösen a bor szerelmeseinek. Engedd, hogy az érzékeid vezessenek!

Lépj be az istenek szentélyébe!

A legismertebb spanyol borvidéken található birtokot több mint 48 hektár szőlő veszi körül, és a Cantabriai-hegység gyönyörű hátteréül szolgál Santiago Calatrava, a neves sztárépítész által tervezett épületnek. A két egyiptomi istenről, Íziszről és Oziriszről elnevezett Bodegas Ysios a Rioja régió számos avantgárd pincészete közül messze a legimpozánsabb, hiszen csodálatosan egyesíti a folytonosságot és a funkcionalitást. A legjobb látvány távolabbról mutatkozik, amikor a hullámzó alumíniumtető mögött feltűnnek a hófödte csúcsok. Ha végigsétálsz a kortárs épület falai közt, megismerheted a borkészítés összetett folyamatát, emellett kóstolótúrára is jelentkezhetsz.

Ysios Bodega Forrás: www.buildipedia.com
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje

A „Palma bortúra" elvezet Palma de Mallorca macskaköves utcáinak labirintusába, ahol négy különböző helyszínen kóstolhatsz zamatos nedűket, ráadásul izgalmas titkokat is megtudhatsz a sziget fővárosáról.Spanyolország-Manaus-169.900Forint/fő/7éjtől

Varázslat egy varázslatos földön

A legtöbb pincészetből fantasztikus kilátás nyílik a végtelen szőlőültetvényekre, ám léteznek olyan borászatok is szerte a világban, ahol maga az épület nyújt páratlan látványt. Dél-Toszkána egy maroknyi pincészetnek ad otthont, amelyeket gyakran „borkatedrálisnak" is neveznek.

Az ősi toszkán falu, Suvereto közelében bukkanhatsz rá arra a borászatra, amely a modernitás és a mélyen gyökerező tradíciók érdekes egyvelege. Mario Bottának, a díjnyertes svájci építésznek az volt a célja, hogy olyan épületet kreáljon, amely tökéletes illeszkedik a modern mezőgazdasági tájba. Itt megízlelheted a legfinomabb toszkán borokat, de mielőtt útnak indulnál, érdemes előre tájékozódni a pincelátogatások időpontjairól. 

SuveretoForrás: www.ilbottaccio.com
Tudtad?

A Maremma szívében található „Tarot Garden" az ún. toszkán Disneyland, aminek kapuját szintén Mario Botta tervezte.

Ahol a múlt és a jelen egymás mellett él

A langenlois-i Loimer Ausztria egyik legrégebbi és legelismertebb borászata, nedűi lendületesek, finom szerkezetűek és páratlan mélységűek. A közel 60 hektáros birtok 200 éves pincéjéhez egy futurisztikus épület csatlakozik a föld felett, ezzel is illusztrálva, hogy régi és új békésen megfér egymás mellett. A díjnyertes „fekete dobozt" a bécsi építész, Andreas Burghardt tervezte, ami olyan, mint a jó bor - kívül egyszerű, ám belül csodálatos világot rejt magában. A biodinamikus borászat az ország egyik legmeghatározóbb fehérbortermelője, ahol kóstolásra is lehetőség nyílik előre egyeztetett időpont alapján.

LoimerForrás: www.loimer.at

Borászat a domb alatt

A bordeaux-i borvidéken található Château Cheval Blanc tulajdonosai egy olyan modern pincészetről álmodoztak, ami még inkább kiemeli a környező táj szépségét. A francia sztárépítész, Christian de Portzamparc „bor-műterme" fehér vitorlaként lebeg a festői Saint-Émilion évszázados szőlőültetvényei felett. Az egyedülálló épület külső arculata nagyon jól harmonizál a dombvidéki környezettel, és finom eleganciája csak úgy vonzza a tekintetet. A belső tereket a funkcionalitás, az egyszerűség és a kényelem jellemzi, építése során pedig természetes és újrahasznosított anyagokat használtak fel, így a pincészet megszerezte a francia HQE™ (Haute Qualité Environnementale) minősítést.

Château Cheval BlancForrás: www.portzamparc.com
Life.hu tipp
Az utóbbi években szerencsére itthon is megszaporodtak az új borászatok. Ha most nincs lehetőséged külföldre utazni, a festői környezetben lévő Etyeki Kúria  és az Almagyar Borterasz remek választás lehet egy pohár kóstolóra, ám a grandiózus Kreinbacher Birtok és a badacsonytomaji Laposa Pincészet díjnyertes épülete is megér egy látogatást.