Nyugi! Nem vagy rossz anya, csak szorongsz a szülés után

Forrás: Thinkstock -
családbővítés depresszió anyaság baba tervezés családalapítás feszültség szorongás szülés anya Libero2015 újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felmérések szerint a szülést követő szorongás és depresszió kialakulásában a hormonális változások, valamint az új élethelyzet okozta stressz játszanak igazán nagy szerepet. Amikor is az újdonsült anyuka úgy érzi, tehetetlen, túlságosan leterhelt, képtelen egyedül megbirkózni a napi feladatokkal,és közben állandó bűntudata van, hogy rossz anya...

Nincs két egyforma édesanya, sem pedig női test, így a tünetek, azok intenzitása és az időtartama is eltérő lehet. De ha valaki mély szomorúságot, álmatlanságot, étvágytalanságot, ingerlékenységet érzékel, sokszor pedig irracionális viselkedést tapasztal önmagán, és mindezek mellett még a környezete olvasatában is furcsa döntéseket hoz, akkor tényleg baj van.

Forrás: Thinkstock

Mikortól vagyok depressziós?

Az Origo korábbi cikke szerint az anyák 60-80 százaléka szembesül szomorúsággal, levertséggel a szülést követően. Ilyenkor ellentmondásos, sokszor aggasztó érzelmek lesznek úrrá rajtuk. Ez néhány nappal, vagy egy héttel a szülést követően kezdődhet, és nem tart tovább 14-15 napnál. Amennyiben ezek a tünetek mégsem múlnak el két hét alatt, akkor vélhetően már szülés utáni depresszióról van szó.

Mi az a baby blues?

A szülés utáni szorongás egyik formája, az úgynevezett baby blues nagyon gyakori; a nők mintegy 70-85 százalékát érinti. Általában a szülés utáni három napban kezdődik, és akár két hétig is tarthat. Többnyire orvosi kezelés nélkül, magától elmúlik, csupán pár napos pihenésre van szükségük az anyáknak. A valódi, szülés utáni depresszió a nők mintegy 10 százalékát érinti, és csak minimum két hét után beszélhetünk róla. Ha viszont hónapokig nem kezelik, akár évekig is elhúzódhat.

Ez persze nem olyan egyszerű. Sajnos a betegség velejárója, hogy az anyák szégyellik az állapotukat, hiszen nyomasztják őket a társadalmi elvárások, és a sajátjaik is. Úgy érzik, mindenki azt várja tőlük, hogy a szülés utáni időszak életük egyik legboldogabbika legyen. Ha pedig nem lett az, akkor egész biztosan bennük van a hiba. Ez pedig alaposan megnehezíti a helyzetfelismerést, és hátráltatja a kezelés megkezdését is.

Forrás: Thinkstock

Hajlamos lehetek rá?

A Life.hu korábban boncolgatta már a szülés utáni depresszió legfontosabb kérdéseit és válaszait, melynek kapcsán érintettük az öröklődés témakörét is. Cikkünk tanúsága szerint, ha a családban volt már korábban depressziós vagy egyéb mentális megbetegedés (vagy maga az anya volt már depressziós), akkor a PPD (post partum depresszió) kockázata is nagyobb. De ezt a nem kívánt terhesség, egy magzati rendellenesség vagy épp egyéb szociális tényezők is kiválthatják.

!

Azoknak a nőknek, akik már átestek egyszer a PPD-n, egy a háromhoz az esélyük, hogy a következő terhesség után is depressziósak lesznek. A nők életkora, vagy gyermekeiknek száma, valamint a depresszió között egyelőre nem tudtak összefüggéseket felmutatni, viszont a családi támogató környezet hiánya már meghatározó tényezőnek bizonyult.

Vagyis fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik nem tervezték, nem várták a babát, akiket kevésbé támogat a partnerük, házassági vagy anyagi problémáik vannak, akik nemrégiben szakítottak a párjukkal, vagy épp elváltak. Azok a nők, akiknek az életében nagy változások zajlanak a terhesség és a szülés környékén, például költözés vagy a munkahely elvesztése, szintén nagyobb eséllyel lesznek depressziósak a szülés után. Így az sem meglepő, hogy a várandósság alatt depresszióban szenvedett anyáknak a fele a szülés után is számíthat a kórképre.

