Ismerd meg a libanoni "született feleségek" életét – Közel-keleti kalandozások Liluval

Forrás: Thinkstock -
Libanon Közel-Kelet Lilu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lilu igazi világutazó, és olyan helyek is lázba hozzák, ahová a legtöbb turistának eszébe nem jutna elmenni. Az RTL Klub sztárja néhány hete érkezett haza közel-keleti vakációjáról, és már gőzerővel dolgozik ősszel induló új műsorán, ami elveszett családtagokat segít megtalálni. Lilu számára hatalmas élmény volt megismerni Libanont, és városainak semmihez nem fogható hangulata olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy elhatározta, egyszer még visszatér ide.

Kuriózum a Földközi-tenger partján

Libanon tökéletes úti cél lehet mindazok számára, akik szeretik a különlegességet, a szokatlant. A Földközi-tenger keleti partján fekvő kis országban minden megvan, amire vágytál (és még több is): sziklás hegyek és homokos strandok, kozmopolita városok és álmos falvak, páratlan vendégszeretet és gasztronómiai ínyencségek.

Forrás: Thinkstock

Bár Libanont az ingatag politikai helyzet és az időszakos fegyveres konfliktusok miatt veszélyes országként tartják számon, Lilut és barátait semmiféle negatív élmény nem érte kint tartózkodásuk alatt, teljes biztonságban és remekül érezték magukat, bármerre is jártak. „Az első, ami feltűnt Libanonban, hogy a helyiek nagyon kedvesek, segítőkészek, és nyitottságuk is természetesnek tűnik. Megismerkedtünk egy magyar nővel, aki Bejrútban ment férjhez, ő mesélt nekünk az itt lakó emberekről, és a máról holnapra élés attitűdjéről, ami főként annak köszönhető, hogy az országot hosszú éveken át polgárháború sújtotta" – mondta az RTL Klub műsorvezetője a Life.hu-nak.

A Life.hu extra tippje

Voltál már Cipruson? Most itt az idő! Járd be a legszebb tengerpartokat, kóstold meg a sziget finomságait, és kirándulj nagyokat csodás környezetben - itt szuper szállásokat találsz!

Bár időnként megérintette a háború szele, számos történelmi hely maradt fenn, amelyek szerves részét képezik a világörökségnek: a „Nap városának" nevezett Baalbek, az ókorban fénykorát élő Türosz és a régi föníciai kikötőváros, Büblosz egyaránt bámulatos látnivalókat kínál.

Life.hu tipp

Közel-Kelet leghosszabb barlangstruktúrája Bejrúttól 18 km-re található, amit a világ új hét csodája közé sorolnak. A Jeita Grotto két különálló, de egymással összefüggő mészkőbarlangból áll, a katedrálisszerű boltívekről lelógó hatalmas cseppkövek káprázatos látványt nyújtanak.
Forrás: Thinkstock

Született feleségek – libanoni módra

A pulzáló és fantasztikusan szórakoztató Bejrút minden évszakban megér egy hosszú hétvégényi kiruccanást, ahol fényűző éjszakai klubok, ókori régészeti kincsek és a csillogó Földközi-tenger találkozik forró arab ritmusokkal és az autódudák kórusával. „Már sokfelé jártam a világban, de ennyi kozmetikai szalont és plasztikai sebészeti klinikát egy helyen még nem láttam, mint Bejrút belvárosában, sőt itt a szemöldök szépítése is külön iparággá nőtte ki magát. A libanoni nők a külsőségek megszállottjai, nagyon adnak magukra, imádják a luxusmárkákat, és méregdrága autókkal furikáznak. Soha nem éreztem kényelmetlenül magam a megjelenésem miatt, de az itteni fiatal lányok láttán bizony sokszor elbizonytalanodtam, talán éppen azért, mert annyira tökéletesek. Ami viszont kellemes meglepetésként ért, hogy a férfiak nagyon tisztelettudóak, nem szólogatnak be a nőknek az utcán, és a turistákat sem vizslatják, pedig odakint a szőke haj és a kék szem különlegesnek számít" - folytatta élményeinek mesélését Lilu.

Forrás: Thinkstock

Lilu tippje

Tripoli is megér egy látogatást, hiszen a régi idők varázsa visszaköszön az óvárosban, keleties hangulata pedig a fűszerektől illatozó szúkban (bazárban) és a mecsetekben érezhető leginkább. Az utazás során a legfelemelőbb pillanatok egyike az volt, amikor megismerkedtünk egy helyi fiatal házaspárral, akik kedvesen kávéra invitáltak bennünket az otthonukba. Megható volt az a fajta vendégszeretet és közvetlenség, amivel fogadtak minket (és ami náluk szinte magától értetődő), így igazán autentikus élményben lehetett részünk.

Bejrút, a színpompás kaméleon

A Közel-Kelet Párizsaként emlegetett Bejrút egy színpompás kaméleon, ami folyamatosan újra feltalálja magát, az ősi hagyományok és a virágzó modernitás egyvelege teljesen egyedi atmoszférát kölcsönöz a Libanoni Köztársaság fővárosának. „Nem is olyan régen a történelmi belváros tele volt felgyújtott épületekkel és romokkal, ma viszont mindenütt építkezések folynak, egymást érik az elegáns kávézók, a designhotelek, de drága butikokból és kortárs galériákból sincs hiány" – fűzte hozzá a mindig mosolygó műsorvezető.

Aki kedveli a nyüzsgő piacok hangulatát, látogasson el a Souk el Tayeb piacra, ahol a helyi gazdák szezonális termékeket kínálnak. A kultúra iránt rajongókat garantáltan felvillanyozza a Szent György-székesegyház, a római fürdők és az impozáns Mohammed Al-Amin mecset látványa, a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétány (Corniche) pedig tökéletes hely egy kis testmozgásra.

Forrás: Thinkstock

Lilu tippje

Fallal körülvett óvárosával, festői kikötőjével és régészeti emlékeivel a mediterrán hangulatú Büblosz tökéletes választás azok számára, akik egy kicsit kimozdulnának Bejrútból. Az egyik legrégebbi föníciai város a nevét a görögöktől kapta, akik az írásra használt papiruszt innen szállították a világ minden tájára. Büblosz kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a régi bazár, az Obeliszk Templom és a 12. században épült vár romjai, de Libanon leghíresebb étterme is itt található (a Byblos Fishing Club), ahol olyan hírességek vacsoráztak, mint Frank Sinatra, Marlon Brando és Brigitte Bardot.

Az aktuális biztonsági és egészségügyi helyzetről, a beutazásról és a tartózkodási feltételekről bővebb információt ITT találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.