Noha általában a férjek privilégiuma arról panaszkodni, hogy kevés otthon a szex, bizony sok nő is szenved attól, hogy a férje szexuálisan elhanyagolja – ezeket az egykor vágytól fűtött férfiakat feleségeik szinte képtelenek maguk mellé berángatni az ágyba.

Egyes becslések szerint a házasságok 15-20 százaléka teljesen szexmentes, a szerelmi légyottok nélküli kapcsolatokban pedig általában a feleség az, aki hárítja az együttlétet. Annak, hogy egy nő nem kívánja a szexet, számtalan oka lehet - nem törvényszerű, de létező és elég gyakori jelenség, a gyerekszületés utáni vágycsökkenés, azonban nem is kell feltétlenül terhesség hozzá, a rohanó, monoton hétköznapok is rányomhatják a bélyegüket egy pár szerelmi életére.

Forrás: Thinkstock

Ha a férjnek nem téma a szex

Ha tehát szexmentes házasságról beszélünk – az előzőekből kifolyólag – általában a nőkre mutogatnak, hiszen a közvélemény szerint egy férfi a nap minden percében készen állna egy kis rosszalkodásra. A valóságban azonban a helyzet egyáltalán nem ennyire fehér és fekete. Olyannyira nem, hogy egy tanulmány szerint, amely a Journal of Sexual Medicine magazinban jelent meg,

a vizsgált férfiak közel 15%-a küzd a szex iránti érdeklődés hiányával,

ez pedig nagyon sok kapcsolatot tesz tönkre.

A következőkben olvasóink történetei alapján szeretnénk bemutatni, milyen is, amikor bizony egy feleség szenved a szex nélküli házzasságtól.

Ilona, 32 éves
Ilona elmondása szerint 15 éve ismeri a férjét, és eleinte bárhol és bármikor képesek voltak egymásnak esni. Kétévnyi házasság után azonban valami megváltozott. Már csak heti, majd havi néhány alkalomra redukálódott az események száma, míg közel egy éve végleg megszűnt közöttük az intim kapcsolat. A férje eleinte mindenféle kifogásokkal állt elő, hol fáradt volt, hol fájt valamije, hol csak egyszerűen nem volt hozzá kedve. Ilona arra gyanakszik, hogy férjének egyszerűen alacsony a tesztoszteronszintje, ám a férfi nem hajlandó orvoshoz fordulni, és a felesége panaszaival sem törődik, aki lassan belefáradt az állandó próbálkozásba és visszautasításba.

Hasonló cipőben járt a 43 éves Éva is, aki végül a férje belegyezésével házasságon kívül keresett szexuális kapcsolatot, ám kapcsolatukat ez sem javította meg, és ma már külön élnek.

Réka, 30 éves
Réka esete kicsit más volt, a háromgyerekes anya mindig is kezdeményező volt a szex terén, ám a gyerekek minden energiáját leszívták, így egy ideig nem volt kedve az együttlétekhez. Majd amikor újra próbálkozott volna, a férje már semmilyen érdeklődést nem mutatott iránta.
Forrás: Thinkstock

Érdemes a probléma mélyére ásni

Az ilyen esetekben természetesen a férjek helyzete sem könnyű, sőt. A szexuális teljesítmény témája a férfiaknál igen kényes kérdés, szégyellik, ha nem képesek teljesíteni az ágyban, ám ezt nem hogy a feleségüknek, de maguknak sem szívesen vallják be. 

Annál a férfinál, akinél „nem téma" a szex, többnyire más szexuális problémák is jelen vannak. Vannak, akik merevedési zavarokat tapasztalnak, amitől megijednek, és inkább lemondanak a szexről, csak hogy elkerüljék a kudarcélményt. Ugyanakkor okozhat szexuális vágycsökkenést bizonyos gyógyszerek, például antidepresszánsok szedése vagy pszichológiai betegségek is kiválthatják, úgy mint a depresszió, a szorongás vagy a stressz.

A nő, akit nem kíván meg a párja, általában magában kezdi el keresni a hibát, ez pedig egyenes út a szexuális és önértékelési zavarokhoz.

Van megoldás?

Nem mindegy, hogy a feleségek hogyan igyekeznek megoldani a problémát, ha agresszívan támadják le a férjüket, és az önbecsülésükbe gázolnak, azzal csak rontanak a helyzeten. Hogy mi a helyes módszer? Egy ilyen kényes kérdésben mindenképpen érdemes egy szakértő útmutatására hagyatkozni, így tettünk mi is - az alábbiakban a Life.hu szexuálpszichológusának tanácsait tolmácsoljuk. 

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Győri Szilvia szexuálpszichológus szerint
"A legfontosabb, amit tehetünk, hogy kimondjuk, hogy a szex elmaradása bizony probléma. Nem szabad bűntudatot kelteni, megalázni a másikat vagy bűnbakot keresni. De a probléma belátása és kimondása szükséges. El kell mondani a párunknak, hogy ez bennünk milyen érzéseket, gondolatokat kelt, illetve neki is meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondja, ő hogyan látja a dolgokat. Egy ilyen őszinte beszélgetés alkalmával sok olyan információ kerülhet felszínre, amire addig esetleg nem gondoltunk, emellett pedig el lehet oszlatni kételyeket, félelmeket, téves gondolatokat is. Ez után lehet próbálkozni érintéssel, simogatással, összebújással, aminek nem célja a közösülés, ám az intimitás újjáépítését szolgálja. Ezenfelül érdemes lehet szakember segítségét kérni, amire a szexuálterápia kifejezetten alkalmas."