Szerbia: élmény egy karnyújtásnyira

Forrás: Thinkstock -
Szerbia utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Déli szomszédállamunk még mindig nem tartozik a közkedvelt turisztikai célpontok közé, holott Szerbia bővelkedik a látnivalókban; egy igazi kincsesdoboz, amely csak arra vár, hogy valaki felnyissa.

Lenyűgöző természeti csodák, izgalmas nagyvárosok, pezsgő kulturális élet, karakteres gasztronómia és híresen jó vendéglátás – ezek mind jellemzőek Szerbiára. Most három olyan helyet ajánlunk nektek, ahová mindenképp érdemes ellátogatni!

Belgrád Forrás: cbelgrade.com

Belgrád

Senki se számítson arra, hogy Belgrád első látásra lenyűgözi. Ez ugyanis nem az a város, amely külsejével, sokkal inkább izgalmas karakterével csábít.

Szerbia fővárosa kicsit olyan, mintha megragadt volna a régmúlt és a jelen küszöbén.

Ez az a hely, ahol a külföldi underground mulatók nagyon jól megférnek a macskaköves utcákon elhelyezkedő régi kávéházakkal, amelyekből már délelőtt kiszűrődik a török zenei elemekkel vegyülő hazai "turbó folk". Belgrád többek közt ennek a kavalkádnak köszönheti mással összehasonlíthatatlan, magával ragadó atmoszféráját, amelyet a felfedező, nyitott lelkeknek ajánlunk – nekik szerelem lesz első látásra.

Amit látnod kell

A szerb főváros egyik legismertebb helye a kultikus bohémnegyed, a Skadarlija, amely a szerbiai művészek kedvenc tartózkodóhelye volt a 19. század végén és a 20. század elején. Aki Belgrád régmúlt hangulatát idézné fel, autentikus, élő szerb zenével, ízletes ételkülönlegességekkel és a tavernák romantikus hangulatával találkozik.

A Life.hu extra tippje

Fedezd fel Bulgária csodás tengerpartját, szebbnél szebb látnivalóit! A Napospart északi partján, csendes környezetben, rövid sétára a tengertől és a központtól megpihenhetsz egy kellemes szálláshelyen. A színvonalasan berendezett apartmanház számos szolgáltatást kínál a nyaralók számára, ezzel felejthetetlenné és még élvezetesebbé téve az ott töltött időt. Bulgária-Sunny Victory apartmanház legjobb ára-2.520Forint/fő/éjtől.

Az apartmanház kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a vendégek számára Napospart minden látnivalója könnyen megközelíthető. A tengerpart és a központ is néhány perc sétával érhető el, így a nyüzsgő naposparti élet nem zavarja meg a vendégek pihenését. Az udvarban található medence gyerekrészleggel, napágyakkal és napernyőkkel várja a nyaralókat. Ideális helyszín családi nyaralásokhoz.

Forrás: Thinkstock

Tara

A természetrajongók egyszerűen imádni fogják a festői szépségű Tara-hegyet (csúcsainak magassága 1000 és 1500 méter között mozog), és az azt körülvevő Tara Nemzeti Parkot, amelynek buja, zöld erdőségeit és gazdag legelőit a tükörtiszta Drina folyó szeli át. Így pedig

Európa egyik legszebb rafting- és kiránduló-útvonalát nyújtja az aktív pihenésre vágyóknak.

Tara nemzeti park Forrás: Thinkstock

A park 220 négyzetkilométeren fekszik, és különleges, csak ezen a helyen fellelhető növényvilággal rendelkezik. Itt terem például a szerb lucfenyő (Picea omorika), amely sokkal karcsúbb, mint az általunk ismert lucfenyők, és abban is különbözik tőlük, hogy éretlen toboza lila színben pompázik, tűleveleinek alsó része pedig ezüstös fényben csillog.

Amit látnod kell

A Drina folyón magányosan árválkodó házacskát egy magyar fotós, Becker Irén tette világszerte ismertté, képét a National Geographic jelentette meg, ezt követően pedig számos nemzetközi lap foglalkozott vele, többek közt a Daily Mail is. A Bajina Basta közelében található házacska 45 évvel ezelőtt épült, az ötlet pedig néhány fürdőző fejéből pattant ki, akik egy pihenőhelyet szerettek volna létrehozni a folyón.

Guča

Belekóstolnál a Kusturica-filmek hangulatába? Szeretnél egy őrülten jót bulizni? Akkor mindenképp látogass el augusztusban Gučába a trombitaversenyre, ahol annak idején a ma már világhírű Boban Markovićot is felfedezték, és amelynek rendszeres fellépője a szintén világhírű Goran Bregović is. A trombita szeretete Szerbiában apáról fiúra száll, az év ezen szakán pedig az ország egész területéről összejönnek a legjobb rézfúvósok, hogy megmérettessék magukat.

Forrás: Alexandros Katsis

Igazi balkáni bulihangulat uralkodik,

a kávéházak ilyenkor tömve vannak, mindenhonnan a trombita hangját viszi a szél.

Amit látnod kell

A fesztivál zárónapján együtt lépnek fel a verseny legjobb versenyzői. Ilyenkor hatalmas zászlókat lengetve, frenetikus hangulatban ünnepel a közönség, és a focimeccseken bevetett füstbombák színezik vörösre az eget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.