Vége a kalóriaszámlálásnak - az új trend a tiszta étkezés

Forrás: Thinkstock -
diéta tiszta étkezés clean eating egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki nem állhatod a klasszikus, kínzó fogyókúrákat? Akkor a clean eatinget, vagyis a tiszta étkezést neked találták ki! 

Mi az a tiszta étkezés?

Ha nem kedveled a klasszikus fogyókúrákat, akkor könnyen lehet, hogy bejön majd neked az új trend, az úgynevezett tiszta étkezés, amely során nem kell a kalóriákat számolgatni, sem a szénhidrátot száműzni, csupán valódi ételeket kell a tányérodra pakolni.

Forrás: Thinkstock

Vagyis arról van szó, hogy próbálj meg a lehető legtermészetesebb módon étkezni, mesterséges összetevők nélkül, úgy, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztasz. Bőségesen ehetsz viszont zöldséget, gyümölcsöt, természetes fehérjéket, aminek eredményeként nem csupán fogyni fogsz, de energiával is feltöltekezel.

Ihász Katalin dietetikus tippje

Mindenképpen előnyös, ha magunk készítjük az ételeinket; egyrészt pontosan tudjuk, hogy milyen alapanyagokból áll az adott menü, másrészt tudatosságra sarkall. Az egészséges táplálkozás egyik ismérve a változatosság; ha a hétvégi bevásárlás előtt végiggondoljuk a következő heti menüt, nagyobb eséllyel tudunk színes, vegyes étrendet összeállítani. A tudatos életmód egyik lépése ez!

Figyelj oda, mit eszel!

Némi plusz időt és lemondást azonban mindenképpen igényel ez a diéta, főleg azok részéről, akik egyébként gyakran esznek étteremben, és esténként szívesen iszogatnak a barátaikkal. A tiszta étrend nevében ugyanis az alkoholmennyiséget jelentősen vissza kell fogni, és érdemes inkább otthon főzni, ahol nyomon tudod követni, mik is az alkotóelemei annak, amit utána megeszel. Ha nem szeretnél minden este a konyhában toporogni, próbálj meg hétvégente lefőzni nagyobb adagokat, amiket majd hétközben elfogyaszthatsz. Napközbenre is érdemes pakolni magadnak mindenféle egészséges rágcsálnivalót, hogy estig könnyen kibírd, és bizony ellen kell állnod, ha valaki nem az étrendedbe illő finomsággal próbál elcsábítani. Szóval akaraterőre itt is szükség van, de megéri!

Forrás: Thinkstock

Nyers ételek előnyben

Fontos, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket lehetőség szerint nyersen fogyaszd, a főételeket pedig ne előre feldolgozott alapanyagokból készítsd el. Az alkohol mellett a cukorbevitelt is érdemes csökkenteni, és a folyadékpótlásra is ügyelni kell.

Life.hu tipp

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyers étkezés - nem is ok nélkül. De mit is takar valójában ez a régi-új táplálkozási trend? A nyers étkezés rejtelmeibe Stőhr Gréta vegánszakács, életmód-tanácsadó avat be bennünket.

Nehéznek hangzik? Nos, lehet, hogy az, hiszen könnyen lehet, hogy éppen a kedvenc ételed az, ami nem illik bele ebbe az étrendbe, de talán egy próbát megér, hogy így a nyár elején fittnek és energikusnak érezd magad, és persze az sem mellékes, ha a bikini is jól mutat majd rajtad a strandon.

Tanulj Horváth Évától!

A műsorvezető remek formában van évek óta, ez pedig a genetikán kívül annak köszönhető, hogy nagyon tudatos, amikor a táplálkozásról van szó. Éva laktóz- és gluténérzékeny, így az átlagosnál sokkal jobban oda kell figyelnie, mit visz be a szervezetébe. Amennyire csak lehet, próbál tisztán étkezni, és mindenkinek ezt javasolja. „Ha külföldön élnék, csak organikus ételeket fogyasztanék, itthon azonban maradnak a piacok, biopiacok. Általában őstermelőknél vásárolok élelmiszert, így talán kevesebb adalékanyagot, tartósítószert viszek be a szervezetembe. Vallom, hogy az egészségünkre borzasztóan oda kell figyelni, kerülni kell a tartósítószerektől hemzsegő ételeket, a bolti húsokat, a vegyszerekkel kezelt zöldségeket, amikben növekedési hormon van. Igen, oda kell figyelni, időt kell szánni a megfelelő ételek kiválasztására - én is szinte mindennap főzök, és azt eszem, amit elkészítek magamnak. Sok időt vesz el az ételek beszerzése, összekészítése, de megéri! A sok kemikália szervezetbe jutása egy civilizációs probléma, és fogalmam sincs, hova fog vezetni.”

