Tavaszi ruhavásárlás, próbafülke, rémes fények, és hopp, mi az ott a combomon? És a fenekemen? Valahogy így kezdődik, amikor az ember lánya tavasszal elhatározza, hogy most márpedig megszabadul a gyűlölt narancsbőrétől. De ez tényleg lehetséges, vagy úgyis a genetika számít? Szakértőket faggatunk trükkökről, új eljárásokról és a kezelések hatékonyságáról. 

Áprilisban fölfedezem, májusban vadul próbálok küzdeni ellene, júniusra azonban már elegem lesz a harcból, és feladom: narancsbőrrel vagy anélkül, de én igenis ott leszek a strandon, és jól fogom érezni magam a bőrömben. A rengeteg sport, a léböjtök, a "nyulak is megirigyelnék" ebédek és a gyógyteák nem hozzák meg a várva várt hatást, ha befigyel a stressz, és azok a napok, amikor délután veszem észre, hogy alig ittam meg pár deci vizet. Sosem hittem a narancsbőr elleni kozmetikai kezelésekben, ráadásul sokan rémisztgettek olyanokkal, mint ,,úgy fogsz kinézni, mintha összevertek volna!" vagy ,,tönkreteszi az izomrostokat" és "ez csak a sokba kerül, de semmit nem ér" típusú kezelések egyike. Idén azonban tarthatatlanná vált a helyzet, így úgy döntöttem, utánajárok, tényleg ilyen rémesek -e ezek az eljárások, sőt az alacsony fájdalomküszöbömmel ki is próbálom a számomra legbarátságosabbat.

Forrás: Thinkstock

Az életmódunk a hibás?

,,A férfiak átlagos testzsírszövet-százaléka 15-20%, míg nők esetében ez az arány 20-25%. Ez okozza azt a narancshéjhoz hasonlító mintázatú réteget, amely a női combokat, fenekeket és karokat oly gyakran „díszíti". Ez a narancsbőr a bőr alatti zsírrétegek rossz működése miatt van, az oka pedig főként a helytelen táplálkozásban keresendő. Túl sok állati fehérjét, fehér lisztet, cukros ételt, szénsavas üdítőt, alkoholt és kávét fogyasztunk, keveset mozgunk, erre jönnek még a hormontartalmú gyógyszerek és a szoros nadrágok. De a cellulit kialakulásában genetikai tényezők, megváltozott hormonális állapot, életkor és életviteli tényezők egyaránt szerepet játszanak" - vallja Szakonyi Eszter egészségügyi szakkozmetikus. 

Tudtad?

A cellulit és a cellulitisz nem ugyanazt jelenti. A cellulitisz egy stresptococcusok által okozott gyulladási folyamatot takar, amelyet gyakran kísér fájdalom, duzzanat és hőemelkedés is.

 Mindig vannak figyelmeztető jelek

,,Korai stádiumban például megfigyelhető a bőr feszülése és márványos rajzolat megjelenése az érintett területeken. A szervezet azonban összetett rendszerként nem csak a bőrön keresztül adja le előzetes vészjelzéseit. Cikluszavar, de akár pszichológiai tünetek (fáradtság, alvászavar, kedélyállapotbeli változások) formájában is jelzi, hogy a test biokémiai folyamataiban zavar keletkezett" - meséli Eszter.

Van megoldás?

Sokak szerint nincs, mivel a kezelések csak ideig-óráig hozzák el a kívánt eredményeket, ráadásul nagyon fájdalmasak is. Ez lehet, hogy évekkel ezelőtt így volt, de ma már a kozmetikai ipar komolyabb kérdésként kezeli a nők tömegét érintő narancsbőrproblémát, és számos olyan eljárást fejleszt ki, amelyek alkalmazásával és kevés fájdalommal látványos eredményt lehet elérni. Íme néhány, mostanában nagyon divatos módszer. 

CARBOXYTERÁPIA

Az 1990-es években Olaszországban vezették be az esztétikai orvoslásban, sportorvoslásban, sebgyógyításban. Alakformálásra, bőrfiatalításra, cellulitiszkezelésre, sőt a sportsérülések és sebek gyógyítására is kitűnő.

Forrás: Thinkstock

Mi történik?

,,Egy rendkívül vékony injekciós tűvel orvosi szén-dioxidot juttatunk a bőr alá, melynek hatására a kezelés helyén és környékén oxigén képződik (Bohr-effektus). Az eredmény viszonylag gyors, semmilyen káros idegen anyagot nem használ föl, ami történik, az a helyi keringés "visszafiatalítása", ami az egész szervezet számára is előnyös" - meséli dr. Török Mária bőrgyógyász, kozmetológus.

VÁKUUMMASSZÁZS TEKERCSELÉSSEL

László Zsuzsa testkezelő, gyógymasszőr évek óta dolgozik gépi vákuummal, az elért eredmények pedig különösen jók. Magának a köpölyözésnek több ezer éves hagyománya van, célja a salakanyagok eltávolítása a szervezetből. A korábbi módszerek, például az üvegpohár helyett erre már vannak egészen modern eszközök, ilyen a gépi vákuum is. 

Mi történik?

,,A köpölyözőgyűrűvel ellentétben itt lehet állítani az erősséget: a zsírtörés 15-25 bar között van. A pár centi átmérőjű üvegcső kicsit beszippantja a bőr 1-1,5 centijét, ezzel tördeli a salakanyagokkal teli zsírsejteket, így távozni kényszerülnek a salakanyagok. Ez az elején picit látszódhat a bőrön, de semmi esetre sem durva, kék-zöld foltok formájában. Ez ugyanis csak olyankor lehet, amikor sokkal erősebben, mondjuk 40 barral dolgozzák át az izmokat. Nagyon ritka az, hogy valakinek annyira gyenge a kötőszövete, hogy bekékülhet. Ez általában azoknál jellemző, akiknél alacsony a bőr kollagénszintje, és a bőr tapintásra kicsit olyan, mint a kelt tészta."

