Egy doboz cigi vagy egy kiló kenyér - Te mit választanál?

Forrás: Thinkstock -
szülők gyermek függőség cigizés dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már tudjuk,  hogy a dohányzással nemcsak saját, de környezetünk egészségét is károsítjuk - így a láncdohányos szülők is jócskán ártanak csemetéjüknek. Egy friss kutatásból azonban arra is fény derült, hogy a szülők káros szenvedélyének nemcsak egészségkárosító hatása van, hanem még a családot is nyomorba döntheti, hiszen előfordulhat, hogy választaniuk kell az élelmiszer és a cigaretta megvásárlása között.

Egy korábbi kutatás során a szakemberek arra a problémára világítottak rá, miszerint a kisgyermekek gyakran azért szenvednek játszótéri baleseteket, mert szüleik ahelyett, hogy gyermekeikre figyelnének, SMS-eznek vagy beszélgetnek a mobiltelefonjukon. Akkor Gazdag Enikő pszichológust, a Life.hu szakértőjét kérdeztük, vajon mi állhat a jelenség hátterében.

Forrás: Thinkstock

Gazdag Enikő szerint egyrészt az lehet a probléma, hogy a szülők túlságosan is megbíznak a gyerekekben, ezért kisebb energiát fordítanak az odafigyelésre. Másrészt pedig ezek az anyukák úgy érezhetik, hogy a virtuális világ sokkal érdekesebb számukra, mint a való élet, egy közösségi oldalon szörfölve, képeiket megosztva sokkal több visszajelzést, pozitív megerősítést kaphatnak, és a folyamatos ingerek elszakíthatják őket a pillanatnyi valós helyzettől. Az ingeréhségük miatt egyszerűen nem tudnak hosszabb időre elszakadni a virtuális világtól, ezzel együtt a telefonjuktól sem, így viszont könnyedén megtörténhet a baj.

Egy új kutatás szerint, úgy tűnik, nemcsak a szülők mobil-, hanem nikotinfüggősége is veszélyeztetheti a gyermekek épségét.

A nikotinfüggőség ugyanis óriási terhet ró az alacsony jövedelmű családokra, akiknél lehet, hogy emiatt nem kerül ennivaló az asztalra. A BMC Public Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői attól tartanak, hogy az érintettek képesek lemondani az alapvető kiadásokról is a káros szenvedély finanszírozásának kedvéért.

Ez az első olyan brit tanulmány, amely szerint a dohányzás összefüggésben áll a súlyosbodó gyermekszegénységgel.

Forrás: Thinkstock

"A dohányzás csökkenti az élelmiszerre, ruházkodásra és más fogyasztási cikkekre rendelkezésre álló összeget. Eredményeink alapján a kormánynak és az egészségügyi ellátórendszernek nagyobb figyelmet kellene szentelnie a leszoktatásnak, mivel ez egyszerre segíthetne visszaszorítani a gyermekszegénységet, illetve javítana a kicsik egészségi állapotán is" – fogalmazott Dr. Tessa Langley, a Nottinghami Egyetem munkatársa.

Az adatok országos kérdőíves kutatásokból származnak, amelyek a háztartások bevételeiből és kiadásaiból következtetnek a szegénységben élő gyerekek hányadára.

A probléma milliókat érint világszerte, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban is sikerült bebizonyítani, hogy a dohányzók kevesebbet költenek fogyasztási cikkekre, mint a nemdohányzók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.