Bor és design - 4 fantasztikus pincészet, amit tavasszal látnod kell!

Forrás: www.buildipedia.com -
borász Spanyolország Ausztria borászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már egyre több pincészet törekszik arra, hogy ne csak a saját boraival, hanem figyelemreméltó épületeivel is kivívja a szakma és a vendégek elismerését. Ezek a pincészetek nem csupán egy adott régió üde színfoltját jelentik a turisztikai látnivalók palettáján, hanem sokszor magát a konkrét úti célt is, különösen a bor szerelmeseinek. Engedd, hogy az érzékeid vezessenek!

Lépj be az istenek szentélyébe!

A legismertebb spanyol borvidéken található birtokot több mint 48 hektár szőlő veszi körül, és a Cantabriai-hegység gyönyörű hátteréül szolgál Santiago Calatrava, a neves sztárépítész által tervezett épületnek. A két egyiptomi istenről, Íziszről és Oziriszről elnevezett Bodegas Ysios a Rioja régió számos avantgárd pincészete közül messze a legimpozánsabb, hiszen csodálatosan egyesíti a folytonosságot és a funkcionalitást. A legjobb látvány távolabbról mutatkozik, amikor a hullámzó alumíniumtető mögött feltűnnek a hófödte csúcsok. Ha végigsétálsz a kortárs épület falai közt, megismerheted a borkészítés összetett folyamatát, emellett kóstolótúrára is jelentkezhetsz.

Ysios Bodega Forrás: www.buildipedia.com

A Life.hu extra tippje

A „Palma bortúra" elvezet Palma de Mallorca macskaköves utcáinak labirintusába, ahol négy különböző helyszínen kóstolhatsz zamatos nedűket, ráadásul izgalmas titkokat is megtudhatsz a sziget fővárosáról.Spanyolország-Manaus-169.900Forint/fő/7éjtől

Varázslat egy varázslatos földön

A legtöbb pincészetből fantasztikus kilátás nyílik a végtelen szőlőültetvényekre, ám léteznek olyan borászatok is szerte a világban, ahol maga az épület nyújt páratlan látványt. Dél-Toszkána egy maroknyi pincészetnek ad otthont, amelyeket gyakran „borkatedrálisnak" is neveznek.

Az ősi toszkán falu, Suvereto közelében bukkanhatsz rá arra a borászatra, amely a modernitás és a mélyen gyökerező tradíciók érdekes egyvelege. Mario Bottának, a díjnyertes svájci építésznek az volt a célja, hogy olyan épületet kreáljon, amely tökéletes illeszkedik a modern mezőgazdasági tájba. Itt megízlelheted a legfinomabb toszkán borokat, de mielőtt útnak indulnál, érdemes előre tájékozódni a pincelátogatások időpontjairól.

Suvereto Forrás: www.ilbottaccio.com

Tudtad?

A Maremma szívében található „Tarot Garden" az ún. toszkán Disneyland, aminek kapuját szintén Mario Botta tervezte.

Ahol a múlt és a jelen egymás mellett él

A langenlois-i Loimer Ausztria egyik legrégebbi és legelismertebb borászata, nedűi lendületesek, finom szerkezetűek és páratlan mélységűek. A közel 60 hektáros birtok 200 éves pincéjéhez egy futurisztikus épület csatlakozik a föld felett, ezzel is illusztrálva, hogy régi és új békésen megfér egymás mellett. A díjnyertes „fekete dobozt" a bécsi építész, Andreas Burghardt tervezte, ami olyan, mint a jó bor - kívül egyszerű, ám belül csodálatos világot rejt magában. A biodinamikus borászat az ország egyik legmeghatározóbb fehérbortermelője, ahol kóstolásra is lehetőség nyílik előre egyeztetett időpont alapján.

Loimer Forrás: www.loimer.at

Borászat a domb alatt

A bordeaux-i borvidéken található Château Cheval Blanc tulajdonosai egy olyan modern pincészetről álmodoztak, ami még inkább kiemeli a környező táj szépségét. A francia sztárépítész, Christian de Portzamparc „bor-műterme" fehér vitorlaként lebeg a festői Saint-Émilion évszázados szőlőültetvényei felett. Az egyedülálló épület külső arculata nagyon jól harmonizál a dombvidéki környezettel, és finom eleganciája csak úgy vonzza a tekintetet. A belső tereket a funkcionalitás, az egyszerűség és a kényelem jellemzi, építése során pedig természetes és újrahasznosított anyagokat használtak fel, így a pincészet megszerezte a francia HQE™ (Haute Qualité Environnementale) minősítést.

Château Cheval Blanc Forrás: www.portzamparc.com

Life.hu tipp

Az utóbbi években szerencsére itthon is megszaporodtak az új borászatok. Ha most nincs lehetőséged külföldre utazni, a festői környezetben lévő Etyeki Kúria és az Almagyar Borterasz remek választás lehet egy pohár kóstolóra, ám a grandiózus Kreinbacher Birtok és a badacsonytomaji Laposa Pincészet díjnyertes épülete is megér egy látogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.