Gisele Bündchen is a vákuumra esküszik Forrás: YouTube

 Miután a kritikus területeket - combot, popsit, hasat és esetleg kart - átdolgozza a szakértő nagyjából 20-30 perc alatt, jöhet a tekercselés. ,,Felviszünk egy aromaterápiás krémet, ami lehet fahéjas, csokis, de akár paprikás is, erre pedig két réteg fólia kerül. Ez egy átlátszó, testkezelő fólia, ami légáteresztő, nem izzad bele az ember. A konyhai folpackból a meleg hatására méreganyagok szabadulnak fel, így érdemes speciális fóliát vásárolni helyette. Ez két rétegben kerül fel a kritikus területre: az első egy laza, a második már elég szűk, olyan, mint egy anticellulitharisnya, ami egy-másfél centinként fel van tekerve."

A krém nem elég?

Szinte minden kozmetikai márka piacra dobott már különböző, narancsbőr elleni krémeket, zseléket - vajon ezek érnek annyit, mint a különböző kezelések? Zsuzsa szerint ezek arra jók, hogy ne romoljon a bőr állaga, és otthon is rendben tartsuk a bőr állapotát, ám ahhoz, hogy alaposan át legyen dolgozva, már kezelés szükséges. 

ULTRAHANGOS ZSÍRBONTÁS

Az ultrahang az emberi fül számára nem hallható tartományban rezeg, és egy úgynevezett mikromasszázst hoz létre a szöveteken belül. Ez a módszer a hatalmas zsírsejtek fő ellensége - az ultrahang átforrósítja a zsírsejteket, és szétrobbantja őket. 

Forrás: Thinkstock

Mi történik?

A megrezegtetett sejtekből kilökődik a lerakódás, így a nyirokrendszer el tudja szállítani. Azoknak kifejezetten ajánlott, akik lovaglóhájjal küzdenek, és a combjuk felső, külső részét érzik kritikus pontnak. A kezelések hatására a centikben karcsúsodás mérhető, és a narancsbőr is csökken. ,,30 perc alatt nagyjából 2 tenyérnyi területet dolgozunk át, így ezt akkor érdemes választani, ha valakinek kisebb felületekkel van problémája - például a hasával" - vallja Zsuzsa. 

Ihász Katalin, dietetikus

A Life.hu szakértőjét arról kérdeztem, hogyan érdemes étkezni, ha száműzni szeretnénk a narancsbőrt. ,,Legfőképp a genetikánktól függ a narancsbőrkérdés. Akinek lazák a kötőszövetei, az hajlamosabb erre a problémára. De természetesen lehet tenni ellene, például a táplálkozással. A sok műélelmiszer, a sok édesség nem tesznek túl jót a narancsbőrrel küzdőknek, így aki szeretne szebb bőrt, annak ezeket érdemes kerülni. A mozgás mellett ami még nagyon hasznos, az a sok-sok, napi 3-4 liter folyadék: szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, facsart levek... Csodát ne várjunk, de javítani mindig lehet az állapotunkon."

Persze a kezelések sem mindenkinek hatásosak, egy korábbi cikkünk alatt a Life.hu egyik olvasója például a következőket fűzte a témához: ,,Ha lenne rá mód eltüntetni, nem hinnétek, hogy a billiárdos hollywoodi sztárcsajokon nem virítana? Megvan rá a pénzük, még sincs módjuk megválni tőle. Ha már ott van, ihatsz 5 liter vizet, ehetsz egész életedben nyúlkaját, az ugyan ott is marad! Orvosi módszerrel kezeltettem magam utolsó mentsvárként, de semmi... Háromszor fecskendeztek belém combonként 200-200 tűszúrással savas koktélt, ami a zsírsejtecskékbe került (ami fura, mert világ életemben vékony voltam, 173 cm magas, 54 kg), hogy azt ott a helyszínen roncsolja szét, de az sem hozott eredményt, csak a pénztárcámat ürítette ki. Úgyhogy marad a savanyú igazság... A NARANCSBŐR ÖRÖK BARÁT:-("

Fotó: Margitay Klára/Life.hu
A szerző véleménye

,,Egészségesen élek, sportolok, de a stresszes életmód és a kevés folyadék miatt a narancsbőr engem sem került el. Idén, életemben először úgy döntöttem, kipróbálok egy korábban fájdalmasnak hitt kezelést, a gépi vákuumot. Mint kiderült, 3-as típusú cellulitem van, ami a legerősebb, és ezt sajnos nem lehet csak az étkezéssel helyrehozni. Tavaly ugyan egy ötnapos méregtelenítés után nagyon szép volt a bőröm, de amint visszatértem a hétköznapit ételekhez, visszajött minden... A várakozásokkal ellentétben nem fáj iszonyatosan a kezelés, és nem is kékült be a combom, mivel nagyon sűrű a kötőszövetem. Még csak pár kezelésen vagyok túl, és az igazat megvallva még direkt nem néztem meg, hogy áll a narancsfarmom ott hátul. De emeltem a napi vízfogyasztást, csalánteát kortyolok, kevés húst eszem, és remélem, mire nyaralni megyek, ennek meglesz az eredménye!"