Forrás: Thinkstock

Mit tehetek, hogy ne legyek lelki beteg?

Fontos, hogy az újdonsült anyuka rendszeresen fordítson időt saját magára, és nemcsak a szülést követően, hanem már előtte is. Vagyis, hogy a kicsi melletti énidő a mindennapi élete része maradjon. Ez persze nem lesz könnyű, de meg kell tervezni, mikor és hogyan lehet majd pihenni, mikor nem lesz ott a csöppség. Meg kell beszélni az apukával, hogy igenis meg lehet osztozni a háztartás és a kicsi körüli teendőkön, és meg lehet határozni, hogyan fognak egymással is foglalkozni a baba mellett.

A kulcsszavak tehát a tervezés, a felkészülés és a trenírozás. Mindemellett ajánlott a szülés előtt is ápolni a kapcsolatokat, hogy legyen megfelelő segítség, ha szükség lenne rájuk. Nem kell mindent egyedül megoldani, csak egyeztetni kell az igényeket a családtagokkal, a partnerrel, esetleg egy terápiás szakemberrel is, hogy a segítség kéznél legyen. Ha a kismama előre megtervezi, hogyan fogja megoldani a főzést, takarítást és a babával való elfoglaltságokat úgy, hogy mindezek mellett maradjon ideje saját magára is, akkor hiába dobja mélyvízbe az élet, oda lesznek készítve a mentőeszközök.

Durva infók derültek ki a Szex és New York sztárjainak családjárólhttp://www.life.hu/csalad/20150429-boszorkany-volt-rokona.htmlBen Afflecket már sikerült kiakasztania a családfakutató műsornak azzal, hogy lerántotta a leplet ősei sötét titkáról. A műsor készítői másokat sem kímélnek. CsaládAFPTámadják az apát, aki gyereket vállalt betegsége ellenérehttp://www.life.hu/csalad/20150429-tamadjak-az-apat-aki-gyereket-vallalt-betegsege-ellenere.htmlSimon Moore ritka betegséggel küzd, orvosai figyelmeztették, ha gyereket vállal, szinte biztos, hogy örökli majd a furcsa kórt. Így is lett, ezért rengetegen támadják most a férfit. CsaládHadas Kriszta nem kér a "habos-babos" terhességbőlhttp://www.life.hu/csalad/20150430-hadas-kriszta-nem-ker-a-habos-babos-terhessegbol.htmlMájus 3-án folytatódik a LifeNetwork csatorna népszerű műsora, a Jön a baba Hadas Krisztával, aki szeretné eloszlatni a "habos-babos" képet, ami a várandósság köré épült. CsaládOrigoGombos Edina cuki kisfiával pózolthttp://www.life.hu/csalad/20150430-gombos-edina-a-tv2-musorvezetoje-cuki-kisfiaval-pozolt-vegre-megmutatat-a-kis-matteot.htmlA büszke anyuka a TV2 Aktív című adásában mutatta meg először premier plánban a kis Matteot.Család--"Anya kisebb méretű nadrágot hordott mint én" - Demi Moore árnyékában élnek lányaihttp://www.life.hu/csalad/20150430-demi-moore-szineszno-arnyekaban-elnek-lanyai.htmlRumer Willis, Demi Moore és Bruce Willis legnagyobb lánya egy interjúban vallott arról, hogy milyen volt a híres szülők árnyékában felnőni.Család--Tiszta apja a Trónok harca sztárjának kislányahttp://www.life.hu/csalad/20150430-peter-dinklage-a-tronok-harca-sztarja-kislanyaval-zeliggel-setalgatott-new-york-utcain.htmlA népszerű sorozat egyik legkedveltebb karakterét megformáló Peter Dinklage-et New Yorkban fényképezték le 4 éves lányával, Zeliggel.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.