Horváth Éva Burmában Forrás:Facebook/ Horváth Éva Official

Éva nagyon ritkán fogyaszt olyat is, ami nem tartozik kifejezetten a tiszta ételek közé. „Egy hónapban egyszer eszem valami »rosszat« is, nemrég egy adag sült krumplival csaltam, mert vallom, hogy néha meg kell enni, amit megkívánunk.” A csinos műsorvezető évek óta tartja a formáját, nemrég azonban több hetet töltött Burmában, ahonnan érdekes tapasztalattal érkezett haza. „Burmában rendesen ettem, reggeli, ebéd, vacsora, sokkal többet, mint itthon, és azt hittem, ezt a mérleg is mutatja majd. Ehelyett 3 kilóval kevesebbel érkeztem haza. Az ok az lehetett, hogy oda még nem jutott el a nyugati világ élelmiszer-manipulálása, nem tömik tele az ételeket mindennel, ezért sokkal egészségesebbek, tisztábbak az ételek.”

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16:00-kor minden kiderül - nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Csatlakozz a jóga világnapjához, és ünnepeld a fény győzelmét a sötétség felett!http://www.life.hu/ez-zsir/20150612-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-vilagnapja.htmlA nyári napforduló különböző rituálékra ad alkalmat minden kultúrában. Az ENSZ felhívására idén először ünneplik ezt a napot, június 21-ét világszerte a jóga világnapjaként. Mit is jelent ez pontosan? Ez Zsír!--Edd magad egészségesre a horvát konyha remekeivel – 3 étel, amit meg kell kóstolnod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150522-a-horvat-konyha-egeszseges-fogasai.htmlHorvátország lenyűgöző látnivalói mellett érdemes elmerülni az ország kulináris kínálatában is, amely hemzseg az egészségesebbnél egészségesebb mediterrán specialitásoktól. Íme, a 3 kedvenc ételünk, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetsz!Ez Zsír!ThinkstockA 6 leggyakoribb fájdalom, amivel a futók szembesülhetnekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150605-a-hat-leggyakoribb-fajdalom-amivel-a-futok-szembesulhetnek.htmlAhogy egyre hosszabbak lettek a nappalok, úgy szaporodott a futók száma is az utcákon, parkokban. Mivel ez a sport sokakat csábít, érdemes összeszedni, mik azok a sérülések, amelyek igen gyakori velejárói a futásnak, és melyek ezek közül azok, amelyekkel már orvoshoz kell fordulni.Ez Zsír!ThinkstockTedd rendbe végre a gyomrodat! A fogyás és az emésztésed múlhat rajtahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150609-gyomrunk-karbantartasan-az-egesz-szervezetunk-jolete-mulhat.htmlHa gyakran érzed magad puffadtnak, időnként hasmenéssel küzdesz, egy-egy nagyobb étkezés után pedig gyomorégéstől szenvedsz, akkor itt az ideje cselekedni: számos olyan természetes módszer létezik, amivel rendbe teheted a gyomrod működését!Ez Zsír!ThinkstockHajrá, kockahas! Ezek a legjobb hasizomgyakorlatok nőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150605-hajra-kockahas-igy-lesz-meg-feszesebb-az-izmod-a-kritikus-helyeken.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe, ha pedig még van pár hét a nyaralásig, akkor bátran növelheted az edzésadagodat. Az egyik legkritikusabb testtáj nekünk, nőknek a has területe, amit az edzés mellett a gondosan összeválogatott étrend is alaposan befolyásol. Mozgással azonban sok mindenen változtathatsz, ezért mi most összeszedtük a legjobb hasizomgyakorlatokat, melyekről az utóbbi években a Life.hu-n olvashattál. Szemezgess belőlük bátran!Ez Zsír!ThinkstockA tökéletes diétát keresed? Válassz munkád és életkorod szerint!http://www.life.hu/ez-zsir/20150615-dieta-es-fogyokura-valassz-eletkorod-es-munkad-szerint.htmlSokszor estél már abba a hibába, hogy olvasol egy könnyűnek ígérkező diétáról, kipróbálod, de egy grammot sem fogysz tőle? Ha életmódváltás helyett a fogyókúrák híve vagy, jó, ha tudod, hogy nem csak az életkorod, de a munkád is számít a diéta kiválasztásában - ebben segítünk most!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.